"OVO NIJE FER!" Šampion vikao i pobedio, neverovatna trka Formule 1 posle terorističkog napada u Saudijskoj Arabiji

D. N.

27. 03. 2022. u 20:41

FORMULA 1 je ponovo donela svojim ljubiteljima mnogo uzbudljivih trenutaka, i to u Džedi, gde je dan pred trku za Veliku nagradu Saudijske Arabije terorističkim napadom, u kome je korišćena balistička raketa, pogođeno skadište nafte.

ОВО НИЈЕ ФЕР! Шампион викао и победио, невероватна трка Формуле 1 после терористичког напада у Саудијској Арабији

FOTO: Tanjug/AP

Ipak, na sam dan nadmetanja nikakvih problema koji nemaju veze sa sportom nije bilo, ali uzbuđenja nisu izostala.


Na kraju je, posle prave drame u završnici, aktuelni šampion, Maks Ferštapen, nadmašio pobednika prve trke u sezoni, Šarla Leklera, koji je u bolidu Ferarija bio nadomak novog podviga, ali je poklekao dva kruga pre kraja.


Najbolji vozač Red Bula, Ferštapen, koji je na startu sezone, u Bagreinu, doživeo veliki peh kada ga je bolid "izdao" četiri kruga pre završetka nadmetanja, ovoga puta nije imao takvih problema. Ipak, nervirao se, recimo u završnici, kada se posle nekoliko međusobnih preticanja sa Leklerom požalio ekipi na rivala. Učinilo mu se da mu se suparnik previše približava dok je bila podignuta žuta zastavica, pa je uzviknuo: "Kako je ovako brz! To nije fer!". Ipak, uspeo je da odbije sve napade i prvi prođe kroz cilj. Cela trka je bila prilično zanimljiva, jer je Ferštapen, koji je krenuo s četvrte pozicije, odmah pretekao Karlosa Sainca, a odlično je napredovao i sedmostruki prvak sveta, Luis Hamilton, koji je sa 15. mesta, maltene iz kruga u krug, grabio ka vodećim pozicijama.


Međutim, sve se promenilo u 17. krugu, kada se dogodio udes Nikolasa Latifija, i to baš dok su neki bolidi završavali sa odlaskom kod mehaničara, a neki tek trebalo tamo da odu. Serhio Perez, koji je prvi put u karijeri osvojio pol-poziciju, izgubio je vodeće mesto zbog pit-stopa, a onda je Ferštapen, koji je bio prvi, i mislio je da će to ostati samo privremeno (dok mu se rival ne vrati na stazu), dobio "besplatan" odlazak do boksa, pa se u laganom ritmu vratio na čelno mesto, ali sa novim gumama.


Perez, koji se pao na četvrto mesto, nije uspeo da u nastavku trke pretekne trećeplasiranog Sainca, a vodeći dvojac je umakao konkurentima i, završivši na kraju sa oko osam sekundi prednosti u odnosu na ostale, vodio svoju, već pomenutu bitku.


Bodove su ovoga puta osvojili pobednik Ferštapen, drugoplasirani Lekler, pa, redom, Sainc, Perez, Rasel, Okon, Noris, Gasli, Magnuson i Hamilton.


Naredna trka vozi se 10. aprila u Australiji, na stazi "Albert park" u Melburnu.

Bonus video: Brzo voze i dobro zarađuju - da li je šampion Formule 1 prvi i po plati?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA KAŽU PROGNOZE? Evo koliko će Srbija osvojiti medalja na Olimpijskim igrama