PARTIZAN OPET GAZI KROZ EVROLIGU: Crno-beli na američki pogon "presudili" bivšem treneru

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

26. 01. 2024. u 22:34 >> 22:51

KOŠARKAŠI Partizana ostvarili su važnu pobedu u Evroligi. Oni su u 23. kolu u "Areni" savladali Žalgiris sa 81:72 (22:26, 23:17, 16:16, 20:13).

ПАРТИЗАН ОПЕТ ГАЗИ КРОЗ ЕВРОЛИГУ: Црно-бели на амерички погон пресудили бившем тренеру

FOTO: M. Vukadinović

Navijače, ali i sve u klubu je moglo da raduje to što je Željko Obradović prvi put od početka mogao da računa na sve igrače, ali pošto ih 12 može da bude u sastavu, van tima su ostali Danilo Anđušić, Tristan Vukčević i Džejlin Smit.

Opet su crno-beli loše otvorili utakmicu na domaćem parketu. Gosti su vrlo brzo došli do dvocifrene prednosti - 4:15. Ipak, Beograđani su zahvaljujući sjajnom Pi Džej Doužeru koji je postigao 15 poena u prvom kvartalu bili u zaostatku od samo četiri razlike posle uvodnih 10 minuta.

Kako je vreme prolazilo tako je Partizan igrao sve bolje na oba kraja terena, a prvi put na utakmici poveo je na 1:12 do kraja prvog poluvremena kada je Zek Ledej pogodio bacanja za 43:41.

Zanimljivo da je Kevin Panter prve poene na utakmici postigao u finišu prvog poluvremena. Njega je veoma dobro čuvao Dovidas Gedraitis koji je uspeo dva puta da mu ukrade loptu i dođe do lakih poena.

Očekivali su navijači Partizana da će njihovi ljubimci prelomiti meč u trećem kvartalu kako su često radili ove sezone. No, Žalgiris je obdio nalet, iako je domaćin u jednom momentu došao do osam poena prednosti - 55:47. U poslednji kvartal se ušlo sa 61:59.

Ipak, crno-beli su se odlepili sredinom četvrte četvrtine kad su prvi put stekli dvocifreno vođstvo - 71:61. U tom periodu je dominirao u posldenje vreme pomalo zaboravljeni Frenk Kamenski koji je postigao 10 poena u četvrtoj četvrtini, a ukupno 12.

Klub iz Litvanije se nije predavao, no domaćin je odbio svaki nalet i sačuvao je prednost i upisao veoma važnu pobedu u borbi za plej-of i to na krilima američkih igrača.  

Najefikasniji kod crno-belih bio je Pi Džej Doužer sa 23 poena, pratio ga je Zek Ledej sa 21, Frenk Kaminski je postigao 12. Na drugoj strani najbolji je bio Kinan Evans sa 25, dok je Laurinas Birutis dodao 11.

Partizan je sada na učinku 12-11, a tim iz Kaunasa 8-15.

Evroliga, 23. kolo - statistika

Partizan - Žalgiris 81:72 (22:26, 23:17, 16:16, 20:13)

Dvorana: "Štark Arena". Gledalaca: 20.017. Sudije: Emilio Perez, Tomislav Hordov, Vasilis Picilkas.

Partizan: Ledej 21, Avramović 7, Koprivica nije igrao, Panter 8p, 5sk, 5iz, 2as, Smailagić 2sk, Jaramaz nije igrao, Naneli 7p, 3sk, 3uk, Trifunović 2, Doužer 23p, 4as, 2uk, 1as, Ponitka nije igrao, Kaminski 12, Kaboklo 1.

Žalgiris: Evans 25, Lekavičijus 4, Hejs 6, Giedraitis 7, Smits 9, Birutis 11, Sumner, Dimsa, Lavrinovičius nije igrao, MAnek 3, Butkevičijus 4, Ulanovas 3.

 

KRAJ! Partizan - Žalgiris 81:72

40' - Zek Ledej je pogodio oba slobodna bacanja. Na drugoj strani poentirao je Šmits posle prodora.

39' - Sjajna akcija Partizana. Alej-up kombinacija koju je zakucavanjem završio Naneli. Na drugoj strani polovičan sa penala bio je Ulanovas.

38' - Partizan čuva dvocifrenu prednost. Gosti pokušavaju da se vrate. Šmits je zakucao i Obradović ništa ne prepušta slučaju i odmah traži tajm-aut.

Željko Obradović/FOTO: M. Vukadinović

37' - Dobar napad domaćina. Doužer je probio i uposlio usamljenog Kaminskog koji igra dobru utakmicu.

36' - Posle pogledanog snimka nakon čeledžna Trinkijerija sudije su odlučile da pokažu faul na šutu, pa je Evans dobio tri bacanja. Plejmejker gostiju je svako realizovao.

35' - Nastavlja Kaminski da pogađa. Partizan je prvi put došao do dvocifrene prednosti - 71:61 na nešto više od pet minuta do kraja.

34' - Dugo se igra bez poena na obe strane, ali domaći i dalje čuvaju prednost. Neverovatan koš postigao je Doužer i na sve to faul je napravio Ulanovas. Amerikanac je promašio dodatno bacanje.

33' - Prve poene za goste u ovom kvartalu postigao je Evans posle prodora. Odličan napad Partizana i nastavlja da poentira Kaminski. Eve poene za Partizan je on dao u četvrtoj četvrtini do sada.

31' - Uspeo je nekako Partizan da poentira. Kaminski je ispratio let lopte i vratio je u koš nakon je Smailagić bio izblokiran. Potom je opet poentirao preko Meneka.

Treća četvrtina: Partizan - Žalgiris 61:59

30' - Uzima polako Panter stvari u svoje ruke. Pogodio je jako težak šut preko Hejsa i to na isteku napada.

29' - Panter je došao do lakih poena, precizan je linije penala. Iz ekstra poseda je Gedraitis postigao trojku, to je četvrta za Žalgirisa u ovom kvartalu.

28' - Sam iz ugla je ostao Menek i tek se upisao u strelce. To je bio njegov prvi pogodak van linije 6,75. Na drugoj strani je Doužer opet pogodio sa poludistance, ali novu trojku je pogodio Evans.

SJAJAN Pi Džej Doužer/FOTO: M. Vukadinović

27' - Uzeo je težak i nerezonski šut Evans i uspeo je da pogodi van linije 6,75. Dve vezane lopte izgubili su domaći.

26' - Probio je Panter i uspeo je da pogodi i Partizan je napravio seriju 10:2. Sjajno sada crno-beli igraju odbranu.

26' - Promašio je Samner trojku, Ledej je uhvatio loptu i uspeo je da iznudi faul. S obzirom na to da su gosti u bonusu on je taj poklon prihvatio i oba puta je bio precizan sa crte.

25' - Dobar napad gostiju je novim lakim poenima završio Birutis. Prva trojka u drugom poluvremenu delo je Ledeja. Odmah je tajm-autm zatražio Trinkijeri. Ovo su ujedno prvi poeni crno-belih iz igre u trećem kvartalu.

Zek Ledej/FOTO: M. Vukadinović

23' - Uspeo je Avarmović da se izbori za dva slobodna bacanja. Partizan za sada poentira sa linije penala u ovom kvartalu.

22' - Prve poene za crno-bele u drugom poluvremenu postigao je Džejms Naneli sa linije penala. On je bio polovičan.

21' - Žalgiris nije realizovao prvi napad u trećoj četvrtini. Dobra kontra gostiju posle promašaja Avramovića i laki poeni za Birutisa.

Druga četvrtina: Partizan - Žalgiris 45:43

20' - Manek nije poentirao, ali nije ni Naneli, pa crno-beli na pauzu idu sa dva poena prednosti - 45:43.

20' - Dobro je probio Šmits i uspeo da poentirao. Reprezentativac Letonije stigao je do petog poena. Tek sada do prvih poena dolazi Panter. Uzeo je težak šut, ali pogodio je preko Gedraitisa.

19' - Vratio se Doužer i nastavio tamo gde je stao. Opet je pogodio sa poludistance. Ledej se nakon izgubljene gostiju izbori za fual. Oba puta je pogodio sa linije penala.

18' - Ledej igra odlično i došao je do novih poena na svoj način - pogodak jednom rukom. Evans nastavlja da poentira. Sada je tajm-aut zatražio Obradović.

17' - Partizan se vratio rezultatski, ali Šmits je gostima vratio prednost posle pogotka van linije 6,75. Ipak, istom merom je uzvratio Avramović.

BORBA Aleksa Avramović/FOTO: M. Vukadinović

16' - Evans je realizovao oba slobodna bacanja. Naneli je dobro pratio i promašaj Trifunovića vratio u koš.

15' - Lepo se pozicionirao Kaminski i uspeo je da poentira pod košem rivala. Potom je Ulanovas promašio dve uzastopne trojke. Na drugoj strani Naneli je pogodio "flouter".

14' - Uspeo je Trifunović da poentira iz ofanzivnog skoka. Prinuđen je Andrea Trinkijeri da zatraži tajm-aut. Dobar napad posle minuta odmora za goste. Dvocifren je i Evans koji je došao do 10 poena nakon poena posle prodora.

12' - Do poena je došao i Hejs posle dobro izgrađenog napada. Ledej je postigao prve poene za domaće u drugom kvartalu.

11' - Ukrao je loptu Kinan Evans i došao do lakih poena. Treći put iz konte poentira tim iz Kaunasa.

Prva četvrtina: Partizan - Žalgiris 22:26

10' - Na isteku napada je pogodio Ledej, a gosti poslednji napad nisu iskoristili, pošto je neprecizan bio Lekavičijus.

10' - U strelce se upisao i Aleksa Avramović. Sada je sa linije penala pogodio Lekavičijus. On je oba puta bio precizan.

9' - Šta radi Duožer. Sada je dao i trojku, ali odbrana Partizana nije dobra. Kevarijus Hejs je ostao sam ispod koša i lako je poentirao.

8' - Isticalo je vreme i Butkevičijus je pogodio trojku od tablu i to preko ruke. Dužer sam igra protiv tima iz Kaunasa, sve pogađa bivši igrač Denvera.

7' - Fantastično je Doužer otvorio i ovu utakmicu. Opet je pogodio sa poludistance, ali na drugoj strani je Lekavičijus uzvratio "flouterom".

Pi Džej Doužer/FOTO: M. Vukadinović

6' - Prvu trojku za domaće postigao je Doužer, a onda je Birutis uspeo da dođe do novih poena. Ali, Doužer sada igra sam protiv svih i već je na osam poena.

4' - Polovičan sa linije penala bio je Doužer. Dobra centarska tehnika Ulanovasa koji je uspeo da pogodi preko Smailagića. Sada je pogodio sa poludistance Doužer.

3' - Žalgiris je odlično otvorio utakmicu. Gedraitis je drugi put ukrao loptu Panteru i poentirao u kontri. Potom je Birutis poentirao pod faulom. Zbog lošeg otvaranja meča Željko Obradović je moramo da zatraži tajm-aut. Pogodio je centar gostiju i dodatno bacanje.

2' - Prve poene za domaći tim postigao je Kaboklo sa linije penala. Ipak, Evans je drugi put pogodio van linije 6,75. Potom je Ledej pogodio karakterističan šut jednom rukom.

1' - Prvi napad Partizan nije realizovao, pošto Dužer nije bio precizan sa poludistance. Trojka za Kinana Evansa, a potom je Gedraitis ukrao loptu i lako položio loptu.

Partizan duel počinje u sastavu: Pi Džej Doužer, Kevin Panter, Zek Ledej, Alen Smailagić, Bruno Kaboklo. Žalgiris kreće u petorci: Kinan Evans, Dovidas Gedraitis, Rolands Šmits, Edgaras Ulanovas, Laurinas Birutis.

19.54 - Pošto u sastavu može da bude 12 igrača, Obradović je odlučio da na ovom meču van tima ostanu Džejlin Smit, Danilo Anđušić i Tristan Vukčević.

Uoči meča:

Crno-beli žele da se vrate na pobednički kolosek u najelitnijem evropskom takmičenju, pošto su prošle nedelje izgubili u Atini od Panatinaikosa (84:71).

Željka Obradovića može da raduje to što će praktično prvi put od početka sezona ima kompletan tim na raspolaganju, nakon što se protiv Mege na teren vratio Aleksa Avramović.

Partizan je favorit na ovoj utakmici. Razlog je stanje na tabeli, puna dvorana, ali i to što su crno-beli slavili u prvom delu sezone u Kaunasu (93:95).

Žalgiris se sigurno uzda u Andreu Trinkijerija. Italijan je nedavno prezueo litvanski klub i odlično poznaje kako je igrate pred krcatom "Arenom", s obzirom na to da je bio strateg ekipa iz Humske.

Partizan trenutno ima učinak 11-11, a tim iz Kaunasa 8-14.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)