ZAPAD ČUPA KOSU ZBOG RUSA: Uveli im sankcije, a sada ih Rusi ismevaju i ne pada im na pamet da stanu - to rade i za dve godine unapred

Novosti online

25. 07. 2022. u 21:45

RUSIJA i Ukrajina sa pravom predstavljaju teme o kojima svet priča ovih meseci, ratna zbivanja su tome doprinela, odnosno "specijana vojna operacija" kako Rusija svoju intervenciju naziva. Najnovije vesti sa tih meridijana tiču se sporta.

ЗАПАД ЧУПА КОСУ ЗБОГ РУСА: Увели им санкције, а сада их Руси исмевају и не пада им на памет да стану - то раде и за две године унапред

Foto: EPA

Kao što je već poznato, zbog pomenute vojne akcije, Zapad je uveo Rusima brojne sankcije, pa i sportske, ali se izgleda te sankcije - Zapadu obijaju o glavu.

Već u četiri evropske države došlo je ovog proleća i leta do smene vlasti, pojedine cene na evro-tržištima vrtoglavo rastu, a naročito one koje imaju veze sa ruskim gasom, dok se u Rusiji finansijsko tržište konsolidovalo posle februarskog prvog udara sankcija. Tako je za evro sada potrebno izdvojiti samo 57 rublji, a 132 su bile potrebne, recimo, 10. marta 2022. 


Jačanje domaće valute je, naravno, samo jedna strana medalje, finansijsko odmeravanje snaga Ruske Federacije i njenih suparnika se ogleda na više polja, ali činjenica da u zapadnom delu Evrope "ne cvetaju ruže" dovela je i do jednog sportskog prepucavanja.


Naime, iako je poznata činjenica da će naredne Olimpijske igre biti održane u Parizu 2024. godine, jedan viđeniji ruski političar je na tu temu "prozvao" Zapad, i to na sledeći način.

Dmitrij Sviščev je predsednik komiteta ruske Dume (parlamenta) za fizičku kulturu i sport. Dakle, jedna od važnijih ličnosti u tamošnjem skupštinskom životu, čovek kome i "ministri polažu račune", a baš on je danas rešio da, pola u šali, a pola u zbilji, predloži Parižanima - da od svojih vlasti zatraže da se odreknu Olimpijskih igara.

- Izvinite, u Evropi ljudi već nemaju šta da jedu i nemaju čime da greju svoje domove - počeo je svoje izlaganje Sviščev, a prenosi ruska "Gazata", nastavljajući - Zato mislim da Evropljani moraju da srede svoje prioritete: da li žele da imaju sportsku svetkovinu, ili da pronađu novac da zagreju svoje kuće? Ako ne mogu da priušte održavanje Olimpijskih igara, neka ih se odreknu. Ili, još bolje, neka pozovu Ruski olimpijski komitet i zatraže pomoć tako što bi on (Ruski olimpijski komitet) preuzeo organizaciju Igara 20224 - rekao je Sviščev za "Mač TV".

Predsednik komiteta Dume za fizičku kulturu i sport je ovu prozivku zaključio rečima da će "Rusija svakako biti u stanju da na najbolji način organizuje to veliko nadmetanje".

Pomenuti ruski list podseća da su prema pojedinim izveštajima organizatori Igara u Parizu dospeli u velike probleme s budžetom, ali i još nekim detaljima, poput anti-doping programa.

Olimpijska nadmetanja u francuskoj prestonici trebalo bi da se održe od 26. jula do 11. avgusta 2024, a još u februaru ove godine Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je predložio svim sportskim federacijama da ne dozvoli ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče. Nešto kasnije, član MOK-a Kreg Ridl je istakao da su "male šanse da se ruska reprezentacija nadmeće na Olimpijskim igrama 2024", a sada su on, i ostali koji su Ruse kažnjavali sankcijama - doživeli da ih isti ti Rusi ismevaju.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a