MILIJARDER ULAŽE BOGATSTVO U NOVAKOVU ORGANIZACIJU: Đoković dobio podršku jednog od najuticajnijih ljudi sveta, a evo i zašto

Novosti online

07. 09. 2022. u 22:32

IZVRŠNI direktor "Pershing Square Capital", Bil Akman dao je odgovor na to šta mu je bio motiv da se uključi u rad i finansijski pomogne PTPA organizaciju.

МИЛИЈАРДЕР УЛАЖЕ БОГАТСТВО У НОВАКОВУ ОРГАНИЗАЦИЈУ: Ђоковић добио подршку једног од најутицајнијих људи света, а ево и зашто

FOTO: Tanjug/AP

U pitanju je projekat koju vode Novak Đoković i Vasek Pospišil, koji sada dobija dva nova pojačanja. Uz milijardera Akmana, tu je i Ahmad Nasar, koji je imenovan na funckiju novog izvršnog direktora. 

Oni su se pojavili u emisiji na kanalu "CNBC", kako bi razgovarali o milijarderovom novom ulaganju u organziaciju čiji je suosnivač "kralj belog sporta" iz Srbije.

Akman je tom prilikom izjavio da su ga Đoković i Pospišil pozvali pre oko 16 meseci da organizuju nešto što bi pomoglo profesionalnim igračima, dodajući da ovu priliku smatra isključivo filantropskom jer voli tenis i razume "teško stanje igrača".

Akman objašnjava da nema problema sa sponzorisanjem tenisera, navodi da nije izvodljivo da se igrači pridruže turneji bez sponzora ili povereničkog fonda, jer im je potrebno mnogo sredstava za putne, medicinske i troškove treninga, a što ne mogu obezbediti preko ATP ili VTA. 

Zbog toga je Akman sponzorisao brojne tenisere uz navođenje jednog primera za igrača koji mora da uloži oko 350.000 dolara godišnje za turneje, uz prihod od samo 20.000 dolara od nagrada. Još 2014. godine, Akman je sponzorisao 16-godišnjeg Frensisa Tijafoa, momka koji je nedavno sa Ju-Es opena eliminisao Rafaela Nadala, omogućivši mu da igra na Otvorenom prvenstvu Amerike. 

Foto: AP

- Ako niste među 100 najboljih tenisera na svetu, verovatno ćete izgubiti novac na turneji i zaraditi manje od minimalne plate - rekao je Akman. 

Nadalje, Nasar je objasnio da teniseri nemaju iste pogodnosti i luksuz kao NFL, MLB i MLS igrači, jer ekonomija sporta nije ista. 

- Tenis je globalno popularniji od američkog bejzbola i fudbala, ali čini samo 10 odsto prihoda tih sportova - rekao je Nasar. 

Udruženje profesionalnih tenisera obezbedilo je 26 miliona dolara za finansiranje, najviše zahvaljujući Akmanu, i planira da obezbedi sredstva na terenu i van njega, tako što će uspostaviti sponzore i program grupnog licenciranja. 

Za kraj Akman je pripisao ogromne zasluge Đokoviću za osnivanje PTPA, dodajući da sve neće funkcionisati kao čisto filantropska organizacija, zbog čega je Nasar regrutovan, kao i drugi talentovani članovi sporta. Prema njegovim rečima cilj je stvoriti održiv sistem u kom će raspodela novca biti drugačija.

 - Đoković je pokrenuo PTPA kao organizaciju za pomoć budućim teniserima, on nije investitor. Međutim, organizacija vraća kapital onima koji su dali doprinos udruženju - zaključio je Akman.

BONUS VIDEO: Đoković otvara terene u Visokom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu