VELIKA POBEDA U SENCI POVREDE: Srbija otvorila Mundobasket baš moćnom igrom, ali...

Novosti online

26. 08. 2023. u 15:44 >> 15:48

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom je započela Mundobasket 2023, ali očekivani trijumf nad Kinom, iako impresivniji nego u nedavnom pripremnom duelu, ostao je u senci peha koji je doživeo Filip Petrušev.

ВЕЛИКА ПОБЕДА У СЕНЦИ ПОВРЕДЕ: Србија отворила Мундобаскет баш моћном игром, али...

FOTO: FIBA.Basketball

Konačan rezultat, 105:63 dovoljno oslikava i kakva je bila razlika u kvalitetu, a i kakav je bio pristup "orlova" ovom meču, u kome je samo povreda Petruševa, nakon što je u drugoj deonici za pet i po minuta "vezao" osam poena, pa nezgodno doskočio i zbog bola u zlogbu sam zatražio izmenu, ostavila gorak utisak.


Kina je probala da dalekometnom paljbom parira srpskom talentu, što je samo na početku meča davalo nadi ekipi selektora Saše Đorđevića da bi na njegov 56. rođendan mogla do nekog čuda. Ali, čudo je imalo preča posla ove subote nego da bude u hali u Manili, gde su "orlovi" relativno brzo raširili krila.


Istina, nije bilo sve savršeno, ali za prvu utakmicu na velikom takmičenju, na kojoj je pobeda, kako to sami sportisti vole da kažu, "jedino važna, da bi se turnir započeo na pravi način", bilo je prilično mnogo dobrih stvari u igri ekipe selektora Svetislava Pešića.


Odbrana 1 na 1, sa preuzimanjima rivala, nije dozvoljavala Kinezima da se razmahnu, a naročito je ta defanziva srušila suparničke snove kada je su u početnoj postavi na spoljnim pozicijama kapitena Bogdanovića (počeo meč uz šut 1/4) i Stefana Jovića (imao odlične prodore) odmenili borbeni Aleksa Avramović i Vanja Marinković. Uz razigranog Nikolu Jovića, više nego sigurnog Nikolu Milutinova pod obručima, a početkom druge deonice i izvrsnog Petruševa do pomenute povrede, prednost "orlova" je rasla kako je vreme odmicalo.


Do +21 na velikom predahu došlo se uz čak 74% uspešnosti šuta za dva poena, 42% za tri, a 92% kada se slobodnim bacanjima radi, a u sličnom, ne baš istom, ritmu nastavio se košarkaški ples i u drugom poluvremenu.


U njemu je Pešić pokušavao i da još neko vreme uigrava početnu petorku - kapiten je ostajao na šutu od oko 40% iz igre, ali s njim na parketu pravljena je i najveća razlika, recimo +23 do 28. minuta meča, tokom kojih je Bogdanović samo pet minuta odmarao; Dobrića takođe nije služio šut, ali je u odbrani bio na visini zadatka, Jović najbolji bio u onome u čemu jeste najbolji, asistencijama, a Jović prodorima i Milutinov snagom i preciznošću kontrolisali zbivanja u reketu. 


Ipak, kako je bilo jasno da je pitanje pobednika odavno rešeno, a imajući u vidu i peh koji je zadesio jednog od najtalentovanijih srpskih igrača, te kinesku "sklonost" da prilično "biju" Bogdanovića, koji je u tom smislu prilično loše prošao u nedavnom meču ovih rivala, selektor Srbije je na parket sve češće slao "drugopozivce".


Oni su svoje obaveze ozbiljno shvatili, pokazavši i sebi i budućim rivalima još jedan deo onoga čime raspolažu. Recimo, dobrom spoljnom igrom Dušana Ristića u napadu, čvrstom bekovskom defanzivnom vezom Avramović - Marinković, ali i borbenošću koji god rezultat da je bio na semaforu i koliko god vremena da je bilo ostalo do kraja.
Ubedljiv trijumf je, svakako, dobar početak, ali slede brzo novi izazovi. Već u ponedeljak, takođe od 14 časova, sledi teži ispit - meč protiv Portorika.

Svetsko prvenstvo u košarci - 1. kolo (statistika)

Srbija - Kina 106:63 (25:14, 30:20, 22:13, 28:16)

Srbija: Avramović 10p, 4as, 3uk, Bogdanović 14p, 4sk, 3as, 1bl, 1uk, Davidovac 7, Dobrić 6p, 3as, 2uk, Gudurić 7p, 6as, N. Jović 9p, 3sk, 2as, 1uk, 1bl, S. Jović 5p, 6as, Marinković 14, Milutinov 11p, 6sk, Petrušev 8, Ristić 13p, 6sk, 4iz, Simanić 1

Kina: Sui 3, Fu 2, M Hu, J. Hu 4, Li, Vang 5, Žang 9, Ž. Žao 2, R. Žao 17, P. Žu 9, Ći Žu 12, Žunlong Žu

Srbija - Kina 100:63

39' - Avramović odlično pronalazi Marinkovića, Srbija stiže do "stotke" - 100:63!

38' - Ristić nastavlja odlično da koristi svoju šansu, trojku pogađa centar Srbije - 93:63.

37' - Posle tajmauta, Kinezi iz tri napada postižu četiri poena, a Srbija iz svoja četiri - dva. Ristić je novim poenima, s linije penala, došao do 10, a rezuzltat je 90:63.

34' - Simanić je jednim dodavanjem zbunio dvojicu kineskih igrača, koji su se sudarili, pa je u desnom uglu Marinković imao mnogo vremena da se namesti za pogodak s distance. I, trojku je ubacio - 86:59, pa Đorđević traži tajmaut.

33' - Dušan Ristić pogađa i treć svoj šut, i to trojku na dodavanje Avramovića. Žao uzvraća istom merom, 83:56.

31' - Počela je poslednja deonica, a posmatranjem statistike vidi se da Kinezi mogu da budu ponosni samo na to što su bolji u ofanzivnim skokovima, 10:4. Inače, rezuzltat je 80:53, nakon pogotka Žaoa (posle promašaja Marinkovića sa distance).

Kraj treće četvrtine, 77:47 za našu nacionalnu selekciju koja "ne spušta nogu sa gasa", što je za svaku pohvalu.

30' - Posle greške Kineza, Ristić se upisuje u listu strelaca, čime postaje naš 11. reprezentativac koji je dao bar jedan poena na ovom Mundobasketu. Srbija dolazi do 30:9 kada se radi o poenima posle kiksa rivala.

30' - Avramović nastavlja dobro da igra, strpljivo je sačekao da vidi gde je najbolje proći, pa poentirao. Aplaudira mu Stefan Jović koji na klupi sedi pokraj kapitena. Srbija vodi 74:47 u poslednjem minutu 3. četvrtine.

28' - Bogdanović izlazi posle napravljenog prekršaja, menja ga Vanja Marinković. Kina s linije penala dolazi do 71:47, a kapiten Srbije odlazi na klupu uz učinak 14 poena (šut za dva 2/4, za tri 2/6), te četiri skoka i tri asistencije, jednom "krađom" i jednom izgubljenom loptom. Najefikasniji je Bogdanović u našoj ekipi, Milutinov je i dalje na 11 poena, ali je odavno i na klupi.

Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Bogdan Bogdanović na meču protiv Kine na Mundobasketu 2023 / FOTO: FIBA.Basketball

27' - Sjajna finta Avramovića u prodoru, zbunio je Kineza koji je čuvao Ristića fintom kojom je delovalo kao da će proigrati kolegu iz reprezentacije, a onda je sam poentirao. Uz dodatno bacanje, Srbija odlazi na 69:41.

26' - Sve lepše igraju "orlovi", pa iako sada nisu pogodili iz ugla (Dobrić je pokušao) bila je to izgrađena akcija. Na kraju, Kinezi su u kontri promašili, no posle ofanzivnog skoka (centar je "nadskočio" nižeg od sebe, Bogdanovića), došli i do prekršaja, posle kog su poentirali s linije penala. Ipak, na drugoj strani terena, ne posustaju ni naši - 66:41 posle koša Bogdanovića, a onda Nikola Jović blokira Kineze, kojima zatim ističe vreme za napad.

24' - Posle dva prekršaja nad kienskim košarkašima koji su šutirali, Srbija malo "steže" odbranu, pa zaustavlja dva napada rivala u nizu, ali - oba puta "orlovi" promašuju s distance, Nikola Jović, pa Bogdanović. No, kapiten Bogdanović u narednoj akciji pogađa trojku, Srbija odlazi na 64:38 čime se uvećaa serija naših igrača na 7:0

23' - Dve dobre akcije Kine, ali i dobri napadi Srbije (okončani faulovima), dovode do  reultata 59:38 i to nakon što je Nikola Milutinov postao prvi "dvocifreni" srpski košarkaš - s penala je došao do svog 11. poena na meču.

Nikola Milutinov na utakmici Srbija - Kina na Svetskom prvenstvu u košarci / FOTO: FIBA.Basketball

21' - Istu petorku koristi Srbija (dvojica Jovića, Dobrić, Bodanović, Milutinov), a ona dvaput onemogućava Kineze da poentiraju. Prvi napad "orlova" nije bio dobar, Dobrić je malo požurio u kontri, ali drugi je završen zakucavanje, Nikole Jovića (na sedmu asistenciju njegovog prezimenjaka, Stefana).

Nikola Jović tokom utakmice Srbija - Kina na Mundobasketu 2023 / FOTO: FIBA.Basketball

21' - Počelo je drugo poluvreme

Kraj poluvremena, pogotkom Dobrića Srbija je otišla na veliki predah uz veliku prednost od 55:34. Da nije bilo onog peha koji je doživeo Filip Petrušev, bilo bi ovo  izuzetnih 20 minuta srpske košarke ("orlovi" su šutirali sa čak 74% uspešnosti za dva poena, 42% za tri, 92% slobodna bacanja, a ni u jednoj ni u drugoj deonici, i pored izvrsne odbrane, nije se izašlo iz bonusa (samo dva prekršaja u uvodnoj četvrtini, a četiri u drugoj). Nikola Milutnov je dao devet poena, Petrušev do povrede osam, po sedam poena su dali kapiten Bogdanović i Nikola Jović, a Stefaan Jović imao šest asistencija (uz pet poena, koliko je ubacio i Dejan Davidovac). U igru nisu ulazili samo Ristić i Simanić.

Detalj sa utakmice Srbija - Kina na Mundobasketu 2023 / FOTO: FIBA.Basketball

20' - Prvo poluvreme završava startna petorka Srbije (Stefan i Nikola Jović, Bogdanović, Dobrić, Milutinov). Na semaforu 53:33, poslednji trenuci druge deonice u toku. Ali, ona će se privesti kraju kada se okonča tajmaut.

19' - Odlično igraju naši u odbrani 1 na 1, mnogo bolje nego na početku utakmice. A iz takve odbrane idu i lepi napadi, pa je uz izvrsno postavljanje Milutinova u blok, Nikola Jović, finalista NBA lige sa Majamijem, poentirao iako je bio fauliran. A pogodio je i dodatno bacanje - +21 ima Srbija, 51:30.

19' - Milutinov, na dodavanje Bogdanovića, poentira i, kako je bio fauliran, sa linije penala donosi 48:30.

18' - Žu, svojom drugom trojkom, a petom kineskom iz 15 pokušaja, približava svoju ekipu na 45:30

17' - Posle dva "vezana" pogotka Kine, Nikola Jović odličnim utrčavanjem pod koš rivala prilikom iščekivanja da se lopta ubaci u igru - vraća "+18" Srbiji - 45:27.

15' - Aleksa Avramović nastavlja s bravurama u odbrani. Krade loptu rivalima, a Gudurić to "nagrađuje" trojkom za 40:23. Kineski stručni štab, na čelu sa Sašom Đorđevićem, traži tajmaut.

Selektor Kine, Aleksandar Sale Đorđević / Screenshot: RTS

15' - Do izlaska iz igre, Filip Petrušev je za samo pet i po minuta na parketu ubacio osam poena, a ostvario i dva skoka, te jednu osvojenu loptu. S njim u igru, Srbija je dala pet poena više od rivala.

15' - Auh, loše, loše! Petrušev je probao da nastavi da igra, ali traži tajmaut. Ne može da skače momak koji je dominirao u drugoj deonici... 

Trenutak kada se povredio Petrušev / Screenshot: RTS

14' - Marinković napušta igru, vraća se kapiten Bogdanović. Avramović krade loptu, ali u kontri Petrušev pada i hvata se za nogu. Nadamo se da se nije teže povredio...

13' - Petrušev ponovo pogađa, i to s linije penala, a Kinezi posle ofanzivnog skoka, na koji je selektor Pešić upozoravao - 31:21, posle čega Avramović vrlo loše šutira s distance, a kako Kinezi greše, Petrušev "vezuje" šesti poen u nizu - 33:21.

12' - Malo dezorganizovan napad naših posle promašaja Kineza s distance, no Petrušev uspeva da iz okreta poentira. Žao je potom postigao tek drugi pogodak za Kinu iz srpskog reketa - 29:19.

11' - Žao pogađa svoju drugu trojku (2/2 ima s distance), Kina prilazi na 25:17, ali Gudurić pogađa sa oko pet i po metara iz levog ugla, 27:17.

Kinezi su probali samo pet dvojki i čak 11 trojki u prvoj deonici. A kada su naši "stegli odbranu" na spoljnim pozicijama, kineska igra se potpuno raspala. Evo i početka druge četvrtine, Dejan Davidovac je na parketu.

Kraj 1. četvrtine, Srbija ju je dobila sa 25:14 posle uvodnih problema. Značajno se podigao intenzitet odbrane kada su ušli "drugopozivci" poput Avramovića i Marinkovića, a dominacija u reketu, te bolja tranziciona igra i doneli su ovih +11. 

10' - Nikola Jović odlično prodire, biva fauliran, pa sa linije penala donosi najveću prednost koju Srbija ima u dosadašnjem toku meča, 25:14. 

9' - Razigrao se Avramović, a razigrava i drugove: pronalazi Vanju Marinkovića koji (posle novog vrlo lošeg kineskog šuta) pogađa trojku. Srbija vodi sa 23:14, Saša Đorđević traži tajmaut, jer se kineski planovi više ne ostvaruju kao što su zamislili...

8' - Dobro su Avramović i Nikola Jović zaustavili pokušaje Kineza, koji su očajnim šutem prokockali napad. Aleksa Avramović prodorom donosi 20:14 Srbiji, koja sa 10:2 vodi u poenima iz reketa.

8' - Izmena u našoj ekipi, Aleksa Avramović ulazi umesto Stefana Jovića i odmah pravi probleme Kinezima u organizaciji napada. Ipak, uspeli su da pređu na srpsku polovinu terena u predviđenom vremenu. Ne i da poentiraju. A onda faulom zaustavljaju Bogdana Bogdanovića, koji će imati slobodna bacanja.

Bogdan Bogdanović pred utakmicu Srbija - Kina na Mundobasketu 2023 / FOTO: FIBA.Basketball

7' - Kinezi trojkom Penga Žua prilaze na 16:14 (šutiraju trojke 3/6, a Srbi 2/6).

6' - Lepa kontra Srbije, najpre Nikola i Stefan Jović, pa poentira Dobrić. A onda "orlovi" opet kradu loptu suparnicima, a Milutinov u kontranapadu biva fauliran. Vode naši košarkaši sa 14:11 pred slobodna bacanja.

5' - Stefan Jović prolazi kroz odbranu rivala, loptu probacuje u koš rivala nakon što je zbunio suparnike sakrivši je oko svog struka. Pritom, fauliran je, ali nije pogodio dodatno slobodno bacanje, pa je 12:11 rezultat.

5' - Žang dominira. Ovoga puta zakucava loptu u koš Srbije, 10:11 vodi Kina

5' - Dobrić i Jović nisu poentirali (Jović je lepo i bio blokiran), ali Srbija je osvojila loptu, Bogdanović potpuno sam u uglu - pogađa trojku za 10:9.

4' - Precizni su kineski igrači ovoga puta, trojkom vraćaju prednosti, 7:9 vodi selekcija koju predvodi Sale Đorđević.

3' - Opet Kinezi šutirao s distance, opet promašuju, a onda Milutinov s poludistance pogađa i Srbija prvi put vodi - 7:6 

2' - Kinezi promašuju trojku, ne i Stefan Jović! 5:6 

2'- Milutinov se lepo okrenuo oko svog čuvara, uz čeonu liniju i zakucao - prvi pogodak Srbije na Mundobasketu 2023! 2:6 

1 - Žang pogađa trojku i to fauliran, a onda i slobodno bacanje! 0:6 

0:2 - Prvi koš daje visoki Žao, 0:2 za Kinu, a Stefan Jović, pa i Milutinov, ne uspevaju da uzvrate.

1' - Meč je počeo! Prvi napad ima Srbija - i ne koristi ga, promašuje trojku iz ugla kapiten Bogdanović

Selektor Srbije Svetislav Pešić pred meč sa Kinom na Mundobasketu 2023 / Screenshot: RTS

13.59 - Pred početak meča, selektor Svetislav Pešić upozorava "orlove" da rival igra sa dva niska krila i da će često pokušavati da ostvari ofanzivni skok, te da dobro treba zagraditi sopstveni koš posle promašaja kineskih šutera.

13.56 - Bogdanović, Dobrić, Milutinov i dvojica Jovića, Nikola i Stefan čine petorku Srbije.

Screenshot: RTS

13.55 - Intonirana je i himna Srbije.

13.50 - Prvo se sa zvučnika čuje himna Narodne Republike Kine.

Detalj pred meč Srbija - Kina / Screenshot: RTS

13.49 - Akteri su na parketu, sada će i intoniranje himni...

13.40 - Šta mislite, kakav rezultat sledi?

Anketa

Kako će se završiti meč Srbija - Kina?

13.30 - Inače, baš danas je 56. rođendan selektoru Kine, legendi naše košarke Aleksandru Saši/Saletu Đorđeviću. Kao igrač je bio prvak sveta (1998) sa našom reprezentcijo, triput šampion Evrope i srebrni s Olimpijskih igara (uz čuveno osvajanje U-19 prvenstva sveta u Bormiju 1987, pod komandnom palicom sadašnjeg selektora Srbije, Svetislava Pešića), a kao strateg "orlova" vodio je Srbiju do tri srebra - na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, na Mundobasketu 2014 i Evrobasketu 2017. "Sale nacionale" - danas vodi Kineze protiv selekcije svoje domovine.

Aleksandar Saša Đorđević, selektor Kine / Foto Tviter

Uoči meča

Mundobasket 2023 igra se od juče, 25. avgusta, sve do 10. septembra u tri zemlje (domaćini su Filipini, Japan i Indonezija). Reprezentacije, njih 32, podeljene su u osam četvoročlanih grupa iz kojih se posle tri kola po dve najbolje ekipe plasiraju u drugu fazu.

U našoj grupi, prvi meč je bio izuzetno zanimljiv, a Portoriko je tek posle drame uspeo da savlada Južni Sudan.

Podsetimo, kada dve najbolje ekipe (posle tri odigrana kola) prođu dalje, one će formirati četiri nove, takođe četvoročlane grupe. Tu svaki tim igra sa preostala dva sa kojima nije igrao u uvodnoj rundi. I odatle po dve najbolje selekcije nastavljaju borbu za medalje, i to od četvrtfinala.

Košarkaška reprezentacija Srbije, igrači - Svetsko prvenstvo 2023

Kapiten Bogdan Bogdanović, Filip Petrušev, Nikola i Stefan Jović, Vanja Marinković,  Ognjen Dobrić, Dušan Ristić, Marko Gudurić, Dejan Davidovac, Boriša Simanić, Aleksa Avramović i Nikola Milutinov.


 

BONUS VIDEO: "Štelovanje" - ovako izgleda zagrevanje "orlova"

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)