"NOVOSTI" UZ ADRIANU VILAGOŠ: Pre koplja bacala metlu, a sada je svetska šampionka

J. LEMAJIĆ

20. 08. 2021. u 20:38

OČI nacije bile su u četvrtak uprte u dodelu medalja na Svetskom juniorskom prvenstvu u Najrobiju, prestonici Kenije, gde je našoj reprezentativki u bacanju koplja Adriani Vilagoš (17) dodeljena zlatna medalja.

НОВОСТИ УЗ АДРИАНУ ВИЛАГОШ: Пре копља бацала метлу, а сада је светска шампионка

FOTO: G. Šljivić

Hitac 700-gramskim kopljem od 61,46 centimetara doveo ju je na postolje za prvakinju sveta. Zahvaljujući njoj, sijala je trobojka i čuli su se zvuci himne "Bože pravde" u Africi.

ADRIANA: NEVEROVATNO KOLIKO SAM SREĆNA

ADRIANA Vilagoš je veoma emotivno doživela svoje prvo svetsko zlato, a za sajt Svetske atletike je izjavila:

- Neverovatno je koliko sam srećna. Nisam mislila da ću biti prva. To je tako fantastično. Koplje je lepo letelo i osećaj je bio neverovatan.

Adrianu nije omelo ni što je nevreme prekinulo finale na dva sata:

- Najviše volim kada pada kiša, ali ne kao u četvrtak.

Srećna sam što se final na kraju završilo.

Adriana je prošle subote na Balkandijadi u Kraljevu oborila svetski rekord kopljem od 500 grama (70,10 m). Podsetimo, na SP U20 koplje teži 700 grama.

- Srećna sam što sam ostvarila cilj u koplju do 500 grama. Sada i ovo zlatno, tako da je sezona bila sjajna.

Dok gledamo kako ova vredna, talentovana, kulturna devojčica iz Malog Iđoša očiju punih suza peva himnu svoje zemlje, ne možemo a da se ne setimo njenih prvih sportskih koraka.

Kada su je "Novosti" prvi put posetile, Adriana je imala 15 godina i već je bila vlasnik državnih rekorda u svojim kategorijama. A sve je počelo sasvim slučajno. Adriana je trenirala rukomet u Jadranu iz Feketića, a u svet atletike zakoračila je pre osam godina na jednom školskom takmičenju, gde se oprobala u bacanju vorteksa.

- Ništa nismo znali o tom sportu i na internetu smo gledali kako se baca, koja su pravila... Kumovi iz Mađarske su nam doneli vorteks da bi mogla da vežba - pričala nam je majka Đerđi, koja je sve vreme uz Adrianu. - Ubedljivo je bila prva, padali su rekordi.

Kako je uzrastom prerasla vorteks, počela je da trenira bacanje koplja i to opet pomoću interneta i uz veliki majčin trud i pomoć. Da bi na najbolji način trenirala svoje dete, Đerđi, inače dugogodišnji tužilac, doškolovala se za atletskog trenera.

- Koristili smo metlu za vežbu, jer koplje nismo imali. Od mesne zajednice Mali Iđoš smo dobili koplje, ali ga je bacala na praznom prostoru između naše kuće i policije - seća se majka. - Prostor je dužine oko 30 metara i mislila sam da će on bar neko vreme biti dovoljan. Ali vrlo brzo, već posle mesec dana, on je postao kratak, pa je koplje letelo na drvo ili preko u policiju. Gledajući na internetu kako trenira Jan Železni i drugi najbolji svetski bacači, napravili smo treninge i tehniku koji joj najbolje odgovaraju.

ZNA SAMO ZA PETICE

I PORED treninga, Adriana je treći razred Gimnazije "Dositej Obradović" u Bačkoj Topoli završila sa svim peticama.

- Zasada je sjajna, ali videćemo kako će kasnije uskladiti profesionalni sport i školovanje. Sigurno će biti dosta odricanja, ali to je život sportiste - jasna je majka (na slici).

Adriana je posle trenirala na stazi punoj rupa i koja je posle čak i manje kiše bila neupotrebljiva. Opština Mali Iđoš je potom napravila stazu na fudbalskom terenu da može da izbacuje, a uz pomoć Srpskog atletskog saveza ona je presvučena tartanom. Sada je to jedno od najboljih zaletišta u našoj zemlji. Dostojno svetske prvakinje, koja na njemu trenira šest puta nedeljno. Iako su uslovi dobri, odgajati vrhunskog sportistu u Srbiji je i te kako zahtevno.

- Ova i prošla godina su posebno teške, jer je sve bilo neizvesno, škola je bila onlajn, treninzi u zatvorenom su bili zabranjivani... Teško je u takvim uslovima održati motivaciju kada se za nešto sprema i to se u poslednjem trenutku odloži. To je prilično bilo razočaravajuće za nju - iskreno nam je pričala majka Đerđi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti