KAKAV KRAH: Zvezda doživela nokaut od najgoreg tima Evrolige

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

25. 01. 2024. u 22:02

KOŠARKAŠI Crvene zvezde nakon Asvela izgubili su i od druge najlošije ekipe u Evroligi. Ovoga puta je Alba u Berlinu trijumfovala sa 89:80 (18:16, 33:20, 21:18, 17:26) u 23. kolu.

КАКАВ КРАХ: Звезда доживела нокаут од најгорег тима Евролиге

FOTO: Profimedia

Napad je tokom većeg dela utakmice bio problem za goste. To se posebno moglo videti u prvom i trećem kvartalu kada su postigli 16, odnosno 18 poena. Prva četvrtina je bila jedina neizvesna. Ostatak utakmice protekao je u dominaciji domaćeg tima.

Kako su igrali izabranici Izraela Gonzalesa najbolje se može videti u tome da su sredinom treće četvrtine imali maksimlanih 22 poena prednosti - 70:48. U svim segmentima su bili bolji - 42:35 u skokovima, 19:9 u asistencijama.

Crveno-beli su verovatno mimo svih očekivanja uspeli utakmicu da uvedu u neizvesnu završnicu. Trojkom Jaga dos Santosa na oko dva minuta do kraja gosti su prišli na samo pet poena minusa - 83:78. Mogli su gosti da dođu i do minus dva, ali je Džavonte Smart promašio praktično otvorenu trojku.

FOTO: Profimedia

Nakon toga vremena za preokret nije bilo, pa je Alba došla tek do petog trijumfa ove sezone u Evroligi i tako se revanširala Zvezdi za poraz u Beogradu.

Dobra vest za Beograđane je da se u tim vratio Nemanja Nedović koji je početkom treće četvrtine ušao u seriju poena. Meč je završio sa sedam poena za nešto više od 12 minuta.

Problem za Janisa Sferopulosa je bio taj što nije mogao da računa Miloša Teodosića ni na ovom susretu i Nikolu Topića koji je od 4. januara van stroja.

Najefikasniji kod pobednika bio je Met Tomas sa 19 poena, dok je Gabrijele Proćida brojao do 17. Kod Zvezde najviše se istakao Jago dos Santos sa 20 poena, pratio ga je Rokas Gedraitis sa 15.

Crvena zvezda sada ima učinak 9-14, Alba je na 5-18.

Alba - Crvena zvezda 89:80 (18:16, 33:20, 21:18, 17:26)

Dvorana: "Mercedes Benc Arena". Gledalaca: 8.579. Sudije: Karlos Peruga, Mišele Rosi, Dragan Porobić.

Alba: Braun 12, Proćida 17, Spanjolo 5, Vecel 11, Delou 4, Matisek, Šnajder, Tomas 19, Hermanson 7, Kumađe 6, Timan 2, Bin 6.

Crvena zvezda: Smart 14, Lazarević, Hanga 10, Davidovac, Mitrović, Lazić, Tobi 3, Bolomboj 9, Nedović 7, Gedraitis 15, Gilespi 2, Jago 20.

 

Četvrta četvrtina: Alba - Crvena zvezda 89:80

40' - Kraj utakmice!

40' - Otvoreno trojku je promašio Smart da dovede ekipu na minus dva. Bio je sam u levom korneru. Potom je Hanga napravio brz faul, što je iskoristio Braun koji je pogodio dva bacanja.

39' - Napravio je Smart faul nad Hermansonom koji je to iskoristio i došao do lakih poena sa crte. Jago se izborio za dva bacanja posle faula Tomasa. Opet je Brazilac bio precizan sa linije penala.

38' - Bin je ostao sam i pogodio je sa poludistance. Jago je sada iskoristio rupu u odbrani rivala i pogodio je pod falulom. Brazilac je pogodio i dodatno bacanje. Trojku je sada pogodio Jago.

37' - Strpljiv napad je odigrala Zvezda. Bolomboj se izborio sa dobru poziciju i pogodio je za dva uz dodatno bacanje. Bio je i sa linije penala precizna.

35' - Jago se vratio na teren i odmah je pogodio dva slobodna bacanja. Nije uspela Zvezda da zagradi koš i iz trećeg pokušaja domaćin je pogodio trojku.

34' - Uspeo je Proćida da pobegne Laziću i poentira. Sjajnu utakmicu igra Italijan. Opet dobro probija Smart i dolazi do novih poena. Amerikanac je bio precizan i sa linije penala. On je na 12 poena.

33' - Dva faula u napadu napravio je Mitrović u ovoj četvrtini. Lošu utakmicu igra centar crveno-belih. On nije uspeo da postigne nijedan koš. Probio je Hanga odbranu rivala i poentirao pod faulom Spanjola. Iskusni košarkaš je pogodio i bacanje.

32' - Vezao je četiri poena Hanga. Sada je on taj koji najčešće poentira. Potom je Mađar odigrao i dobru odbranu. Ne želi ništa da prepusti slučaju Izrael Gonzales pa je zatražio minut odmora.

31' - Poslednji kvartal počeo je poenima Hange. Zvezda je za manje od minut napravila dva faula i ponovo bi vrlo brzo mogla da izađe iz bonusa.

Treća četvrtina: Alba - Crvena zvezda 72:54

30' - Fantastičan potez Proćide i poeni posle rolinga. Lepo je probio Smart i poentirao za kraj trećeg kvartala.

29' - Dobar napad domaćeg tima i trojka Proćide. Na drugoj strani Gedraitis je poentirao uz prekršaj Džastina Bina. Litvanac je bio siguran i sa crte. Hanga je ukrao loptu i izborio se sa dva bacanja. Mađar je bio polovičan.

28' - Kumađe je ostao sam u reketu i zakucao je. Nije morao ni da skače 224 centimetara visoki igrač iz Čada.

27' - Probio je Hanga i atraktivno zakucao. Sada je dobro probio Gedraitis i pogodio "flouter" od tablu.

26' - Veoma loše igra Zvezda na oba kraja terena. Pravo bi čudo trebalo da se dogodi da crveno-beli naprave preokret u Berlinu. Tomas sa linije penala povećava prednost koja iznosi 21 razlike.

25' - Nedović je jedini raspoložen u napadu kod gostiju u trećem kvartalu. Ipak, on je sada nije pogodio nijedan šut sa linije penala.

24' - Vecel je probio Bolomboja i uspeo je nekako da poentira. Ostao je sam Vecel pod košem rivala i opet je lako poentirao.

23' - Ušao je u ritam Tomas i pogodio je još jednu trojku, ali vratio je Gedraitis. Amerikanac u redovima Albe šutira 4/5 van linije 6,75.

22' - Dobro je probio Nedović i poentirao. Vezao je pet poena bek crveno-belih, koji se vratio na teren posle kratke pauze zbog povrede.

21' - Drugo poluvreme je počelo ukradenom loptom, pa trojkom Nedovića. Ipak, vratio je trojku Tomas.

Druga četvrtina: Alba - Crvena zvezda 51:36

20' - Uspeo je Jago nekako da pogodio težak šut. Brazilac je dvocifren pošto je došao do 10 poena. I Proćida je pogodio oba bacanja. Potom je poentirao u kontri nakon ukradene lopte. Tobi je pogodio trojku na isteku prvog poluvremenu.

19' - Odličan napad Albe i trojka Hermansona za novu najveću prednost domaćeg tima. Tim iz Berlina igra veoma dobru odbranu. Vecel je sada bio siguran sa linije penala.

18' - Kumađe ima 4/4 sa linije penala, iako nije dobar izvođač bacanja. Jago je pogodio pod faulom, a potom je bio precizan i sa crte. Timas se u strelce tek sad upisao i to posle pogođenih bacanja.

17' - Zvezda loše izgleda na terenu. Posle trojke Tomasa domaćin je prvi put otišao na dvocifrenu prednost - 38:26. Uspeo je Gedraitis da pogodi foluter.

16' - Vecel je bio polovičan sa linije penala. Pogodio je Braun trojku i Alba ide na +9 - 35:26. Morao je još jedan tajm-aut da potroši Sferopulos. Crveno-beli se muče u napadu tokom dosadašnjeg dela meča.

15' - Probio je lepo Nedović i postigao prve poene po povratku na parket. Lepo se za poziciju izborio Proćida i pogodio je sa poludistance. To je bio šesti poen Italijana.

14' - Lepo je Smart proigrao Bolomboja za lake poene. Potom se Binu srećno odbila lopta i došao je do novih poena.

13' - Proćida je pogodio trojku, iako odbrana nije bila loša. Alba je došla do najveće prednosti do sada. Ipak, uzvratio je Smart istom merom. Nastavio je da pogađa Smart.

12' - Smart je uspeo da dođe do "ničije" lopte i iznudi dva slobodna bacanja. Amerikanac je oba puta bio precizan sa linije penala.

12' - Spanjolo je pogodio bacanje posle tehničke koju je zaradio trener Zvezde Janis Sferopulos. Grčki stručnjak je zatražio tajm-aut posle haotičnog početka druge deonice.

11' - Vecel je bio precizan sa poludistance i to preko Gilespija. Na drugoj strani trojku nije pogodio Davidovac.

Prva četvrtina: Alba - Crvena zvezda 18:16

10' - U strelce se upisao i Mateo Spanjolo. Zvezda nije dobro odigrala prvu četvrtinu u napadu. Inače, prvi koš postigao je i Gilespi.

9' - Neverovatan koš je dao Jago. Ipak, Bin je poentirao na nepostavljenu odbranu gostiju.

8' - Konačno je Zvezda poentirala. Smart nije pogodio, ali je Bolomboj sve dobro pratio i snažno zakucao. Na drugoj strani precizan sa poludistance bio je Tomas.

6' - Nekoliko napada obe ekipe nisu realizovale. Možda će se to promeniti nakon prvog televizijskog tajm-auta. Lepo se Vecel oslobodio Bolomboja i poentirao je na drugi obruč.

4' - Dugo je trajao napad Albe koji je na kraju trojkom završio Braun. Istom merom je uzvratio Jago. Ovo su njegovi prvi poeni na utakmici. Braun je video rupu u reketu rivala, sjajno prošao i poentirao.

3' - Nije malopre pogodio za tri, ali jeste sada Gedraitis. Ukrao je potom Lazić loptu, no crveno-beli iz toga nisu uspeli da profitiraju.

2' - Gedraitis se u strelce upisao sa linije penala. Litvanac je oba puta bio precizan. Kumađe je takođe realizovao dva penala.

1' - Promašio je Gedraitis trojku, ali je Bolomboj pokupio skok i poentirao. Alba prvi napad nije iskoristila, pošto je neprecizan bio Timan. Prvi koš van linije 6,75 postigao je Tomas.

Alba meč počinje u sastavu: Sterling Braun, Martin Hermanson, Met Tomas, Johanes Timan i Krist Kumađe. Zvezdina prva petorka je: Jago dos Santos, Branko Lazić, Rokas Gedraitis, Luka Mitrović i Džoel Bolomboj.

Uoči meča:

Crveno-beli igraju važan meč kako bi ostali u igri za pozicije koje vode u plej-in najelitnijeg evropskog takmičenja. Ipak, Janis Sferopulos će na ovom susretu biti lišen pomoći Miloša Teodosića i Nikole Topića.

Grčkog stručnjaka i navijače Zvezde raduje činjenica da je Nemanja Nedović optutovao sa ekipom, ali ostaje da se vidi da li će i koliko moći da pomogne iskusni bek.

Vicešampion ABA lige je ubedljivo trijumfovao u prvoj utakmici u "Areni" (85:71), a tek prošle sezone je prvi put i to posle produžetka slavio u Berlinu (84:88).

Trener Albe Izrael Gonzales neće moći da računa na dva igrača -  Luisa Olindea i Žigu Samara.

Zvezda trenutno ima učinak 9-13, a nemački klub 4-18.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave