BORBA VEKA: Šta možemo očekivati u bokserskom spektaklu? Prednosti i mane Entonija DŽošue i Aleksandra Usika

V. Filipović

20. 08. 2022. u 21:35

U Saudijskoj Arabiji, preciznije Džedi, večeras će biti održan najiščekivaniji boks meč godine, borba između Ukrajinca Aleksandra Usika i Britanca Entonija Džošue.

БОРБА ВЕКА: Шта можемо очекивати у боксерском спектаклу? Предности и мане Ентонија Џошуе и Александра Усика

Foto: AP

Džošua je tako dobio priliku za revanš, pošto je pre godinu dana u Londoni izgubio od Usika, samim tim i pojaseve šampiona teške kategorije u verzijama VBA, IBF, IBO i VBA.

Borba dva borca počinje oko 23:30 po našem vremenu, a oba bokesera će da zarade pravo bogatstvo od borbe. I Džošua i Usik će nakon meča biti bogatiji po 75 miliona dolara.


Međutim, ono što ljubitelje plemenite veštine više zanima od zarade je sami tok meča. U prethodnoj borbi, Britanac je važio za izrazitog favorita, dok je sada prema mišljenju kladionica u prednosti Ukrajinac.
 


Može li Džošua ponovo na tron?


 

Foto: EPA

Tekst potpisa

Škrt na rečima, bivši dvostruki šampion Entoni Džošua sumirao je ulog subotnjeg  revanša za titulu protiv Usika nakraće moguće.


- To se mora pobediti, ali mi se sviđa pritisak - rekao je Džošua na poslednjoj konferenciji za novinare u Džedi u sredu.

On je već jednom branio titulu i to baš u zemlji u kojoj će se boriti večeras. 32-godišnja superzvezda iz Velike Britanije izgubio je svoj trio svetskih titula zbog ogromne nesreće od Endija Ruiza 2019, iskupio se šest meseci kasnije, kada je u 12 rundi nadigrao Ruiza.


Sličnu taktiku koju je izveo protiv Ruiza, "Ej Džej" je pokušao da primeni i u prvom duelu protiv Usika. Međutim, pokušaj da nadboksuje jednog od najboljih tehničara današnjice se nije završio dobro. Iako fizički znatno inferiorniji, Usik je brilijantnom tehnikom uspeo da preciznim direktima ispogađa Džošuu i trijumfuje jednoglasnom odlukom sudija.
 

Entoni Džošua mora da povrati "oko tigra"


Kao što je rekao Apolo Krid Rokiju Balboi u trećem delu kultnog filma - "moraš da povratiš oko tigra", to je sada potrebno i popularnom Ej Džeju.

Džošua je do meča sa Vladimirom Kličkom važio za sjajnog nokautera, sve borbe uključujući i tu protiv jednog od najvećih šampiona u istoriji teškaškog boksa je rešio prekidom u svoju korist.

Ipak, nakon toga, desila se promena stila. Džošua je počeo sve više da liči na Klička, ali, njegova tehnika ipak nije bila na tom nivuo. Od te, sada već davne, 2016. godine Britanac boksuje dosta statičnije, koristi svoju dužinu i trudi se da izbegne razmene udaraca.


Taktički boks nije za njega, on je rođeni nokauter, što i sam shvatio, ali na teži način. Ne samo on, već i Entonijev novi stručni štab je uvideo sve greške iz prethodnog meča sa Usikom. Prema sadašnjim izjavama Džošuinih trenera, on ovaj meč mora da reši nokautom i kako kažu "izmalteretira" Ukrajinca. Džošua mora da iskoristi svoju snagu, težinsku prednost od 11 kilograma i da agresivno uđe u meč, jer ako je povratio "oko tigra", niko ko uđe sa njim u ring se neće lepo provesti.
 


Ali, i Usik se pita nešto

EPA/EFE

 


Aleksandar Usik je neporažen u dosadašnjoj karijeri, neprikosnoveni je bivši prvak u kruzer kategoriji i jedan od najboljih tehničara današnjice.

Krasi ga sjajno kretanje po ringu i veoma brze ruke, a njegove kombinacije udaraca su neverovatne.

Nedavno je izjavio da se nije posebno pripremao za ovu borbu taktički i da ne može da nauči ništa novo o Džošui što već ne zna, jer ga je promatrao celih 10 godina čekajući ovaj obračun. A čini se da je sada i posebno motivisan zbog teške situacije koja se odvija u njegovoj zemlji.

Bokserska inteligencija Ukrajinca je neverovatna, niko ga do sad nije nadmudrio u ringu. A upravo je jedan od najvećih boksera svih vremena Majk Tajson to istakao kao prednost aktuelnog šampiona.

Majk je istakao da će Džošui biti veoma teško da pobedi Usika.

– Ukrajinac je strašno brz i zadaje mnogo problema svojim direktom. Džošua mora da pobegne od tog udarca. Jedina nada za Džošuu je da bude agresivan. Neosporno je da je njegov udarac jači, ali treba da nađe način da ga zada. Ovu borbu dobija pamet, a ne snaga – zaključio je Tajson.

 

Da pogledamo šta misli svet boksa

Tajson Fjuri, Džozef Parker, Majk Tajson, Diontej Vajlder vide Usika kao pobednika.


Sa druge strane, Toni Belju, Ivander Holifild, Derek Čisora i Dilijan Vajt prednost daju Džošui.


Mišljenja bokserskih velikana su pobeljena, ali se manje-više svode na - Džošua nokautom ili Usik na bodove. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, a to je da će ljubitelji plemenite veštine uživati u sjajnom boksu.

Podsetimo kako je izgledala njihova prva borba:
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni