RAT SAOPŠTENJIMA VEČITIH: Partizan želi u Lozanu, Zvezda naginje ka Zagrebu

Grujica Kelić

12. 09. 2020. u 22:30

U DOMAćOJ klupskoj košarci sve po starom.

РАТ САОПШТЕЊИМА ВЕЧИТИХ: Партизан жели у Лозану, Звезда нагиње ка Загребу

FOTO: N. Paraušić

Po završetku poslednjeg sastanka predstavnika klubova ABA lige na kojem nije dogovoreno apsolutno ništa i na kojem je jedino usaglašeno da usaglašavanja nema, glavni akteri raskola, beogradski večiti rivali, Partizan i Crvena zvezda nastavili su da jedni druge, kao i celokupnu košarkašku javnost obasipaju glomaznim saopštenjima.

Prvo su crno-beli odgovorili na prekjučerašnji napad komšija u kojem pitaju zbog čega klub sa Malog Kalemegdana ne želi da se spor oko sukoba interesa između Zvezde i FMP (koji je i glavni uzrok neslaganja) povede na Arbitražnom sudu u Lozani.

- Ako ste sigurni da niste u sukobu interesa, zašto bežite od CAS-a u Lozani? Sve troškove će unapred snositi Partizan, a vi tek ako izgubite spor. Naravno, plašeći se ishoda suđenja pred institucijom na koju porodična firma ne može da izvrši pritisak, sebi poznatim mehanizmima, Crvena zvezda i FMP na ovo rešenje nisu pristali. Kao poslednji ustupak, Partizan je prihvatio da potpiše prenos vlasničkog udela na FMP (nekadašnji Radnički Basket iz Novog Sada, a ne originalni FMP koji je nestao nedugo nakon što je prestao da nosi ime Crvena zvezda Beograd), ali pod uslovom da novi društveni ugovor buduće ABA d.o.o predvidi CAS u Lozani kao sudsku instancu kojoj se klubovi mogu obratiti u slučaju eventualnog spora - navodi se u saopštenju Partizana uz napomenu da Trgovinski sud u Zagrebu i hrvatski zakon o trgovinskim društvima, za razliku od drugih zemalja, nemaju odredbe o sukobu interesa, posebno u sportskom pravu pa bi takve sporove rešavao nekoliko godina, za razliku od suda u Lozani koja bi rešenje donelo za nekoliko meseci.

PRVO KOLO ZAKAZANO ZA 2. OKTOBAR

EPIDEMIOLOŠKA situacija sa virusom korona je i dalje neizvesna, i iz tog razloga je početak lige pomeren sa 19. septembra na 2. oktobar, pod uslovom da ne bude novih promena. Znak pitanja stoji i oko novog učesnika, s obzirom na to da će Primorska najverovatnije usled finansijskih problema biti primorana da odustane od takmičenja. Što se tiče svih ostalih predstavnika, oni nemaju nameru da se upliću u konflikt između beogradskih klubova i usaglašeni su u želji da sezona počne na vreme.

Iz crveno-belog tabora se nije dugo čekalo na odgovor sa zaključkom da je Trgovinski sud u Zagrebu jedini nadležan za sporove u regionalnom takmičenju.

- Zbog delikatne situacije u kojoj se našla regionalna košarka, stavlja na uvid javnosti članove 13 i 14 osnivačkog akta društva u kome se jasno vidi koji Sud je nadležan za sporove u ABA ligi, a to je Trgovački sud u Zagrebu uz primenu prava Hrvatske, zbog čega predlog o nekakvim arbitražama u Lozani, smatramo pokušajem opstrukcije rada cele lige od strane KK Partizan - rečeno je, između ostalog, u saopštenju Zvezde u kojem takođe stoji da bi bilo kakvo eventualno gašenje lige dovelo do brojnih sudskih sporova koji bi devastirali same klubove, a samim tim i košarku u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!