PRAVI ROKI BALBOA: Balada o slučajnom heroju koji je srušio legendarnog Muhameda Alija

V. F.

11. 05. 2022. u 14:41

FILADELFIJA je grad sa preko sedam hiljada skulptura, ali ona koja se najviše posećuje je upravo statua Rokija Balboe, lika iz filma Silvestera Stalonea, u kome gubitnik koristi priliku života da ostvari svoj san.

ПРАВИ РОКИ БАЛБОА: Балада о случајном хероју који је срушио легендарног Мухамеда Алија

Foto Srđan Marčeta/EPA

Čak Vepner je čovek koji je napravio jedno od najvećih iznenađenja u istoriji

boksa i koji je time promenio svoj život, a nedugo zatim i život do tad nepoznatog i siromašnog Stalonea.

Priča američkog glumca italijanskog porekla nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Te 1975. godine on je bio samo običan beskućnik, nije imao stalno mesto stanovanja, nije imao čak ni za hranu. Najteže mu je bilo kada je morao da proda jedinog prijatelja, svog psa, i to za samo dvadeset pet dolara.

Dve nedelje nakon toga gledao je meč između po mnogima najboljeg boksera svih vremena,

Muhameda Alija, i do tad malo poznatog Čaka Vepnera. Ispostaviće se da je to bio meč koji im je obojici promenio život.

Ko je bio čovek koji je oborio Alija?


On je bio bokser koji nije živeo od boksa, nego od plate kasira u prodavnici
alkoholnih pića, a "plemenitom veštinom" se bavio nakon radnog vremena.

U zimu 1974. u novinama se pojavila vest da će se izvesni Čak Vepner boriti za titulu svetskog šampiona protiv tada najboljeg boksera na svetu - Muhameda Alija. Malo ko van Nju Džerzija je znao ko je pomenuti teškaš, a još manje otkud on uopšte u priči za titulu.

Vepner nije bio na vrhu liste glavnih izazivača, pričalo se da je izabran

samo zato što je bele rase, „jer je Ali hteo da isprebija nekog belca“.

Odnos ova dva borca je u tom trenutku u svemu bio potpuno neravnopravan, pa je Ali za borbu uzeo milion i trista hiljada dolara, dok je Čaku pripalo „samo“ sto hiljada dolara, ali to je tada bilo više nego što je zaradio za celu karijeru.

Kako je Stalone dobio inspiraciju za Oskarom nagrađen film Roki Balboa?

Svi su očekivali laganu pobedu "najvećeg svih vremena" u prvih nekoliko rundi. Novinari su pravili šale na Vepnerov račun, pitali su ga da li stvarno misli da će „preživeti“ u ringu protiv legendarnog šampiona. Ne samo da je preživeo, nego je i ušao u istoriju boksa time što je jedini poslao Alija kao šampiona u nokdaun.


Ipak, Muhamed Ali je pobedio taj meč, ali tek u poslednjoj, petnaestoj rundi. On jeste ostao šampion. Ali do tad nepoznati bokser koji je izdržao petnaest rundi u ringu sa najboljim borcem u tom trenutku je postao heroj i simbol za sve „gubitnike“ u koje
niko ne veruje, motivacija za ostvarivanje nemogućeg.

Pogledajte kako je to izgledalo:


Upravo on je bio inspiracija Silvesteru Staloneu da napiše scenario za film „Roki“, koji je godinu dana nakon toga nagrađen sa tri Oskara. Odmah nakon meča uzeo je olovku u ruke i scenario napisao za samo dvadeset sati.

Za njega mu je prvobitno bilo ponuđeno sto dvadeset pet hiljada dolara, ali Stalone je imao jedan uslov, da on glumi glavnog protagonistu filma. Ljudi iz produkcijske kuće
su mu rekli da smešno izgleda i da to ne dolazi u obzir. Nedugo zatim su povećali ponudu na trista pedeset hiljada dolara, ali i to je odbio. Nakon nekog vremena postigao je dogovor sa produkcijom, prihvatili su da on glumi Rokija, a za to je dobio samo trideset pet hiljada dolara.

Prvo što je uradio sa parama od scenarija bila je otkupnina svog psa. Za istog tog psa kog je prodao za dvadeset pet dolara je morao da plati petnaest hiljada da bi ga dobio nazad, jer novi vlasnik nije želeo da ga proda za manje.

Pre 24. marta 1975. godine, Vepner je bio tridesetšestogodišnjak koji je živeo sa majkom i radio kao prodavac. Sada legendarni glumac i režiser bio je beskućnik koji je spavao po ulicama Njujorka.
 

FOTO: printskrin jutjub / The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

 



Poznati citat Silvestera Stalonea glasi: „Bar jednom u životu, u tom jednom smrtnom trenutku, čovek mora da zgrabi besmrtnost. Ako to ne učini, kao da nije ni živeo.” Ta noć
povezuje njih dvojicu, to je noć u kojoj su obojica zgrabili besmrtnost.

BONUS VIDEO: KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA: Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021. godini

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna