MICIĆA NE ŽULJA KLUPA TANDERA: "Lični osećaj mi kaže da sve ovo ima smisla"

V. P.

28. 01. 2024. u 20:34

VASILIJE Micić izabrao je put kojim se ređe ide. Odrekao se statusa zvezde u Evropi, kao MVP Evrolige (2021) i dvostruki MVP fajnal-fora (2021, 2022) zaputio se u svojoj 29. godini ka neizvesnoj NBA budućnosti u timu Oklahoma Sitija, sa kojim je letos potpisao ugovor na tri sezone vredan 23.500.000 dolara.

МИЦИЋА НЕ ЖУЉА КЛУПА ТАНДЕРА: Лични осећај ми каже да све ово има смисла

Foto AP

Samo deset evropskih košarkaša debitovalo je u najboljoj ligi sveta sa 29 ili više godina, najdublji trag ostavio je legendarni litvanski centar Arvidas Sabonis. Iz bliže prošlosti imamo primer Miloša Teodosića, koji je kao 30-godišnjak obukao dres Los Anđeles Klipersa i potrajao tek 60 utakmica u dve sezone. Kada se u februaru 2019. vratio u Evropu, iza sebe je ostavio NBA statistiku od osam poena i četiri asistencije po meču.

Micić je u dosadašnjem toku svoje „ruki“ sezone upisao 25 nastupa, 20 mečeva presedeo je na klupi tima sa trenutno drugim najboljim skorom u NBA (32-13). U nekim utakmicama Efesa skoro da nije izlazio iz igre, sada na terenu prosečno provodi 12,1 minut i beleži 3,3 poena, 2,4 asistencije i 0,8 skokova. Na tih 25 mečeva, odnosno za ukupno 302 minuta, uputio je svega 36 šuteva. Primera radi, Džoel Embid je u svojoj rekordnoj utakmici sa 70 poena imao 41 šut za 37 minuta.

- Ljudima koji prate moju karijeru sa strane možda deluje da stvari nisu tako dobre i povoljne po mene. Ali, meni to nije važno. Najvažniji je moj lični osećaj, a on mi kaže da trenutno sve ima smisla i da je sve sa razlogom - rekao je srpski plejmejker za američki sajt “Sellout crowd”.

NADIMAK VA-VA

VASILIJE Micić još ne dobija minutažu dostojnu svoje reputacije u evropskoj košarci, ali je već dobio nadimak u timu Oklahoma Siti Tandera.

Smislio ga je njegov saigrač i vršnjak, bek/nisko krilo Kenrih Vilijams i glasi Va-Va. Amerikanci vole da uproste stvari, pa su uzeli prvi slog imena i duplirali ga radi lakšeg izgovora. Ni Vasa nije suviše komplikovano, ali u NBA sve rade drugačije.

Odista, posmatrano sa strane, Vasina NBA karijera ne deluje obećavajuće. Kada je već odbacio sve što je imao u Istanbulu i odjahao u region Velikih ravnica, gde su najveće zvezde takmičari u rodeu, nije imao izbora. Oklahoma je polagala prava na njega, ali je svojevoljno prihvatio da postane deo relativno mlade franšize, koja gradi ime u NBA sa vodećim igračima upravo na Micićevoj poziciji. Kanađanin Šaj Gildžes-Aleksander izborio se za status superstara, biće starter u petorci Zapada na predstojećem ol-star meču. Drugi po ovlašćenjima u kreaciji igre je Australijanac Džoš Gidi, 21-godišnjak na kome Tander zasniva svoju budućnost. Naš reprezentativac je 13. januara proslavio 30. rođendan.

- Sve što sam postigao u Evropi nije mi posluženo na tacni, morao sam mnogo da radim. Na taj način naučio sam mnogo toga u životu - govorio je Micić pred početak NBA odiseje. - Rekao sam ljudima u Oklahomi da mi nisu potrebna nikakva obećanja da ću igrati, dovoljno mi je bilo da shvatim da me žele u timu. Daću sve od sebe da se izborim za svoju ulogu kao i bilo koji drugi igrač, svi imamo pravo da se nadamo najboljem.

Srpski navijači nadaju se povratku Micića na evropske parkete zarad interesa nacionalnog tima, ali nema sumnje da neće tek tako dići ruke od pokušaja da i NBA svet zapamti njegovo ime. Sudeći po izjavama trenera Oklahome Marka Degnolta u dosadašnjem delu sezone, nije izgubljena vera da će se glasnije čuti Vasin glas u grmljavini Tandera.

- Toliko je vredan i radan da verujete da će dostići željeni nivo.

STATISTIKA

UTAKMICE: 25

MINUTI: 12,1

POENI: 3,3

ASISTENCIJE: 2,4

SKOKOVI: 0,8

ŠUT IZ IGRE: 41,3%

ŠUT ZA TRI: 25%

SL. BACANjA: 78,6%

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)