SPEKTAKL OD 575 KILOMETARA: 16. Biciklistička trka "Beograd - Banja Luka" imaće četiri etape, novost - prolog u Beogradu

S. R.

28. 02. 2022. u 16:04

MEĐUNARODNA biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" (14-17. april), u 16. izdanju, imaće četiri etape.

СПЕКТАКЛ ОД 575 КИЛОМЕТАРА: 16. Бициклистичка трка Београд - Бања Лука имаће четири етапе, новост - пролог у Београду

FOTO: Trka Beograd - Banja Luka

Ukupno 175 takmičara iz 25 ekipa preći će 575 kilometara. U odnosu na prethodne godine, novost je prolog u Beogradu, koji će biti održan uoči prve etape 13. aprila.

- Biće to fantastičan uvod u trku. Biciklisti će voziti hronometar ulicama prestonice Srbije, a publika će imati priliku da uživa u spektaklu, baš kao i u ciljevima svih etapa koje se tradicionalno završavaju krugovima - naglasio je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Trka će kao prethodnih godina krenuti iz Obrenovca, dok će druga etapa sa startom u Bijeljini biti najteža.

- Potvrđeno je da ćemo prvog dana krenuti iz Obrenovca, ka Bijeljini. To su naši stalni partneri, a Bijeljina je uz Beograd i Banjaluku najviše puta bila domaćin. Najveći grad Semberije prihvatio je kao i prošle godine da bude domaćin cilja, kao i starta etape, pa će 15. aprila karavan krenuti ka Vlasenici preko Šekovića. Iako nije najduža, to je kraljevska etapa, s obzirom na dosta izazova tokom trke, kao i paklenog finiša u Vlasenici - rekao je Kuvalja.

Treća etapa biće ujedno i najduža (165 kilometara), a krenuće iz Doboja, koji će prvi put biti domaćin starta.

- Drago nam je zbog toga, i verujem da će stanovnici u velikom broju pozdraviti bicikliste. Znamo da je zaštitni znak Doboja, rukomet i Međunarodni TV turnir šampiona, ali uveren sam da će prepoznati i nešto novo, te da će biti spektakl na startu. Ništa manje ne očekujem ni u Prijedoru, koji je prošle godine prvi put bio na ruti trke. Tada kao start, sada kao cilj - izjavio je Kuvalja.

Poslednjeg takmičarskog dana 17. aprila biciklisti će krenuti iz Dervente i stići u Banjaluku.

- Trka odavno nije samo sportski događaj, iako je u prvoj kategoriji Međunarodne biciklističke federacije (UCI), već je i veliki turistički događaj - zaključio je Kuvalja.

VELIKO INTERESOVANjE

IZVRŠNI direktor trke Goran Guska naglasio je da je zatvorena lista za prijave ekipa, te je za učešće na trci apliciralo čak 39 ekipa iz celog sveta.

- Nažalost nekima smo morali se zahvalimo, zbog pravila UCI. Posebno nam je drago što se pojedine ekipe vraćaju iz godine u godinu. Oni su u neku ruku i domaći, jer odlično poznaju naše drumove, gradove, kao i običaje - rekao je Guska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona