VREMEPLOV BAJKA TRAJALA 22 MINUTA: Odbojkaši SiCG u finalu Svetske lige 10. jula 2005. u Beogradskoj areni izgubili od Brazila sa 3:1

S. Krstović

14. 03. 2024. u 12:31

KRATKO je trajala bajka "svete plave čete". Samo 22 minuta. U do tada najgledanijem finalu Svetske lige, 10. jula 2005. u "Beogradskoj areni" odbojkaši Srbije i Crne Gore na maestralan način osvojili su prvi set sa 25:14, a onda su se ugasili - 1:3 (25:14, 14:25, 19:25, 16:25). Brazilci su trijumfovali treći put zaredom, ukupno peti put i zaradili milion dolara. Izabranici Ljubomira Travice tešili su se čekom od 450.000 zelenih novčanica. Kuba je osvojila bronzu posle pobede nad Poljskom od 3:2.

ВРЕМЕПЛОВ БАЈКА ТРАЈАЛА 22 МИНУТА: Одбојкаши СиЦГ у финалу Светске лиге 10. јула 2005. у Београдској арени изгубили од Бразила са 3:1

FOTO: Nebojša Paraušić

Bio je to drugi duel dve trofejne selekcije za tri dana. Prvog dana Fajnalfora naši su izgubili od Brazilaca sa 3:1 (25:21, 23:25, 26:24, 25:219, a potom su u dramatičnom polufinalu posle 0:2 savladali Poljsku sa 3:2 (24:26, 19:25, 25:23, 25:20, 15:8). Međutim, u finalu nisu imali snage da prekinu petogodišnji post u duelima sa Žibom i društvom. I bio je to drugi poraz u finalima Svetske lige, jer su dve godine ranije poklekli u Madridu - 2:3.

- Zavarali smo se u prvom setu. Brazilci su pokazali koliko su jaki, imali su rešenje za svaki naš napad. Nisu dozvolili da im priđemo. Ipak, ne bi trebalo da žalimo - svestan je bio odnosa snaga posle meča legendarni Goran Vujević.

Počelo je kao iz snova. Publika raspevana, razdragana, naši siloviti, neumoljivi, odvažni, odlučni. Olimpijski i svetski prvak našao se u čudu, nije imao rešenje za ubitačan servis "plavih", za Ivana Miljkovića. Poverovalo se u tim trenucima da je došao dan da se Brazil baci na kolena. Ali, Brazil je bio Brazil. Brzo su se konsolidovali, proradio im je blok, prijem stabilizovao, napad postao neuhvatljiv. Brzo su se igrači SCG izgubili, nisu pomogli ni navijači, kapitulacija je bila neminovna.

- Svaka im čast. Uspeli su posle debakla u prvom setu da se vrate. Dokazali su da su najbolji - priznao je Aleksandar Mitrović.

Da je protivnik bio mnogo bolji konstatovao je i Bojan Janić:

- Možda bi bilo bolje da ih nismo naljutili u prvom setu. Pošteno, igrali su fenomenalno, a mi nikako nismo imali rešenje za njihov blok.

Nikola Grbić se u polufinalu protiv Poljske povredio i bio je neizvestan za duel sa Brazilcima. Ipak, predvodio je saigrače na terenu:

- Nemam objašnjene. Ne znam šta se desilo samnom. Povreda je samo dolila ulje na vatru. Ostaje mi da zalečim povredu, ali i da se preispitam sam sa sobom.

Selektor Ljubomir Travica nije bio razočaran zbog poraza:

- Brazilci su odigrali tri seta u svom stilu. Ali i da smo odigrali bolje bilo bi teško. Posle briljantnog prvog seta strahovao sam da se sve ne okrene, jer se obično tako dešava. Ipak, ne mogu da bude nezadovoljan, jer smo ispunili dva cilja: da se plasiramo u finale i da napunimo Arenu.

SCG - BRAZIL 1:3

DVORANA: "Beogradska arena". Gledalaca: 18.140. Sudije: Hobor (Mađarska) i Kim (Koreja).

SRBIJA I CRNA GORA: Bojović, Janić 6 (3 greške), Mitrović 2 (0), Roljić, Stanković 6 (4), Samardžić (libero), Nikola Grbić 3 (2), Gerić 11 (3), Vujević 9 (4), Miljković 18 (8), Ilić, Marković. Poeni - napad: 42, blok: 6, servis: 2, greške rivala 19 (12 iz servisa).

BRAZIL: Marseljino, Andre Heler, Žiba 9 (5), Muriljo, Andre 15 (4), Seržo (libero), Anderson, Samjuel, Gustavo 13 (5), Rodrigao 8 (1), Rikardo 5 (1), Dante 15 (4). Poeni - napad: 42, blok: 18, servis: 5, greške rivala: 24 (18).

Miljković MVP turnira

IVAN Miljković je četvrti put bio proglašen za MVP turnira. To mu je pošlo za rukom i 2001, 2002. i 2003. Bio je i najbolji poenter i server turnira.

- Ove pojedinačne nagrade stvaljam u drugi plan i dalje ostaje žal za prvim mestom. Uspeli smo u polufinalu da se vratimo iz "mrtvih", ali iskreno nismo očekivali ovoliko ljudi u Areni. Hvala im na fantastičnoj podršci. Žao mi je samo što smo samo u prvom setu igrali kako znamo. Brazil je zasluženo slavio - istakao je Miljković.

Samardžić najbolji libero

MARKO Samardžić bio je proglašen za najboljeg libera F4 Svetske lige.

- Odigrali smo izvanredno prvi set. Nošeni fenomenalnom publikom, prelepim ambijentom, ali smo posle toga stali. Brazil je odigrap fantastično, moramo da priznamo da smo trenutno bolji, bili su superiorni - primetio je Samardžić.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!