"NOVOSTI" KAFENISALE SA BOŠOM I KIĆOM: "Srbija bolja i od male Jugoslavije, Avramović igra odbranu za sve Čačane"

V. Preradović

09. 09. 2023. u 10:47

ZOVITE za deset minuta, upravo idem na kafu sa velikim Kićanom. Poruka velikog crnogorskog trenera Bogdana Tanjevića, otprilike desetak minuta nakon grandiozne pobede Srbije nad Kanadom u polufinalu Svetskog prvenstva u Manili.

НОВОСТИ КАФЕНИСАЛЕ СА БОШОМ И КИЋОМ: Србија боља и од мале Југославије, Аврамовић игра одбрану за све Чачане

FOTO: Printskrin/Tviter/IvanAsanin

Malo strpljenja je mala cena za priliku da proćaskamo sa dve legende, uz tek sporadične upadice Dragana Kićanovića, taman toliko da začini Bošin razgovor za „Novosti“.

- Kanada nikad nije bila jača i bolje organizovana, pred utakmicu sam se bojao više nego da se igralo protiv Amerike. Bolje su mi izgledali od njih, sa vrlo sličnim talentom. To se moglo videti i u ovoj utakmici, pogađali su svaki put kad su imali pogled na koš. Da te uhvati strtah, ali im i pored toga nije bilo dovoljno. Ovo je najbolja igra Srbije od osamostaljenja, otkad ste se izborili za samostalnost - shvatamo da Boša drugim delom ove rečenice šeretski odapinje provokativnu strelicu ka Kići.

- Misliš, otkad se Crna Gora izborila za samostalnost - ne ostaje dužan jedan od najboljih u istoriji košarke na prostorima koji daleko prevazilaze bivšu državnu zajednicu dve zemlje.

- Znam, znam... Malo provociram kao Crnogorac. Stvarno, ovo je bolja igra i od onih kada smo imali malu Jugoslaviju. Bolja za klasu. Uporedio bih je sa igrom Španije prošle godine na Evropskom prvenstvu u onim velikim utakmicama, kada su iznenadili i sebe i sve nas.

FOTO: M. Đ.

 

Pitamo Tanjevića čime smo Kanađane pretvorili u protivnika nemoćnog da ozbiljnije zapreti.

- Pre svega, jako dobro izgrađenim sistemom i odbrane i napada. Slomili su im moral, svi učesnici su dali svoj najveći doprinos. Čista pobeda sistema, naravno, i kvalitetnih pojedinaca.

- Izvanredno, bio je pravi gušt gledati igru Srbije - dodaje Kićanović.

Selektor Svetislav Pešić bio je izložen brojnim kritikama posle Evrobasketa i tokom kvalifikacija za Mundobasket. Ako neko poznaje Karija, onda je to čovek koji mu je bio trener kad je Bosna postala prvak Evrope.

- Ja sam uvek bio na onoj drugoj strani, s potpunim poverenjem. On je trener gromada, jedan od najvećih iz ovih naših krajeva. Nisam uopšte imao dilemu da će odraditi posao na najbolji način. Da li ćeš doći do medalje, to zavisi od milion stvari. Evo, velesile kao što su Francuska i Španija nisu među prvih osam, što govori koliko je jako i ujednačeno prvenstvo. Ovo je već sada enormno veliki rezultat, na jednom od najboljih svetskih prvenstava. Pre početka je vladao totalni skepticizam, zbog ovih neuređenih kvalifikacija. Kada imaš vremena da spremiš igrače, kao što je to Pešić uradio, onda možeš da nadoknadiš i odsustvo tih velikih igrača.

TRI PUTA JAČE ZA BORIŠU

DELUJE da je nesreća koja je zadesila Borišu Simanića još čvršće ujedinila igrače Srbije, napravila od njih jednu čeličnu pesnicu.

- To što se desilo imalo je dosta uticaja. Dobro se sećam kada je Kazerta osvojila titulu u Milanu u petoj utakmici, protiv ekipe koja nije izgubila poslednjih 26 puta na svom terenu. Espozito se povredio na početku, ostali momci su utrostručili svoju energiju i pobedili i za svog druga. Ovo mi liči na tu situaciju.

I ovi momci su postali veliki, svako od njih je junak na svoj način. Kao i uvek, neki dobiju nešto više pažnje od drugih.

- Najlakše je pomenuti Avramovića, zato što njegov doprinos bode oči - kaže Tanjević i momentalno prima koš od svog drugara na terenu u Trstu.

- Kažu stručnjaci da Čačani ne igraju odbranu - ubacuje Kića u priču opasku o kojoj su njih dvojica sigurno nebrojeno puta vodili raspravu.

- Avramović igra odbranu i za Kiću, i za Obradovića, za Androića i Mišovića, za sve ove velike Čačane. I još se ponašao kao Čačanin u napadu. Bogdanović je posle utakmice sa Italijom već bio sahranjen od čitave javnosti, raznih trtljaroša. Briljantno je kako je odigrao i ovu utakmicu, odmah je izbušio odbranu ulazima, rasturio im je koncept. Na kraju, kad su se ponadali da mogu da se vrate, oborio ih je kao kad protivnika udarite nogom u usta. Jedan prodor, jedna oteta lopta, jedna trojka i to je to.

Očito je da su „stručni“ analitičari trčali pred rudu...

- Trebalo bi da naprave hor „izvinjivača“, tako ih ja zovem. Bio je hor „optuživača“, koji sada treba javno da se izvini, bez obzira na rezultat u finalu, u koji inače jako verujem na osnovu kvaliteta igre, forme igrača. Sve to je sjajan trenerski rad mog Svete.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)