ZVEZDA IZNENADILA MAKABI! Velika pobeda crveno-belih u Evroligi

Č. V.

21. 12. 2023. u 22:01 >> 19:33

KOŠARKAŠI Crvene zvezde iznenadili su Makabi pobedivši ga sa 92:98 (20:20, 22:31, 23:28, 27:19) u 16. kolu Evrolige u dvorani "Aleksandar Nikolić".

ЗВЕЗДА ИЗНЕНАДИЛА МАКАБИ! Велика победа црвено-белих у Евролиги

FOTO: M. Vukadinović

Navikli su crveno-beli na obruče u "Pioniru". Ova hala je bila njihov dom prethodnih sezona. Iako je tim iz Beograda bio gost sigurno se osećao kao domaćin na ovoj utakmici.

Nestvarnu utakmicu odigrao je Miloš Teodosić. Odlučio je da se igra po njegovim notama. Zabeležio je dabl-dabl učinak od 27 poena i 14 asistencija što mu je donelo indeks korisnosti 40. Sve je radio iskusni plejmejker, ubacio trojke, asistirao, dirigovao igrom i bio pravi vođa na terenu.

Utakmica je neizvesna bila samo tokom prve četvrtine koja je okončana rezultatom 20:20. Ostatak meča protekao je u znaku crveno-belih koji su odigrali odličan susret i došli do prvog trijumfa u gostima ove sezone.

Zvezda je sve vreme održavala dvocifrenu prednost, a za to je zaslužan bio odličan šut za tri poena - 15/33 (45,5%). Teodosića su ispratili pre svega Rokas Gedraitis i Džoel Bolomboj.

Centar tima sa Malog Kalemegdana je postavio sopstveni rekord po broju poena na jednoj utakmici. On je duel okončao sa 20 poena.

U četvrtoj četvtini se pojavio i Dejan Davidovac se nekoliko ključnih poena iz ofanzivnog skoka čime je odbio nalet tima iz Tel Aviva.

Makabi je uspeo da se spusti na jednocifren zaostatak, ali nije bilo vremena za preokret, pa je Zvezda došla do veoma važne pobede koja može dosta da znači na polju samopouzdanja.

Vredi istaći da je ovo šampionu Srbije bio šesti vezani trijumf protiv "ponosa Izraela", pa se može reći da ekipa Odeda Kataša itekako leži klubu sa Malog Kalemegdana.

Teodosić sa 27 i Bolomboj sa 20 poena su predvodili Zvezdu do trijumfa. Na drugoj strani najbolji je bio Vejd Boldvin sa 22, dok je Lorenco Braun protiv bivšeg kluba brojao do 20.

Crveno-beli su sada na učinku 6-10, dok je Makabi na 9-7.

Makabi - Crvena zvezda 92:98 (20:20, 22:31, 23:28, 27:19)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Bez publike. Sudije: Sreten Radović, Đordi Alijaga, Alberto Baena.

Makabi: Klivlend 5, Veb, Braun 20, Boldvin 22, Menko 2, Sorkin 2, Rivero 8, Koen, Majer, Nibo 18, Blat 11, Kolson 4.

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 27, Hanga 6, Davidovac 5, Mitrović 3, Lazić 4, Simonović 2, Tobi 12, Bolomboj 20, Nedović 3, Gedraitis 16, Jago.

 

Četvrta četvrtina: Makabi - Zvezda 92:98

40' - Kraj utakmice!

40' - Neverovatno! Makabi se koliko-toliko vratio u meč. Braun je pogodio dvojku, a potom i trojku nakon izgubljene lopte Jaga. Još jedan tajm-aut je zatražio grčki stručnjak na klupi crveno-belih.

40' - Strpljiv napad crveno-belih koji je 20 poenom na utakmici završio odlični Džoel Bolomboj. To mu je ujedno rekord karijere po broju poena.

39' - Van linije 6,75 bio je precizan i Kolson. Do kraja je ostali 1:33. Tajm-aut je zatražio Sferopulos. Posle dužeg vremena tim iz Tel Aviva je na jednocifrenom zaostatku.

38' - Teodosić je video Bolomboja koji je snažno zakucao i približio goste pobedi. Menko se na drugoj strani upisao u strelce nakon dobrog prodora.

37' - Nibo nastavlja da poentira. Ovoga puta je to uradio sa penala. Dobar protok lopte Zvezde i trojka Bolomboja. Uzvratio je istom merom Blat.

36' - Iznudio je Teodosić faul Menka za dva slobodna bacanja. Plejmejker crveno-belih je oba puta bio precizan.

35' - Sjajna akcija Makabija. Zakucao je Nibo posle dodavanja Blata. Brnako Lazić je zbog pet faulova završio utakmicu.

FOTO: M. Vukadinović

34' - Odličan meč igra Boldvin. Četvrtu trojku pogodio je bek Makabija. Potom je poentirao za dva i to uz prekršaj Hange. Opet se Davidovac pojavlje niotkuda i dolazi do poena.

33' - Odakle se stvorio Davidovac? Pokupio je promašaj Gedraitisa i poentirao pod faulom. Realizovao je i dodatno bacanje.

33' - Borila se Zvezda i zaslužila da poentira. Hanga je ostao sam, video je to Teodosić, proigrao ga, a Mađar je taj pas iskoristio za drugi pogodak van linije 6,75.

32' - Ukrao je potom loptu Braun i lako poentirao u kontri. Odmah je tajm-aut zatražio Sferopulos kako bi pokušao da zaustavi nalet domaćina na ovoj utakmici.

32' - Kakav je majstor Teodosić. Nadmudrio je odbranu Makabija i lako položio loptu. Na drugoj strani Braun je uz prekršaj došao do poena. Ipak, promašio je bacanje bivši igrač Zvezde.

FOTO: M. Vukadinović

31' - Obe ekipe nisu realizovale prvi napad u četvrtoj četvrtini. I u oba navrata su bile izgubljene lopte.

Treća četvrtina: Makabi - Zvezda 65:79

30' - Sorkin je oba slobodna bacanja realizovao. Dobro izvode penale centri tima iz Tel Aviva. Sjajno je pratio let lopta Gedraitis i promašaj Bolmboja vratio u koš, pa crveno-beli sa +14 ulaze u poslednji kvartal.

29' - Simultanka Teodosića. Tek što se vratio u igru odmah je pogodio trojku. Potom je Bolomboj pogodio oba penala. Neverovatna trojka Blata. Bacio je loptu u visokom luku i pogodio bez koske.

28' - Tehničku je dobio Nedović, ali Boldvin nije realizovao bacanje. U nastavku akcije se Rivero izborio za dva penala. Kubanac je oba puta bio precizan.

27' - Uspeo je Rivero da izgradi poziciju i pogodi preko Mitrovića. Uradio je to nakon što je pokupio promašaj Sorkina.

26' - Namestio je ruku i Gedraitis. Sve sada pogađa krilni igrač gostiju. Ipak, uzvratio je istom merom Boldvin.

25' - Uhvatio je Gedraitis na spavanju igrače Makabija i poentirao je pod faulom. Realizovao je i dodatni penal.

25' - Uspeo je Boldvin da nadmudri Nedovića i iznudi tri slobodna bacanja. Hteo je igrač Zvezde da spreči kontru, ali sudije su pokazale da je to bilo pri šutu. Sva tri puta je bio precizan igrač tima iz Tel Aviva.

24' - Ne staje Teodosić. Video je rupu u reketu Makabija i došao je do novih poena, ali sada polaganjem u desnu stranu.

23' - Posle Brauna i Boldvin pogađa trojku. Teodosić nastavlja da blista. Opet je sjajno asistirao za Gedraitisa koji je već na osam poena u ovom kvartalu. Dabl-dabl ima iskusni plejmejker, pošto je došao do 11 asistencija.

FOTO: M. Vukadinović

22' - Prvi koš za Makabi u drugom delu postiže Braun i to je bio pogodak van linije 6,75. Ipak, uzvratio je Gedraitis. Poentira i Mitrović i to nakon ofanzivnog skoka.

21' - Teodosić je pogodio trojku, a onda i Gedraitis poentira pod faulom. Pogodio je Litvanac i dodatno bacanje. Zvezda je drugo poluvreme počela serijom 6:0 i to za 40 sekundi.

Druga četvrtina: Makabi - Zvezda 42:51

20' - Boldvin je uspeo pre odlaska na odmor da se upiše iz igre, pogodio je trojku, a onda je Hanga uzvratio istom merom i to neverovatnim pogotkom.

20' - Posle Kataša i Blat je dobio tehničku. Teodosić je pogodio jedno bacanje, a potom i Mitrović nijedno nakon prekršaja koji je nad njim napravio Rivero.

19' - Tobi je pokupio promašaj Gedraitisa i zakucao je snažno. Boldvin je precizan sa penala, ali i dalje je bez poena iz igre.

18' - Teodosić je pogodio bacanje nakon tehničke Kataša. Promašio je Makabi dva šuta, ali Rivero je bio na ofanzivnom skoku i poentirao je. Minut odmora je zatražio Sferopulos.

17' - Mitrović se sa linije penala upisao u strelce. Na drugoj strani dugu dvojku je pogodio Blat. Sjajan potez Tobija i novi laki poeni za centra crveno-belih koji igra najbolju utakmicu u Evroligi ove sezone. Još jedan tajm-aut je zatražio Kataš.

16' - Iz desnog kornera je trojku pogodio Klivlend. Tobi je dvocifren, pošto je opet poentirao ispod koša.

15' - Promašio je trojku Hanga, a u kontri zakucao Nibo i posle serije Makabija od 6:0 tajm-autom reaguje Janis Sferopulos. Neverovatna trojka Teodosića. Isticao je napad, a Miloš je bio precizan sa jedne noge. Potom je maestralno spojio Tobija sa košem za lako zakucavanje slovenačkog reprezentativca.

14' - Nakon minut odmora Makabi je izgubio loptu, a onda Tobi pogađa još jednu trojku. Davidovac je na drugoj strani faulirao Niba koji je pogodio oba penala. Dva bacanja je pogodio i Klivlend.

13' - Kolson je bio polovičan sa linije penala. Treća vezana trojka za crveno-bele, a prva za Majka Tobija. Primoralo je to Odeda Kataša da zatraži tajm-aut - 23:31.

FOTO: M. Vukadinović

12' - Ubrzala je Zvezda igru i trojku je postigao Nedović. Pobegla je lopta Sorkinu, ali je pala u ruke Riveru koji pogađa zicer. Na drugoj strani van linije 6,75 precizan je bio i Bolomboj.

11' - Sjajna kontra gostiju i snažno zakucavanje Simonovića koji se na ovaj način upisao u strelce.

Prva četvrtina: Makabi - Zvezda 20:20

10' - Težak šut je pogodio Bolomboj, ali još teži Lorenco Braun za kraj prvog kvartala - 20:20. Bila je to druga trojka na meču za plejmejkera Makabija.

10' - Tamir Blat je pogodio van linije 6,75, ali istom merom je uzvratio Teodosić koji je već na 10 poena.

9' - Nova trojka za Teodoića i to preko ruke centra Hasijela Rivera. Boldvin je krenuo na zakucavanje, ali faulom ga je zaustavio Bolomboj, pa će sa linije penala morati da zaradi sa linije penala i oba puta je bio precizan.

8' - Iz odlične odbrane Zvezda je inicirala kontranapad i lako je poentirao Bolomboj. Nibo je potom zakucao snažno posle alej-up kombinacije.

7' - Dobar napad Zvezde i trojku je pogodio Teodosić i to pod faulom. Iskusni plejmejker je realizovao i dodatno bacanje.

6' - Veoma loše napadački su u meč ušli i jedni i drugi. Nibo je pogodio flouter i on je najraspoloženiji. Bolomboj na drugoj strani dolazi do četvrtog poena.

4' - Ukrao je loptu Lazić i poentirao u kontri. Sjajno se snađao kapiten Zvezde i upisao se u strelce.

3' - Nekoliko napada nisu realizovali ni jedni ni drugi, a onda je Nibo poentirao nakon ofanzivnog skoka i to pod faulom Mitrovića kome je to drugi prekršaj. Centar domaćeg tima je pogodio i dodatno bacanje.

2' - Precizan van linije 6,75 bio je Braun, nekadašnji igrač Crvene zvezde. On je pogodio iz levog kornera preko Lazića.

1' - Prvi napad na utakmici je imala ekipa Makabija, ali on nije bio dobar. Boldvin je promašio težak šut. Prve poene na utkamici postigao je Bolomboj posle ofanzivnog skoka.

Makabi počinje utakmicu u petorci: Lorenco Braun, Vejd Boldvin, Bonzi Kolson, Džejk Koen i Džoš Nibo. Zvezda meč kreće u sastavu: Jago dos Santos, Branko Lazić, Rokas Gedraitis, Luka Mitrović i Džoel Bolomboj.

Uoči meča:

Neverovatno zvuči da će šampion Srbije biti gost u dvorani "Aleksandar Nikolić" nekoj stranoj ekipi. Ali, tako jeste - jer zbog situacije u Izraelu, Makabi kao domaćin nastupa u srpskoj prestonici, i to u utakmicama na kojima nema publike. Podsetimo, tim sa Malog Kalemegdana je do prošle sezone igrao sve mečeve kao domaćin u "Pioniru", a od ove jeseni - u Areni.

Istina, izabranici Janisa Sferopulosa su ove sezone odigrali jedan meč u ovoj hali, bilo je to protiv Mornara kada je zabeležena ubedljiva pobeda (95:75).

Sa druge strane, ekipa Odeda Kataša je veoma kvalitetna, ali joj Zvezda ne leži poslednjih godina. Crveno-beli su u seriji od pet vezanih trijumfa protiv "ponosa Izraela" i sigurno da klub iz Tel Aviva želi to da prekine.

Ovaj meč je veoma važan za Branka Lazića i drugove koji jure priključak za timovima koji su u zoni plej-ofa. Takođe i zbog toga što ove sezone nije upisana nijedna pobeda u gostima, a ovo je "gostujući parket" koji Beograđani idealno poznaju.

Vredi pomenuti da je Zvezda ostala bez Šabaza Nejpira koji se vratio u Armani, dok za Makabi neće igrati samo Džon Dibartolomeo.

Crveno-beli trenutno imaju učinak 5-10, dok je "ponos Izraela" na 9-6.

BONUS VIDEO: Cilj mi je bio da igram za Zvezdu ili Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!