RUSI OVO NEĆE LAKO OPROSTITI: Zvezda sporta se odriče ruskog državljanstva

Novosti online

07. 09. 2022. u 18:40

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, pa i prateći sportski segmenti koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Najnovije vesti na tu temu upravo se tiču tih sankcija, koje su dovele do jedne zanimljive situacije koja se Rusima baš i neće svideti.

РУСИ ОВО НЕЋЕ ЛАКО ОПРОСТИТИ: Звезда спорта се одриче руског држављанства

FOTO: Tanjug/AP

No, pođimo redom.

Od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i Rusku Federaciju, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

Sankcije u vidu toga da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, pa i sportisti u mnogim pojedinačnim sportovima, dovele su do toga da mnogi uopšte ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni.

Zato su neki od njih, istina - vrlo mali broj, posegnuli za promenom državljanstva (upravo smo vam o jednom takvom slučaju pisali na portalu "Novosti", u vesti "Sankcije? Pa, dobro, ima jedna zemlja na Balkanu... Zvezda ruske gimnastike promenila državljanstvo"), a danas se na to odlučio i jedan od najvećih talenata ruskog sporta.

Naime, juniorski vicešampion sveta u umetničkom klizanju iz 2019, Roman Savosin, planira da umesto ruskog uzme kazahstansko državljanstvo, saznaje agencija RIA Novosti.

"Ovaj 22-godišnjak sa svojim timom trenutno pregovara o 'selidbi' u reprezentaciju Kazahstana. Da bi se transfer desio, Savez umetničkog klizanja Rusije mora da mu da  'ispisnicu', ali u ovom trenutku se to još nije desilo.

Savosin je bio osvajač srebra na juniorskom šampionatu sveta 2019, a učestvovao je u juniorskim i seniorskim gran pri nadmetanjima, kao i u B-seriji međunarodnih turnira", piše pomenuta ruska agencija.


Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri