ZVEZDA POBEDILA PARTIZAN! Kakav "večiti derbi" u ABA ligi, kakav trijumf crveno-belih

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

28. 01. 2024. u 21:31 >> 18:23

KOŠARKAŠI Crvene zvezde pobedili su Partizan sa 88:86 (28:15, 27:23, 17:18, 16:30) u ABA ligi, a junak trijumfa bio je Jago dos Santos koji je na tri sekunde do kraja pogodio za trijumf.

ЗВЕЗДА ПОБЕДИЛА ПАРТИЗАН! Какав вечити дерби у АБА лиги, какав тријумф црвено-белих

FOTO: M. Vukadinović

Brazilac je hrabrno krenuo od svog koša, zaleteo se u reket rivala i uspeo je da pogodi, iako je pored njega bio Alen Smailagić.

Ali, kakva je to bla utakmica, kakav derbi. Bilo je svega u "Areni" i velikog vođstva (čak +21 za crveno-belih), i dosta tenzija, tehničkih, nesportskih, ali na kraju trijumf su odneli domaćini u zaista ludoj završnici.

Ovo je bio četvrti večiti derbi ove sezone, ali je u njemu bilo najviše nervoze. Ipak, to je normalno za jednu ovaku utakmicu, posebno kada je ulog veliki kao što je to bio ovaj.

Meč je Zvezda otvorila praktično isto kao i onaj u Evroligi 4. januara kada je bez stekla dvocifrenu prednost koju je čuvala do kraja utakmice. Sada nije uspela da je sačuva, no uspela je da pobedi.

Vicešampion ABA lige je odigrao veoma dobro prvo poluvreme, pa je na pautu otišao sa 55:38. U tom delu se istakao Adam Hanga sa 12 poena. Sa mnogo većom agresivnošću je ušao Partizan u drugo poluvreme, ali Zvezda je u trećem kvartalu uspela da zadrži visoku prednost - 72:56. Tada je dominirao Džoel Bolomboj koji je u tom kvartalu imao čak četiri zakucavanja.

Činilo se da će ta razlika biti dovoljna da domaćin mirnu privede utakmicu kraju. Ipak, crno-beli su počeli da igraju sjajno, krenuo je i šut za tri poena, pa su malo po malo počeli da tope razliku.

Na kraju se sve rešavalo u penal završnici. Neverovatan potez je uradio Gedraitis na 11 sekundi do kraja, faulirao je Nanelija na šutu za tri poena pri rezultatu 86:83. On je sva tri puta bio precizan. Potom je Jago uzeo loptu, pretrčao teren i uspeo da pogodi posle prodora i tako donese pobedu Zvezdi.

Malo je falilo da Partizan izbori produžetak, Avramović je sa centra šutirao, lopta se odbila do Nanelija koji je pogodio, ali vreme je isteklo.

Crveno-beli su sada skoro pa obezbedili prednost domaćeg terena pred plej-of, pošto ima učinak 16-2, crno-beli su na 13-5. Uteha za goste može da bude ta da imaju bolji međusobni učinak zbog pobede u prvom susretu (98:87).

Najefikasniji kod pobednika bio je Adam Hanga sa 15 poena, dok je Džoel Bolomboj upisao dabl-dabl od 15 poena i 13 skokova. Na drugoj strani Džejms Naneli je brojao do 19, pratio ga je Frenk Kaminski sa 18.

 

ABA liga, 18. kolo - statistika

Crvena zvezda - Partizan 88:86 (28:15, 27:23, 17:18, 16:30)

Beograd - Dvorana: "Štark arena"; Gledalaca: 18.796; Sudije: Pukl, Obrknežević, Radojković

Crvena zvezda: Smart 4, Teodosić 7p, 5sk, Hanga 15, Davidovac 5, Mitrović 6, Lazić 3, Tobi, Bolomboj 14p, 13sk, 2as, 1bl, Nedović 11p, 4as, Giedraitis 10, Gilespi, Dos Santos 13p, 4sk, 3as

Partizan: Ledej 13p, 6sk, 2as, 2uk, 4iz, Avramović 13p, 4as, 2uk, 3iz, Koprivica, Panter 14, Smailagić, Jaramaz 2, Naneli 19p, 4as, Trifunović, Doužer 7p, 4as, Ponitka, Kaminski 18p, 5sk, Kaboklo

 

Četvrta četvrtina: Crvena zvezda - Partizan 88:86

40' - Junak je Jago dos Santos koji se hrabro zaleteo na odbranu Partizana i uspeo je da da neverovatan koš.

40' - Panter je faulirao Nedovića na 16,7 sekundi do kraja. Bek crveno-belih je takođe bio polovičan. Neverovatan potez Gedraitisa, napravio je faul nad Nanelijem i to na šutu za tri poena. Do kraja je ostalo 11,5 sekundi. Sva tri je pogodio bek gostujućeg tima.

40' - Zvezda je izgubila loptu i ostavila rivalu priliku da dođe do izjednačenja na 20,9 sekundi do kraja utakmice. Napravio je Jago faul nad Avramovićem koji će imati dva slobodna bacanjem, a do kraja je ostalo još 17,2 sekunde. Reprezenatativac Srbije bio je polovičan sa linije penala.

40' - Malo je falilo da Gedraitis pogodi preko table. Pošto nije dao koš imaće dva slobodna bacanja. Litvanac je oba puta bio siguran. Kakav šut je pogodio Avramović. Pogodio je preko ruke trojku sa veoma visokoim lukom.

39' - Panter je iznudio faul za tri slobodna bacanja. Kapiten crno-belih bio je sve tri puta precizan.

38' - Crno-beli su na jednocifrenom minusu posle trojke Avramovića. Uvode crno-beli meč u neizvesnot. Ipak, domaćin je prekinuo seriju gostiju posle ukradene lopte i poena Nedovića. Sve pogađa Partizan sada s polja. Novu trojku je dao Kaminski.

37' - Udvaja Zvezda centra Partizana, to crno-beli koriste i postigli su četiri trojke u kratkom periodu. Poslednju je dao Panter i to je nateralo Sferopulosa da zatraži tajm-aut.

36' - Kaminski je posle pogođene trojke došao do 15 poena. Jago se lepo izborio za poziciju i došao do novih poena, sada je i on dvocifren sa 11 poena.

34' - Dobar napad crno-belih i drugu trojku zaredom je pogodio Naneli. Jago se vratio na teren i iznudio je faul Avramovića za slobodna bacanja. Zvezdin Brazilac je oba puta bio siguran.

FOTO: M. Vukadinović

33' - Trojku je pogodio Naneli koji je ostao potpuno sam i taj poklon je prihvatio. Bolomboj dominira u drugom poluvremenu. Na drugoj strani Kaminski dolazi do novih poena.

32' - Ostao je Hanga sam na šutu za tri poena i bio je precizan. To je bio njegov treći pogodak van linije 6,75.

31' - Nije Nedović pogodio dva šuta u četvrtom periodu. Najpre je promašio trojku, a potom i poludistancu. Ni Partizan prvi napad nije iskoristio, dosuđene su tri sekunde u reketu Smailagiću.

Treća četvrtina: Crvena zvezda - Partizan 72:56

Posle 3. četvrtine, Zvezda je i dalje bolja u šutu (65% naspram 53% za dva, a 45% naspram 14,3% za tri). Crno-beli su se približili u skokovima, tu sada zaostaju samo jedan (20-21), ali i dalje "gube" u asistencijama (14-7), poenima iz reketa (24:30) i poenima iz kontri (4:11). Individualno, Hanga i pored serije promašaja u trećoj četvrtini predvodi Zvezdine strelce (!2 poena), koliko je ubacio i razigrani Bolomboj, a Ledej (!3), Naneli (10) i Kaminski (10) goste.

30' - Izborio se Panter za dva slobodna bacanja. Pogodio je oba, ali na drugoj strani Bolomboj ponovo zakucavanjem popravlja promašaj.

FOTO: M. Vukadinović

30' - Treće zakucavanje Bolomboja, sada posle dodavanja Teodosića. Sada je i Sferopulos zaradio tehničku zbog prigovora kod sudija. Ledej je pogodio sa crte.

Sudije su dodelile tehničku grešku Zvezdinom treneru, jer je zakoračio malo na parket nervirajući se zbog jedne odluke arbitara. A kako je ta tehnička greška dosuđena delić sekunde pre nego što je u kontri Partizana Naneli postigao trojku, ona je poništena, što je veoma iznerviralo trenera gostiju, Željka Obradovića.

29' - Dobru utakmicu igra Kaminski koji je došao do 10 poena. Avramović je prodorom napao Hangu i uspeo je da dođe do lakih poena.

28' - Posle njega trojku je pogodio i Nedović i odmah je Obradović morao da zatraži tajm-aut. Avramović nije uspeo da vrati trojku, a Bolomboj na drugoj strani još jednom zakucava.

27' - Ledej je tek iz 13. pokušaja promašio slobodno bacanja. Gedraitis je drugi put na meču bio precizan van linije 6,75.

FOTO: M. Vukadinović

26' - Sjajna akcija gostiju. Panter je video da Avramović utrčava iza leđa odbrane, proigrao ga je za lake poene. Na drugoj strani Bolomnoj je snažno zakucao posle promašaja Nedovića.

25' - Doužer je završio utakmicu pošto je napravio pet prekršaj. Zvezda je postigla samo dva poena u trećem kvartalu i mora tajm-autom da reaguje Janis Sferopulos. Dobio je tehničku Željko Obradović. To je iskoristio Teodosić i pogodio bacanje.

24' - Veliki problem za Partizan je to što je Doužer napravio četvrti faul. Vredi istaći i da Panter ima tri. Podigli su crno-beli agresivnost i Zvezda veoma teško organizuje napadu. Zbog toga se Teodosić vratio u igru. Kaminski se izborio dva bacanja. Kaminski e dobio udarac u lice i Dužer je ušao da izede penale, ali kao i prethodna dva puta i sada je bio polovičan.

23' - Jago je od koša do koša krenuo i uspeo da pogodi. Naneli je pokupio promašaj Doužera i uspeo je da poentira.

22' - Prvu trojku pogodio je Panter i to preko Bolomboja. Veoma težak šut je uspeo da ubaci kapiten crno-belih.

FOTO: M. Vukadinović

21' - Naneli nije pogodio trojku na startu trećeg kvartalu. Istom merom uzvratio je Gedraitis koji takođe nije bio precizan van linije 6,75.

Druga četvrtina: Crvena zvezda - Partizan 55:38

Zvezda je dobila i drugu deonicu (27:23) a pritom je ostala bolja od crno-belih u većini parametara. Za dva poena je šiutirala sa 73,3% uspešnosti (njen rival sa 50%), za tri poena Zvezda je pogađala sa 53,8% preciznosti (7/13), a Partizan je dao samo jednu trojku iz šest pokušaja (16,7%). Gosti su bili bolji sa linije penala, 17/19 (89,5%) naspram 12/16 crveno-belih (75%). Zvezda je bla uspešnija u skokovima (14:9), asistencijama (10:5), osvojenim loptama (4:3), kao i poenima iz reketa (22:14) i iz kontranapada (9:3).

Pojedinačno posmatrano, Adam Hanga je bio najefikasniji u domaćem taboru (12 poena), a pratili su ga Teodosić i Mitrović sa po šest. Kod Partizana, Ledej je postigao 11 (sve sa linije penala), a Kaminski i Naneli po osam poena.

20' - Panter je prve poene postigao tek u finišu prvog poluvremena. I on je to uradio pod faulom. Panter je pogodio i bacanje. Na iskustvno je Teodosić izvukao tri slobodna bacanja i sva tri puta je bio precizan.

20' - Lepo je Naneli probio i poentirao pod faluom Branka Lazića. Dodatno bacanje će izvesti posle tajm-auta Janisa Sferopulosa. Siguran je bio i sa linije penala. Pobegao je Mitrović Kaboklu i uspeo je da poentira pod faulom, ali on nije pogodio slobodno bacanje.

19' - Doužer je bio polovičan sa linije penala. Na drugoj strani Mitrović je oba puta bio precizan. Ledej ne promašuje slobodna bacanja.

FOTO: M. Vukadinović

18' - Smart je iskoristio to što je rival u bonusu i iznudio faul Pantera. Oba puta je bio siguran sa linije panala. Doužer još jednom pogađa sa poludistance. Zaista je majstor ovih šuteva.

"DELIJE" GLEDAJU I NE VERUJU: Evo šta je Luka Dončić uradio tokom večitog derbija Zvezda - Partizan (FOTO)

17' - Sjajan napad Zvezde. Jago za Bolomboja, ovaj je video kako Mitrović utrčava ispod koša i lako je završio na drugi obruč. Ledej je na osam poena i svako je dao sa linije penala.

16' - Prvo pojavljivanje Smarta na terenu i odmah poeni. Napravio je lep cik-cak korak i uspeo je da poentira. Morao je tajm-aut da zatraži Željko Obradović.

15' - Doužer je promašio prvo bacanje za Partizan. Dobar napad Zvezde koji zakucavanjem završio Davidovac.

14' - Opet je Hanga pogodio daleku trojku. Dobru utakmicu igra Mađar. Na drugoj strani Kaminski muči odbranu rivala. Hanga na drugoj strani nastavlja da pogađa.

13' - Avramović se u strelce upisao sa linije penala. Vezao je Partizan četiri poena, Kaminski se opet dobro pozicionirao i došao do novih poena.

DUEL Frenk Kaminski i Adam Hanga/FOTO: M. Vukadinović

12' - Mala frka na "večitom derbiju". Ledej je odgurnuo Nedovića. Zamsetalo je to Teodosiću i Nedoviću koji su malo burnije reagovali. Sudije su potom gledali snimak i doneli odluku da pokažu nesportski faul Ledeju, a Teodosiću tehničku. Iz svega toga Zvezda je profitirala sa pet poena, dok je Partizan postigao samo jedan.

NASRTALI JEDNI NA DRUGE! Večiti derbi Crvena zvezda - Partizan obeležio sukob košarkaša (VIDEO)

11' - Dobra finta Nanelija kojom se oslobodio Gilespija i došao je do novih poena krilni igrač Partizana. Šta se ovo desilo? Nedović je promašio zicer, Partizan je krenuo u napad, ali je Gilespi ukrao loptu i napad domaćeg tima je Hanga završio zakucavanjem.

Prva četvrtina: Crvena zvezda - Partizan 28:15

Zvezda je u prvoj četvrtini šutirala savršenih 5/5 za dva poena (Partizan 3/8), a bila je bolja i za tri (5/7, naspram 1/5 gostiju). Uspešniji su crveno-beli bili i u skokovima (6:4) i u asistencijama (3:2) i u osvojenim loptama (1:0), a naročito u poenima iz reketa (10:4). Indvidualno posmatrano, Zvezda je imala čak osmoricu igrača koji su postigli poene (najviše, po pet, Gedraitis i Dos Santos), dok su se u crno-belom taboru samo četvorica upisala u strelce, a predvode ih Ledej sa šest i Kaminski sa četiri poena.

10' - Vratio se Teodosić u tim i u meč se uveo pogođenom trojkom. Promašio je prvi šut, ali je drugi pogodio. Ledej ne promašuje bacanja, trenutno je na 6/6. Fantastična asistencija Teodosića za Davidovca koji je pogodio šut van linije 6,75.

9' - Nedović je bio polovičan sa penala. Ledej nastavlja da pogađa slobodna bacanja. Sada je Nedović oba puta bio siguran sa crte.

8' - I Partizan je pogodio prvu trojku preko Nanelija. U strelce se posle prodora upisao i Hanga. Kaminski se opet dobro snašao pod košem i došao je do novih pena.

7' - Potom je Gedraitis poentirao u kontri nakon što je Zvezda ukrala loptu. Kaminski je iz ofanzivnog skoka poentirao, a onda Jago protutnjao kroz reket rivala za lake poene.

FOTO: M. Vukadinović

6' - Prva slobodna bacanja na ovom meču izveo je Luka Mitrović, ali je oba puta bio neprecizan. Ledej je na drugoj strani oba bacanja pogodio. Uspeo je Jago lako da reši presing i proigra Bolomboja za lako zakucavanje.

5' - Bolomboj je prvi igrač Zvezde koji je poentirao za dva u redovima domaćeg tima. Malo nervoze na terenu prilikom faula Pantera nad Lazićem. Ipak, sve se brzo sredilo i utakmica će biti nastavljena nakon televizijskog tajm-auta.

3' - Tri trojke domaćih i Jago je bio precizan van linije 6,75. Ali, Doužer pogađa karakterističan šut - sa poludistance.

2' - Partizan prvi napad nije realizovao. Kevin Panter je promašio šut sa poludistance. Gosti ni drugi napad nisu iskoristili, Doužer je nagazio aut liniju. Novu trojku za domaće postigao je Lazić.

1' - Isticalo je vreme za napad i morao je da šutira Gedraitis koji je uspeo da pogodi težak šut i to za tri poena.

Crvena zvezda meč počinje u petorci: Jago dos Santos, Branko Lazić, Rokas Gedraitis, Luka Mitrović i Džoel Bolomboj. Za Partizan duel kreću: Pi Džej Doužer, Kevin Panter, Uroš Trifunović, Alen Smailagić i Bruno Kaboklo.

18.22 - Navijači Zvezde koji nisu zviždali Smartu i sami se pitaju - kako je moguće da se nešto ovako dešava...

18.15 - Nesvakidašnja situacija! "Delije" su pred meč zviždale košarkašu Zvezde. Naime, na parket je istrčao najnoviji član crveno-belih, Džavonte Smart, a kako nije bio u dresu (već crnoj majici i običnoj trenerci), imajući u vidu da iz daljine prilično podseća na kapitena Partizana Kevina Pantera, pojedine Zvezdine pristalice su ga najpre izviždale. Kada je počeo da im maše, oni koji su napravili grešku brzo su se izvinili - aplauzom. 

17.55 - Pred izlazak na parket, crveno-beli su svom centru Bolomboju poželeli srećan 30. rođendan.

Uoči meča:

Crveno-beli su na početku ove godine, tačnije 4. januara takođe kao domaćini pobedili crno-bele sa 88:72 u Evroligi i tako ostvarili prvi trijumf nad večitim rivalom nakon dva poraza u uvodnomdelu sezone.

Izabranici Željka Obradovića su slavili u prvom okršaju u Evropi (88:86), ali i u ABA ligi (98:87) i novi eventualni trijumf bi im mnogo značio u borbi za prvo mesto na kraju ligaškog dela.

Zvezda je trenutno lider sa učinkom 15-2, dok klub iz Humske ima 13-4. Jasno je da tim Janisa Sferopulosa ukoliko pobedi pravi veliki korak ka obezbeđivanju pol pozicije.

I jednog i drugog trenera može da raduje to što će imati praktično kompletan tim na raspolaganju. U Partizanu su svi spremni, dok kod crveno-belih van sastava će biti samo Nikola Topić. Miloš Teodosić se oporavio od povrede i trebalo bi da igra na ovoj utakmici.

Ekipe u različitim raspoloženjima ulaze u ovaj meč. Crno-beli su u Evroligi pobedili Žalgiris, dok je Crvena zvezda izgubila od poslednjeplasiranog tima elitnog takmičenja - Albe.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)