SRBI BEZ PREMCA: Vaterpolisti zasenili sve u 2021.

S. K.

17. 12. 2021. u 22:14

ODAVNO naši vaterpolisti nisu dominirali planetom kao u godini na izmaku. Seniori su drugi put zaredom olimpijski pobednici, omladinski prvaci sveta, a juniori šampioni Evrope. Takvim podvigom može da se pohvali malo koja sportska organizacija u svetu.

СРБИ БЕЗ ПРЕМЦА: Ватерполисти засенили све у 2021.

FOTO: AP

"Delfini" su u Tokiju pokazali zašto su poslednjih godina bili skoncetrisani samo na olimpijsko zlato. Istina, kao i u Riju 2016, nisu blistali u grupnoj fazi, ali su zato u nokaut sistemu još jednom pokazali da su šampionska generacija. Odigrali su najvažnije utakmice besprekorno i ponovili podvig Rudićevih pulena, koji su 1984. i 1988. bili olimpijski šampioni.

Imali su Filip Filipović i drugovi i motiv više, jer su se čak šestorica oprostila od reprezentacije. Osim Filipovića, koji je bio MVP turnira, poslednje mečeve u Tokiju za najdražu kapicu odigrali su i Andrija Prlainović, Duško i Gojko Pijetlović, Stefan Mitrović i Milan Aleksić. Rastanak je bio veoma emotivan, a suze selektora Dejana Savića na aerodromu "Nikola Tesla" dugo će da se pamte.

Da nastave njihovih koracima ostali su mlađi, koje će predvoditi Dušan Mandić, Nikola Jakšić, Sava Ranđelović, ali i prekaljeni golman Branislav Mitrović koji je odlučio da pomogne novoj generaciji. A već u 2022. očekuju ih veliki izazovi, SP u Fukuoki (Japan) i EP u Splitu. Ipak, jasno je da je i ovog puta najvažnije takmičenje, OI 2024. u Parizu.

Blistali su i oni najmlađi. Omladinci su na SP do 20 godina u Pragu dokazali da su najbolji i da u Savezu ne moraju da brinu za budućnost. Tačku na nezaboravnu godinu stavili su juniori, koji su na EP do 17. u Malti postale prvaci Starog kontinenta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)