CRVENO-BELO ČUDO U EVROLIGI: Zvezda i pored tri povrede na meču pobedila Olimpiju u Milanu!

Novosti online

11. 01. 2024. u 22:38 >> 22:38

Crvena zvezda je u izuzetno zanimljivoj utakmici 21. kola Evrolige kao gost pobedila Olimpiju Milano, a konačan rezultat 62:76 ne otkriva ni približno koliko je sve interesantnih detalja bilo u ovom megdanu ekipa koje sada imaju isti učinak, 9-12.

ЦРВЕНО-БЕЛО ЧУДО У ЕВРОЛИГИ: Звезда и поред три повреде на мечу победила Олимпију у Милану!

EuroleagueTV

Zvezda je isprva bila samo za nijansu bolja, i to zahvaljujući majstorijama Nemanje Nedovića, koji je za sedam i po minuta igre dao osam poena, no onda ga je zadesio peh.

Bio je to prvi za crveno-bele na ovom meču, i to prvi od tri u manje od dva minuta.

Uhvatio se, čini se, za stomak Zvezdin bek, te uz bolnu grimasu, uz pomoć saigrača, napustio teren, a onda je van igre morao i povratnik Luka Mitrović, koji se glavom sudario sa Kajlom Hajnsom, da bi odmah potom nezgodno pao Majk Tobi, uvećavši "bolniicu" na klupi crveno-belih.

Povređeni Tobi na parketu u Milanu / EuroleagueTV

Ali, nekim čudom, baš oni koji su ostali da se nadmeću sa ekipom Etorea Mesine, zaigrali su kao u transu.

Uz majstorije Miloša Teodosića, koji je na zvižduke milanske publike odgovarao odličnim dodavanjima, pa i jednom od najboljih asistencija u karijeri, uz raspucanog Rokasa Geidraitisa koji je na šest poena iz prve deonice "dodao" još devet u drugoj, Zvezda je izgradila ogromnih 18 razlike.

No, ono na šta je njen trener Janis Sferopulos upozoiravao na velikom predahu, da će rival sigurno zaigrati sa više energije, desilo se kada je počelo drugo poluvreme.

Serijom od 9:0 Mesinina ekipa prišla je na samo 40:47, a kako je Miloš Teodosić uzalud pokušavao da konačno ubaci trojku (0/5, od čega 0/3 u prva četiri minuta treće četvrtine), Sferopulos je morao da potraži druga rešenja. Sa povređenim Topićem i Nedovićem, organizacija igre je čas bila u rukama Adama Hange, čas Jaga dos Santoa, ali napetos nije nestajala.

Vraćala se na momente Zvezda u dvocifrenu prednost, spadalo je to i na 54:59 u 33. minutu posle sedam uzastopnih poena Olimpije, pa se "klackalica" kada se o naletima radi nastavljala sve do same završnice.

A u njoj je, uz mini-reviju obostranih kikseva, u junaka izrastao Adam Hanga. Jedan od trojice gostujućih košarkaša koji je u finišu igrao sa četiri lične greške ostvario je četvrtu "krađu" na dva i po minuta do kraja, odmah na drugoj strani terena poentirao, donevši tako 58:68. A to je, ispostavilo se, bio prevelik zalogaj za Olimpiju, koja se približila na -4, da bi akcija Teodosić - Giedraitis (uz koš i dodatno bacanje Litvanca, za njegov 22. poen) stavila tačku na ovu vrlo interesantnu košarkašku priču, koju je, iz Zvezdinog ugla, ulepšala "Teova" trojka za +12 u završnim momentima meča u kome ga šut dugo, dugo nije služio.

Evroliga, 21. kolo - statistika

Olimpija Milano - Crvena zvezda 62:76 (15:23, 16:24, 16:10, 15:19)

Olimpija Milano: Pojtres 12, Bortolani 14, Tonut 5, Meli 5, Nejpir 6, Kamagate, Rići, Flakadori 4, Hol 6, Karuzo, Hajns 6, Foigtman 4
Crvena zvezda: Teodosić 9p, 5as, Hanga 7p, 6sk, 4os, 3as, Davidovac 3, Mitrović 3, Lazić 5sk, Tobi, Bolomboj 14p, 6sk, Ilić, Nedović 8, Giedraitis 22p (šut za dva 5/8, za tri 2/3), 6sk, Gilespi 2, Dos Santos 5p, 3as

KRAJ! Olimpija Milano - Crvena zvezda 62:76

40' - Teodosić daje trojku! Zvezda odlazi na 62:74

39' - Rokas Geidratis utrčava s boka u sredinu odbrane domaćih, proigrava ga Teodosić, a Litvanac poentira, uz prekršaj nad njim, pa daje i slobodno bacanje - 62:71!

39' - Dezorganizovan je napad Zvezde, Hanga šutira pred zvuk sirene i promašuje čitav obruč. Nova prilika za Olimpiju, još 1:40 do kraja... a Hol pogađa koš iz prodora - 62:68!

38' - Bortolani je u prodoru, faulira ga Branko Lazić, kome je to peta lična i mora van parketa. Još 2:18 do kraja, slobodna bacanja je izveo igrač milanske ekipe, koji je ubacio oba i postavio novi lični rekord u Evroligi, sa 14 poena  (po 12 je postigao na prethodne dva utakmice). Rezultat je 60:68. 

38' - Hanga hrabro igra sa četiri prekršaja, ostvaruje čak četvrtu "krađu", a onda na drugoj strani poentira - 58:68, traži trener domaćih, Etore Mesina, tajmaut.

37' - Gube loptu jedni, pa drugi, pa oni prvi, pa onda njihov rival... Neverovatno. Po 13 izgubljenih lopti imaju oba tima. Još tri minuta do kraja, i dalje je 58:66. Hanga, Gidraitis i Lazić igraju sa po četiri lične greške.

36' - Greše crveno-beli u organizaciji napada, a na drugoj strani terena promašuje Nejpir. Potom Hanga promašuje s distance, a kontra domaćih (Foigtman zakucava) smanjuje zaostatak Olimpije na 58:66. Još četiri minuta do kraja.

35' - Na koš, pa potom promašaj domaćih, Zvezda odgovara - prvim pogotkom Miloša Teodosića iz igre: 1/9 ima, ali baš ova njegova trojka donosi crveno-belima 56:66 pet minuta do kraja!

34' - Teodosiću možda ne ide u košgeterskom smislu, ali u odbrani odlično zaustavlja suparnika, a potom sledi dugačko, precizno dodavanje - Rokas Geidraitis pogađa koš Olimpije, 54:63 je za Zvezdu, Etore Mesina sad traži tajmaut. Kakva utakmica...

34' - Hanga baš protiv Nejpira igra 1 na 1 i poentira - 54:61

33'  - Zvezda ne liči na onu verziju sebe koja je dominirala u drugoj deonici - sedam uzastopnih poena za domaćine, koji su prišli na 54:59. Potom Zvezda ponovo greši, ali kada je pogrešio i italijanski tim, pokoškali su se bivši saigrači, Hanga i Nejpir. Obojica su dobila po tehničku grešku.

Hanga posle duela sa Nejpriom sa parketa ulazi u raspravu sa bivšim saigračem / EuroleagueTV

32' - Nejpir ne pogađa trojku, ali Kajl Hajns je priskočio i ponovo primakao domaćina na sedam poena zaostatka - 52:59. Tajmaut traži Zvezdin trener Sferopulos.

Domaćin je prišao na 47:57, potom Zvezda odigrala dugu akciju, Dos Santos je probao da proigravanjem Davidovca vrati +12, no em je srpski reprezentativac promašio iz prodora, em je i Gidraitis, pred zvuk sirene, promašio trojku. Kraj treće deonice... I to kakve!

30' - Geidraitis se iskupljuje, krade loptu donedavnom saigraču, Nejpiru, no akcija Dos Santos - Bolomboj na drugoj strani terena nije urodila plodom, pa Brazilac prekršajem zaustavlja kontru domaćih.

29' - Đordano Bortolani daje drugu trojku, a svoj deveti poen - domaćin dolazi do 45:57, posle čega Zvezda greši u dodavanju (Geidraitis, koji odmah pravi i prekršaj).

28' - Slavi Dos Santos, slave njegovi saigrači - daje trojku za 42:57, a onda osvaja loptu posle kiksa rivala.

28' - Bolomboj s linije penala dolazi do 12. poena - 42:54

25' - Previše sada "Teo" pokušava da konačno ubaci trojku - već treći put je neprecizan s distance u ovoj deonici, a 0/5 ima na meču. Odmah potom pravi i prekršaj. Hol potom asistira Pojtresu - 42:52, posle šestog pogotka pomenutog igrača, iz šestog pokušaja. Zvezda na drugoj strani greši... a Teodosić pravi drugi uzastopni prekršaj. Vraća ga na klupu grčki trener.

24' - Nakon Teodosićevog jednog poena, Olimpija greši u napadu, Bolomboj to koroisti da postigne prvi Zvezdinih koš iz igre u drugom poluvremenu, da bi onda Teodosićeva kontra posle kiksa domaćih donela 40:52 Zvezdi. "Lakše se sada diše" u Sferopulosovj ekipi.

22' - Teodosić promašuje trojku, Meli najbrže istrčava kontru i daje koš - serija 9:0 za domaće, Sferopulos traži tajmaut jer je Zvezdina prednost splasla na 40:47.

22' - Pojtres pogađa dvaput u nizu, dok Zvezda ne liči na sebe na startu drugog poluvremena - Olimpija pravi seriju 7:0 i onda opet uspeva da se odbrani. Rezultat je 38:47. Podsetimo, Zvezda je vodila i sa 18 razlike.

21' - Drugo poluvreme je počelo i to trojkom Nikola Melija - 34:47. Bolomboj ne pogađa za dva poena na drugoj strani.

Evo tog sjajnog zakucavanja kojim je spuštena zavesa na prvo poluvreme:

KRAJ POLUVREMENA: Au, kakav je poslednji poen u 2. deonici! Bolomboj zakucava snažno preko jednog od najboljih blokera u istoriji Evrolige, Kajla Hajnsa - Zvezda odlazi na predah između dva poluvremena uz vođstvo od 31:47!

20' - Uz 31 sekundu do kraja, a prilazak domaćina na 31:45 i presing po celom terenu koji je bio spremljen dok je Zvezda trebalo da ubaci loptu u igru, trener crveno-belih Janus Sferopulos traži tajmaut.

20' - Greši Mitrović, a Stefano Tonut, koji je mučio i reprezentaciju Srbije, posle nedavne trojke daje i koš iz prodora - 29:43.

19' - Nedović je probao da zaigra, ali, kao u prvoj četvrtini, dok nikog nije bilo - hvata se za stomak i pada na pod. Izgleda da je neki trbušni mišić stradao... Peh za pehom za Zvezdu. Tri povrede na ovom meču (s tim da se Mitrović vratio u igru posle onog sudara sa Hajnsom, koji je sad poentirao za smanjenje zaostatka domaćih - 28:41)

Nedović pada na parket zbog bolova / EuroleagueTV

19' - Geidraitas nastavlja izvrsnu igru. Devet poena u ovoj četvrtini, šest u prvoj - sa 15 je najbolji strelac utakmice. Zvezda vodi 26:41, a sudije pregledaju da li je Mitrović ili neko od igrača domaćih izbacio loptu iz igre posle promašaja Olimpije. Još 1:43 do kraja 2. deonice.

17'  - Vraća se Luka Mitrović u igru. Onaj sudar glavama neposredno nakon što je ušao u prvoj četvrtini, srećom po Zvezdinog iskusnog košarkaša, nije ga iznova na duže vremena udaljio od košarke. Domaćin je u međuvremenu dao trojku, a Mitrović odmah po ulasku dao dva slobodna bacanja - 22:39.

16' - Sjajan je Rokas Geidraitis u ovim momentima, sjajan. Tri slobodna bacanja, pa atraktivna blokada, a onda prodor i koš za 19:37!

15' - Posle dugog, dugog čekanja, domaća publika "proslava" pogodak svojih ljubimaca. Posle serije Zvezde od 8:0, Hol daje slobodno bacanje za Olimpiju - 18:32. Ali, kratka je "radost", jer je Geidraitis fauliran na drugoj strani terena dok je probao da postigne treću trojku.

SAIGRAČI SE HVATALI ZA GLAVU! Miloš Teodosić izveo asistenciju karijere? (VIDEO)

14' - Giedraitis je sa linije penala doneo 13 razlike Zvezdi, 17:30, a mogao posle nove loše akcije domaćih da uveća to vođstvo, no previše se zaleteo pa umesto da položi loptu u koš ekipe iz Milana, pogodio odozdo tablu. 

13' - Teodosić ima šou u Milanu! Prvo je fauliran pri dalekometnom šutu (iskoristio je dva od tri bacanja), a posle izvrsne odbrane izveo je čudesnu asistenciju, okrenuvši se oko svoje ose i poslavši loptu u u levi ugao za Davidovca koji je dao trojku. Za glavu su se uhvatili pojedini igrači Crvene zvezde koja, i pored tri povrede na ovom meču, vodi sa 17:28!

11' - Bortolani beži Teodosiću i pogađa koš Zvezde, potom na drugoj strani Fredi Gilespi ni ne dobacuje loptu do obruča rivala, da bi u odbrani napravio faul. Nova akcija za italijansku ekipu, koja gubi loptu, Teodosić se našao na pravom mestu, da bi potom Zvezda malo previše komplikovala u ofanzhivi, no ipak iznudila prekršaj.

Kraj prve četvrtine, Zvezda serijom 9:0, uz drugu uzastopnu trojku Rokasa Geidratisa, ide na obavezni predah sa velikih 15:23. A ko je to mogao da očekuje posle tri uzastopne povrede crveno-belih, među njima i one koja je zadesila Nemanju Nedovića, dotad najboljeg igrača utakmice (osam poena za sedam i po minuta)?

9' - Kontra Zvezde, Geidraitis daje trojku, +5 je za goste, Mesina traži tajmaut, semafor pokazuje 15:20 nakon vođstva njegove ekipe od 15:14 nakon tri uzastopne povrede crveno-belih.

9' - Hanga daje trojku za 15:17 u korist povredama šokirane Zvezde...

8' - Da li je moguće?! Treća povreda Zvezdinih igrača za dva minuta! Vrlo nezgodno je, s velike visine posle skoka u borbi za loptu, pao Majk Tobi! I on napušta igru!

Povređeni Majk Tobi leži na parketu u završnici 1. četvrtine meča Olimpija Milano - Crvena zvezda / EuroleagueTV

8' - Neverovatno. Nedović posle poentiranja kreće u odbranu, odjednom se hvata za stomak i odmah traži izmenu. Seda na parket...

Nedović traži izmenu / EuroleagueTV

Saigrači dižu Nedovižća / EuroleagueTV

8' - Dosad povređeni Luka Mitrović je taman zaigrao, pa udario snažno glavom o glavu Kajla Hajnsa! Napušta igru odmah...

Hajns i Mitrović se sudaraju glavama na utakmici Evrolige Olimpija Milano - Crvena zvezda / EuroleagueTV

7' - Nedović "krade" loptu domaćinu, lagano poentira u kontri, no lagano je dao koš i Flakadori - 13:12.

7' - Posle pregledanja snimka od strane sudija, Zvezda je četvrti put izgubila loptu, a to što joj je na isti način "uzvratio" rival - nije bilo dovoljno za promenu rezultata. Teodosić je promašio trojku.

6' - Nedović je primakao Zvezdu na -1, a posle tajmauta, te Pojtresovog blokiranja Dos Santosovog "polaganja" - u igru ulazi Miloš Teodosić. I to uz buku sa tribina, povike i zvižduke. Još mu pamti publika u Milanu nastupe za Virtus...

6' - Zvezda s linije penala prekida nalet domaćih, ali nastavlja se odlična igra Pojtresa, koji šestim poenom donosi 11:8. 

5' - Šabaz Nejpir pogađa trojku preko Dos Santosa - 9:6. Serija domaćih od 5:0.

4' - Posle nespretno organizovanog napada domaćih, Nedović lepo prpoigrava Dalibora Ilića u pik-en-rolu, a nakon što ga je Meli faulirao, Zvezdin igrač promašuje oba bacanja. Kažnjava to Pojtres novim zakucavnjem, 6:6, posle čega Nedović ne uspeva da u brzoj akciji pogodi koš rivala. Hanga ulazi u petorku Zvezde...

3' - Rasplamsala se borba, Pojtres atraktivno zakucava - 4:4, a onda Nedović pronalazi prolaz kroz odbranu rivala - 4:6

3' - Hol je prodorom poravnao na 2:2, ali odmah Bolomboj poentira na drugoj strani - 2:4

2' - Sjajni rad nogu omogućio je Bolomboju da postigne koš iz prve akcije na meču, a onda su i jedni i drugi ušli u mini-seriju grešaka. Gosti su dva napada prokockali, a gosti svoja dva - zbog dva kiksa Jaga Dos Santosa (loša dodavanja). I dalje 0:2, na isteku drugog minuta.

1' - Počelo je! Zvezda ima 1. napad

20.29 - Pozdravili su se igrači, pozdravili i treneri (Mesina vodi sa 5:1 u pobedama protiv Janisa Sferopulosa u Evroligi) i meč može da počne.

20.28 - Interesantna startna petorka Zvezde: Lazić, Nedović, Dos Santos, Ilić, Bolomboj. Za domaćine meč počinju: donedavni plej beogradskih crveno-belih Šabaz Nejpir,  te Flakadori, Hol, Meli, Pojtres.

20.26 - Dobra vest za crveno-bele, NBA pojačanje Rodni Megruder ipak neće večeras debiotvati za italijanski klub. Takođe, nema ni Loa i Šildsa, koji su zajendičkim snagama ubacili 51 poen Zvezdi u pobedi Olimpije u Beogradu u desetom kolu, kada je bilo čak 22 razlike za ekipu iz Milana. Nezgodna kadrovska situacija za Etorea Mesinu, trenera domaćih.

20.25 - Predstavljanje ekipa je u toku. Još to, himna Evrolige i - počinje!

Košarkaši Zvezde izlaze na parket u Milanu / EuroleagueTV

Uoči meča

Korak napred, nazad dva. Siže Zvezdine priče u Evroligi ove sezone, u kojoj je protekle nedelje prvi put vezala dve pobede i potom polila svoje navijače hladnom vodom porazom od Asvela u Lionu. Sa učinkom 8-12 preselila je se u Milano, gde večeras protiv tima koji je mesto iznad (12. na tabeli Evrolige, sa 9-11) traži šansu da brejkom ponovo privremeno podgreje nadu za plasman u plej-of.

- Teško mi pada poraz zato što ova ekipa Asvela nema šta da traži protiv nas, barem tako mislim. Razočaran sam. Došli smo po pobedu, koja bi nam mnogo značila na rezultatskom planu, a odigrali smo izuzetno loše. Očajan poraz - neutešno je posle meča u Lionu izgledao Nemanja Nedović, koji je sa 26 poena izjednačio lični rekord sezone. - Ne obraćam pažnju na ličnu statistiku, bitno mi je da ekipa dobro igra. I dobro smo igrali na početku, stvarno ne znam zašto nismo nastavili tim putem.

Milano je u prvom delu sezone protutnjao kroz Beograd u momentu kada su krojevi Armanijevog odela stajali na pogrešnom mestu (93:71). U međuvremenu su odrađene popravke, dobio je tri od poslednja četiri meča i uspinje se ka plej-in zoni. U središtu pažnje biće duel doskorašnjih saigrača, Miloša Teodosića i Šabaza Nejpira, dežurnog krivca za Zvezdina posrtanja u većini evroligaških utakmica. U prethodne tri utakmice u starom jatu prosečno je beležio 10,7 poena i pet asistencija, sa lošim procentom šuta ispod 30 odsto.

- Igramo protiv ekipe koja je pokazala konzistentnost i odbrambeno i napadački, to posebno važi za utakmice koje su igrali kod kuće - kaže trener crveno-belih Janis Sferopulos. - Osnovno je da moramo da odigramo znatno bolje i individualnu I timsku odbranu kako bismo uopšte došli u priliku da se izborimo za našu šansu za pobedu.

Odlukom lokalnih vlasti neće biti Zvezdinih navijača, koji su prethodnih sezona bili veoma brojni u milanskom "Forumu".

- Ključno je da ne poletiš kada ide dobro i ne padneš kada je loše. Važna je sredina, tako moramo da pristupimo utakmici sa Milanom. Nadam se da će svi biti spremni - konstatuje Nedović.

To se odnosi na Luku Mitrovića, koji je u Lionu propustio četvrtu utakmicu zbog oporavka od povrede kolena.

RASPORED

11.1. Milano - Zvezda

18.1. C. zvezda - Baskonija

25.1. Alba - C. zvezda

30.1. C. zvezda - Valensija

2.2. C. zvezda - Barselona

9.2. C. zvezda - Žalgiris

Bonus video: "DELIJE" NISU MOGLE DA VERUJU! Evo šta je Lajpcig pustio s razglasa pred meč Lige šampiona sa Crvenom zvezdom

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)