RUSI POBESNELI ZBOG SRBA: Ameri priredili politički skandal na Svetskom prvenstvu u atletici

Novosti online

24. 07. 2022. u 17:51

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje spada u one vesti koje se s posebnom pažnjom prate širom sveta, a u njih ponekad "upadnu" i sportske informacije, poput jedne koja je rusku javnost prilično zabolela. I to - zbog Srba.

РУСИ ПОБЕСНЕЛИ ЗБОГ СРБА: Амери приредили политички скандал на Светском првенству у атлетици

Foto: Profimedia

Priča počinje u američkoj saveznoj državi Oregon, tačnije gradu Judžinu, koji je ovih dana u centru pažnje sportske javnosti jer se tamo održava Svetsko prvenstvo u atletici.

A jedan skandal koji se na tom šampionatu planete dogodio, doveo je do toga da reaguju i ruska agencija RIA Novosti, kroz svoju kratku vest o incidentu, i ugledni ruski list "Sport ekspres", u opširnijem obliku.

Redakcija "Novosti" je odabrala da vam tu detaljniju verziju kolega iz "Sport ekspresa" prenese i ona ide ovako:


"Separatista je istrčao na stazu noseći zastavu nepriznate države i izbegao je hapšenje.

Tokom poslednjih godinu i po dana, Etiopija je skrhana pravim građanskim ratom, koji je doveo do nekoliko miliona izbeglica i više desetina hiljada mrtvih. Ali, svetska javnost zapadnih država maltene ništa ne zna o tome. Na šampionatu planete u Judžinu, u SAD, navijač koji je utrčao na teren rešio je da usmeri pažnju sportske zajednice na njegov region, Tigraj. Taj region je 2020. otpočeo rat za nezavisnost od ostatka Etiopije, a njegove snage su umalo osvojile i prestonicu, Adis Ababu, a i privolele okolna plemena da se takođe bore protiv centralnih vlasti.


I, šta se desilo?


Mi smo vam pisali ranije o konfliktu u Etipiji, i kako su obe strane probale da prigrabe velikog Hajla Gebrselasija (dvostruki olimpijski šampion u atletici i četvorostruki svetski prvak, prim. prev.) na svoju stranu.

Sam rat se brzo razbuktao.

Glavni grad je pod pretnjom, atletičari trče i baš oni, naslednici Gebrselasija, pokušavaju da unesu mir. Samo što su napustili konfliktni region, osvojili su svetsko zlato.

Konkretno, Gudaf Cegaj je uzela zlatnu medalju na 5.000 metara ispred Kenijke Beatrise Šebe. Još jedna devojka iz regiona Tigraj, Letensebet Gedej, bila je peta u finalu.

Gudaf Cegaj iz Etiopije pobeđuje na Svetskom prvenstvu u atletici u Judžinu u trci na 5.000 metara / FOTO: Tanjug/AP

Kada se trka završila, pravi mali haos se desio na stazi. Navijač sa zastavom seperatističkog Tigraja oko vrata potrčao je ka dvema Etiopljankama. Pobegao je obezbeđenju, zagrlio devojke, podigao ih u vazduh, čak i ljubio patike pobednice.

Internesantno, incident je prenosila američka televizija, ali niko od tamošnjih profesionalaca nije prepoznao zastavu Tigraja, niti je mogao da razume šta radi ovaj tamnoputi čovek s bradom.

Posle nekoliko nekoliko minuta pokušaja da ga uhvate (svi istočni Afrikanci trče dobro, dodaje se u tekstu ruskog "Sport ekspresa"), navijač je stignut, stavljene su mu lisice i izveden je sa stadiona, ali izgleda da je izbegao neko ozbiljnije kažnjavanje.

Možda je momak trebalo da istrči s ruskom zastavom, tada bi imao veće šanse da bude stvarno uhapšen. Ovako, već posle nekoliko minuta, on se smejao i davao intervjue.

Protestant sa zastavom samoproglašene države Tigraj na stazi tokom Svetskog prvenstva u atletici / FOTO: Tanjug/AP

- Bila je ovo dobra prilika da svet sazna šta se dešava u Tigraju. Devojke ne smeju da pričaju o tome jer su sportistkinje, pa sam ja to rešio da uradim za njih. Ovo je veoma emotivan momenat, jer dok mi pričamo, u mojoj domovini ljudi umiru. Poljubio sam patike pobednice u ime svih iz Tigraja - rekao je ova protestant reporteru Krisu Čavezu.

Cegajeva je upitana o tom neobičnom poljupcu, ali je bila manje rečita. Ili, prosto, nije joj bilo dozvoljeno da bilo šta na te teme priča, za šta se pobrinuo portparol reprezentacije: - Hvala vam, ali nismo srećni kada čujemo takva pitanja.

Treba reći da Etiopljani redovno prave političke proteste na velikim sportskim događajima. Tako je na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru maratonka Fejisa Lilesa bila druga, pa ukrstila ruke iznad glave, podržavajući tako protest svog regiona protiv centralnih vlasti. Taj region je pet godina kasnije podržao Tigraj u ratu.

Protestant sa zastavom samoproglašene države Tigraj na stazi tokom Svetskog prvenstva u atletici / FOTO: Tanjug/AP

Sve u svemu, situacija s Etiopijom priziva u prvi plan dvostruke standarde sankcija.

Jugoslaviju su svojevremeno izbacili iz svih takmičenja zbog tamošnjeg građanskog rata, a Etipiju niko i ne spominje. Iako je i sam Gebrselasije obećao (u novembru 2021. godine, prim. prevod.) da će ići na front i boriti se protiv pobunjenika, on sada najnormalnije na Svetskom prvenstvu predvodi delegaciju svoje atletske federacije", zaključuje se u tekstu ruskog "Sport ekspresa", ukazujući na dvostruke aršine koje u sportu, a i ne samo u sportu, proživljavaju Srbi i neke druge nacije, dok za pojedine - to nikako ne važi.

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna