ČAVIĆEV PRVI SVETSKI REKORD: Milorad na EP u malim bazenima u Dablinu 12. decembra 2003. 100 m delfin isplivao za 50,02 sekunde

S. Krstović

23. 03. 2023. u 10:48

MILORAD Čavić je od dečka koji obećava do velikog šampiona izrastao na EP u malim bazenima u Dablinu, kada je 12. decembra 2003. na 100 m delfin osvojio svoje prvo seniorsko zlato na velikim takmičenjima uz svetski rekord - 50,02. U glavnom gradu Irske bio je i srebrni na 50 m slobodno (21,49), pošto je od njega bio brži Britanac Foster - 21,42.

ЧАВИЋЕВ ПРВИ СВЕТСКИ РЕКОРД: Милорад на ЕП у малим базенима у Даблину 12. децембра 2003. 100 м делфин испливао за 50,02 секунде

Foto arhiva VN

- Još sanjam, treba neko da me uštine i uveri da sam najbolji na svetu. Oduševljen sam, presrećan. Reči ne mogu da opišu ono što sam osetio u momentu da sam prvi, zlatan, da sam stotinku bolji od Nemca Ruperta i njegovog svetskog rekorda - pričao je posle trke tada 19-godišnji Čavić.

Setio se popularni Milorad da je posle polufinala, u kojem je ostvario drugo vreme, nije spavao celu noć:

- Samo sa razmišljao kako ću biti najbolji na svetu. Sada to i jesam.

Tada je rođena velika zvezda srpskog sporta. Mada je rođen 31. maja 1984. u Anhajmu (SAD), kao desetogodišnjak je postao član Partizana i nikad nije imao dilemu da li će plivati za zemlju svojih roditelja. Za SR Jugoslaviju je debitovao na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju. Bio je omladinski prvak Evrope, te 2003. je na SP u Barseloni bio osmi na 100 m slobodno.

Podvig u Dablinu doneo mu je veliku popularnost u Srbiji i prvi nezaboravni doček na beogradskom aerodromu.

- Rekao sam sebi da ću uzeti zlato ako ne budem prvi posle 50 metara. Kada sam preplivao polovinu staze, okrenuo sam se i shvatio da je Nemac stotinku iza mene. Tada sam znao da ću biti prvi. O rezultatu nisam razmišljao, on je došao kao šlag na tortu - pričao je Čavić novinarima po dolasku u Beograd.

Milorad je te godine upisao fakulet na Berkliju, postao je član klub slavnog američkog Univerziteta i radio je pod komandom čuvenog trenera Majka Botona. U Srbiji se o njemu brinuo čuveni Petar Popović.

- Znao sam oduvek da će ovaj momak biti najbolji na svetu, još kada je mali, sa 10 godina došao u Partizan. Inače, EP je bilo prilično naporno, bazen je bio daleko od bazena, tako da smo ustajali u pet ujutro. Na dan kada je osvojio zlato Milotad se rasplivavao u hotelskom bazenu - pričao je tada Popović.

Legenda srpskog plivanja prepričavao je i detalja sa ručka sa Miloradom:

- Pričao sam mu da ga u finalu čekaju svetski i evropski prvaci, da se ne plaši. Želeo sam da mu ulijem hrabrost. On me je samo strpljivo slušao i zatim "pokosio" rečenicom: "Odavno nisam čuo našu himnu". Samo je to rekao, a meni je bilo jasno da sam uzalud pričao.

Kasnije je Milorad dominirao u malim bazenima na EP, osvajao evropska i svetska zlata u 50-metarskom plivalištu, a i dan dana se priča kako mu je oteto zlato u čuvenom finalu na 100 m delfin na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. I pored toga tada je bio presrećan zbog srebra, tek kasnije je progovorio o Felpsovoj "pobedi".

SLIKA I ŠAL OD PARTIZANA

U SD Partizan tada mu je priređen prijem. Od direktora AK Dragana Životića dobio je sliku sa motivom konja u trku, kao simbol brzine. Od vođe navijača Čegija dobio je šal na kome je pisalo - Čavić 50,02 svetski rekord.

- Oduvek sam navijao za Partizan, imam u svojoj sobi u Americi ogromnu crno-belu zastavu. To je moj klub.

OBEĆAN STAN

NA prijemu u Skupština grada Beograda rečeno je da je pokrenuta inicijativa da Milorad dobije stan kako "stalno ne bi bio kod bake u Beogradu". Gradonačelnica Radmila Hrustanović mu je čestitajući na velikom podvigu prorekla veliku karijeru:

- Drago mi je što nija zaboravio zavičaj svojih roditelja. U ime naše prestonice želim mu da postane velika sportska zvezda.

SPORTISKA GODINE

OLIMPIJSKI komitet SCG proglasio je te 2003. godine Milorada Čavića za najuspešnijeg sportistu. Isto priznanje, ali OKS, poneo je i 2008. i 2009. godine.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)