TRENERI U VATERPOLU UVEK MISLE NA BUDUĆNOST: Na veoma posećenom seminaru UVTS podvučeno da stručnjaci moraju da usavrše rad sa mladima

Novosti online

11. 12. 2023. u 11:37

UDRUŽENjE vaterpolo trenera Srbije je u nedelju u prepunom amfiteatru Fakulteta za sport Univerziteta "Nikola Tesla" okupilo svoje članove na seminaru na kome se govorilo o temama iz oblasti struke, pravnih pitanja i vaterpolo pravila.

ТРЕНЕРИ У ВАТЕРПОЛУ УВЕК МИСЛЕ НА БУДУЋНОСТ: На веома посећеном семинару УВТС подвучено да стручњаци морају да усаврше рад са младима

FOTO: M. Vukadinović

Milan Aleksić, sportski direktor VSS, istakao je da su predstavnici UVTS i VSS nedavno dogovarali pravce dalje saradnje, za koju će se, kako je istakao, on potruditi da bude na visokom nivou.

Seminar, koji je izazvao veliku pažnju i koji je okupio preko 120 trenera, zvanično je otvorio Anto Vasović, predsednik Upravnog odbora UVTS:

- Vidim da su prisutni treneri iz svih sredina, što je još jedan podsticaj za rad Udruženja. Drago mi je da je prisutno mnogo trenera iz mlađih kategorija, a rad sa mladima je jedan od bitnih pravaca delovanja UVTS.

Predsednik UVTS Dejan Jovović je detaljnije govorio o dešavanjima u prethodnom periodu i planovima za sledeću godinu.

Jovović je izrazio zahvalnost Dejanu Saviću, jednom od osnivača Udruženja, i Tomici Spasojeviću, prvom sekretaru. Njih dvojica su, kako je Jovović istakao, vodili Udruženje od 2018. do 2023. Savić, Jovović i Vladimir Bajković su bili inicijatori obnavljanja Udruženja, ali vremenom je najveći deo posla preuzeo Dejan Savić. Trofejni selektor je u aprilu odlučio da se povuče sa uloge koju je do tada imao u UVTS, ali je ostao član UO.

Jovović, prvi predsednik UVTS, na ovu poziciju se vratio po povratku iz inostranstva. Podsetio je da je glavni cilj osnivanja Udruženja bio unapređenje edukacije trenera. Neki od projekata koji su u prethodnom periodu započeti su realizovani, neke treba kompletirati:

- Cilj nam je da organizacijom ovogodišnjeg seminara, prvog posle dve godine, uspostavimo redovan ritam održavanja stručnih skupova. Plan nam je da ubuduće imamo dva velika seminara godišnje. Prvi sledeći je planiran za mart ili april sledeće godine. Međutim, veliki seminari nisu jedini način na koji UVTS planira da obrazuje i podstiče edukaciju trenera. Predviđena su tri pravca edukacije - dve vrste seminara i rad na terenu... Finalizacija takvog načina rada bi trebalo da bude da u narednom periodu dođemo do standarda u nekim tehničkim elementima u radu sa mlađim kategorijama, koji bi bili primenjivani u svim klubovima. Dobijali bismo igrače koji bi bili tehnički obučeni po istom sistemu, što bi olakšalo rad saveznim trenerima reprezentacija u mlađim kategorijama, a kasnije i selektorima seniorskih reprezentacija.

Jovović je istakao da treneri moraju da se edukuju, ali je i naglasio da je jedan od prioriteta poboljšanje statusa i zaštita trener. On je najavio da će UVTS nastojati da se reguliše sistem licenciranja trenera.

Advokat Nikola Grujić iz advokatske kancelarije Uroša Ganovića, člana ekspertskog tima UVTS, detaljnije je predstavio pravne aspektima rada Udruženja, planove na zaštiti trenera i licenciranju. Dejan Perišić, sekretar Tehničkog vaterpolo komiteta Evropske federacije vodenih sportova i komesar za takmičenja VSS, prezentovao je najnovije izmene u pravilima vaterpolo igre.

Vladimir Kitanović iz Zavoda za sport i medicinu sporta se bavio psihološkim osnovama treniranja sportista različitih polova u predavanju na temu "Vaterpolo je i za devojčice!".

Poslednji predavač na seminaru bio je Miloš Korolija, selektor juniorske selekcije Srbije, koji je analizirao učinak srpskih selekcija u mlađim kategorijama ove godine, tokom koje su osvojene dve srebrne medalje (na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 i na Evropskom šampionatu za igrače do 17 godina). Poseban deo Korolijinog predavanja bio je koncept igre nacionalnih mlađih selekcija Grčke i Španije.

Humanitarna akcija

TOKOM seminara održana je humanitarna akcija, skupljana su sredstva za lečenje Nađe Marković.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice