RUSIJA JE ZATEČENA: Zvezda sporta se odrekla ruskog državljanstva i ponosna je zbog toga

Novosti online

02. 05. 2023. u 11:34

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, pa i prateći sportski segmenti koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Najnovije vesti na tu temu upravo se tiču tih sankcija, koje su dovele do jedne zanimljive situacije koja se Rusima baš i neće svideti.

РУСИЈА ЈЕ ЗАТЕЧЕНА: Звезда спорта се одрекла руског држављанства и поносна је због тога

FOTO: Tanjug/AP

No, pođimo redom.

Od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i Rusku Federaciju, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

Sankcije u vidu toga da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, pa i sportisti u mnogim pojedinačnim sportovima, dovele su do toga da mnogi uopšte ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni.

Zato su neki od njih, istina - vrlo mali broj, posegnuli za promenom državljanstva, a sada se na to odlučila i jedna od zvezda ruskog sporta.

Naime, višestruka šampionka Evrope u plivanju u kratkim bazenima, Anastasija Kirpičnikova, saopštila je da će više neće biti deo reprezentacije Ruske Federacije.

Ona će ubuduće plivati za Francusku.

- Ponosna sam što ću predstavljati Francusku na narednom Svetskom prvenstvu. Naravno, mnogo sam zahvalna Plivačkom savezu Rusije koji je u mene verovao u prethodnih osam sezona - istakla je ova 22-godišnjakinja, a prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Kripičnikova je u vezi sa franucskim plivačem Encom Roldanom, osvajačem zlata i srebra na svetskom juniorskom šampionatu 2018, a sa njim već neko vreme živi u Monpeljeu.

Biografija Anastasije Kirpičnikove

Anastasija Dmitrijevna Kirpičnikova, rođena 2000. u Asbestu, u ruskoj Sverdlovskoj oblasti, nosilac je zvanja Majstora sporta Rusije - međunarodne klase, i to sa pravom.

U pitanju trostruka prvakinja Evrope sa šampionata u malim bazenima održanom 2021. u Kazanju, kada je trijumfovala u finalima nadmetanja na 400, 800 i 1500 metara, dok je u velikim bazenima osvojila te 2021. u Budimpešti evropska srebra u trkama na 800 i 1500 metara, a bronzu u štafeti 4h200.

Sa Svetskog prvenstva u plivanju u malim bazenima ima srebro na 800 metara iz Abu Dabija 2021.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (5)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!