DRAMA PRED MUNDOBASKET: Srbija jedva pobedila u poslednjoj proveri uoči Svetskog prvenstva u košarci

Novosti online

21. 08. 2023. u 16:10

KOŠARKAŠI Srbije pobedili su u poslednjoj utakmici pred Mundobasket selekciju Brazila sa 89:85 (21:20, 24:18, 19:21, 25:26) na Kupu solidarnosti u Šenženu.

ДРАМА ПРЕД МУНДОБАСКЕТ: Србија једва победила у последњој провери уочи Светског првенства у кошарци

FOTO: KSS

Nisu "orlovi" blistali na ovom meču, ali najvažnije je da budu najbolji na Svetskom prvenstvu. Takođe, bitno je i da se trijumfovalo,  iako rezultat u ovakvim mečevima nije u prvom planu, uvek je dobro i lepo slaviti.

Srbija u dobrom raspoloženju ide na planetarnu smotru, pošto je četiri prijateljske utakmie izgubila samo od Italije (88:89). To može da raduje pred veliko takmičenje.

Što se utakmice sa južnoameričkom selekcijom tiče, "orlovi" su dobro odigrali prvo poluvreme. Na odmor su otišli sa +7 - 45:38. Dobro je počeo i treći kvartal. Tada su izabranici Svetislava Pešića došli do maksimalnih 12 razlike - 56:44.

Ipak, od tog momenta proradio je napad Brazila koji je počeo da pogađa trojke preko Benitea i novog košarkaša Crvene zvezde Jaga dos Santosa koji je u drugom poluvremenu tri puta bio precizan van linije 6,75.

Kako je meč odmicalo bilo je jasno da će se on rešiti u neizvesnoj završnici. Naša reprezentacija je bila pametnija i smirenija i upisala je pobedu. Ključni trojku u finišu meča postigao je Nikola Jović. Rival je uspeo da zapreti, ali je Dobrić pogotkom u poslednjoj sekundi stavio tačku na ovu utakmicu. Treba pomenuti i Aleksu Avramovića koji je svojom energijom mnogo doprineo na oba kraja terena, a imao je i nekoliko ukradenih lopti u bitnim momentima.

Vredi istaći da je Srbija ovaj meč igrala bez kapitena Bogdana Bogdanovića i centra Nikole Milutonova koji su dobili odmor.

Najefikansniji u našoj selekciji bio je Filip Petrušev sa 17 poena, Aleksa Avramović je postigao 14. Na drugoj strani Vitor Benite je brojao do 17, dok je Bruno Kaboklo meč okončao sa 16.

Podsetimo, Srbija prvi meč na Svetskom prvenstvu igra 26. avgusta od 14 sati protiv Kine. U grupi B se još nalaze Južni Sudan i Portoriko.

Četvrta četvrtina: Srbija - Brazil 89:85

40' - Dobrić je bio polovičan sa linije penala. Brazil je brzo krenuo u napad i Jago je pogodio trojku. Tajm-autom je tražio Pešić na 11 sekundi do kraja. Meč je završen trojkom Ognjena Dobrića.

40' - Odličnu odbranu je odigrala Srbija. Rivalu je pobegla lopta, pa naša selekcija ima napad na 28,9 sekundi do kraja.

40' - Probio je Jago prvu liniju naše odbrane, lepo proigrao Kabokla kome nije bilo teško da zakuca. Pešić je zatražio tajm-aut. Sjajna individualna akcija Nikole Jovića i trojka preko ruke. Odličan potez igrača Majamija. Sada Brazilci uzimaju minut odmora.

39' - Neto je precizan sa linije penala i on je dvocifren, pošto mu je ovo bio 11 poen. Sada se do poena dolazi sa slobodnih bacanja. Precizan je bio i Davidovac.

38' - Uspeo je faul da se izbori za dva slobodna bacanja. Bivši igrač Cedevita Olimpije bio je precizan oba puta. Ukrao je Nikola Jović loptu, uposlio je potom Dobrić koji je zaustavljen faulom od strane Neta. Vratio je novi bek Virtusa prednost "orlovima".

37' - Nastavlja Soares da zadaje probleme našoj selekciji. On je stigao do 10 poena i to sve je postigao u drugom poluvremenu.

36' - Brazil je došao do izjednačenja posle poena Meindla sa linije penala. Sjajno se našao Petrušev pod košem rivala i došao do 17 poena.

35' - Loša odbrana naše selekcije. Soares je ostao sam pod košem i nije mu bilo teško da zakuca.

34' - Još jedna kontra Srbije. I opet je Avramović poentirao i to pod faulom Benitea. Igrač Partizana će dodatno bacanje izvesti posle tajm-auta. Pogodio je sa linije penala i stigao do 14 poena. Na drugoj strani veoma težak šut uzima i pogađa Benite.

33' - Sjajni Avramović dva puta zaredom krade loptu. Prvi put je poentirao, a drugi uspeo da izbori posed za našu selekciju. Ovo je ono što je trebalo našoj selekciji.

32' - Trojka i na drugoj strani, precizan je bio Ristić, ali Brazilci sve pogađaju. Drugu trojku postigao je i Benite.

31' - Poslednji kvartal počinje trojkom Jaga kome je to prvi koš iz igre. Inače, on je ovog leta pojačao Crvenu zvezdu. Još jednom pogađa Jago van linije 6,75. Odmah tajm-autom reaguje Pešić.

Treća četvrtina: Srbija - Brazil 64:59

30' - Ristić je bio polovičan sa linije penala. Barzil će za napad imati nešto više od jedne sekunde. Jago je pokušao da šutne, ali ga je izblokirao Avramović.

29' - Krenuo je Brazil dobro da šutira. Benite je bio precizan van linije 6,75. Muče se sada naši igrača, iako su imali +12.

28' - Još jednom Gudurić pogađa, sada snažnim prodorom na levu stranu koja je njegova jača. Neto za južnoameričku selekciju pogađa jednom sa linije penala.

Screenshot: RTS

27' - Težak šut uzeo je Marko Gudurić i pogodio preko ruke. Nisu šutevi baš iz izglednih pozicija, ali najvažnije je da ulaze.

26' - Izigrali su nas Brazilci i lako su istopili prednost. Ipak, Nikola Joeivć je pogodio tešku trojku, ali uzvratio je Kaboklo.

25' - Petrušev je bio precizan sa linije penala. Na drugoj strani Kaboklo je bio precizan van linije 6,75.

24' - Imala je sreće Srbija. Otvorenu trojku promašio je Neto. Ipak, skok je pokupio Kaboklo koji je potom izgubio loptu.

23' - Soares u trećem kvartalu pogađa za Brazil. Pogodio je trojku, a onda je vratio istom merom Stefan Jović. Krenuo je šut "orlove". Trojku je pogodio i Marinković. Naša selekcija prvi put ima dvocifrenu prednost.

22' - Opet kontra Brazila, ali sada je Soares poentirao. Nikola Jović je na drugoj strani bio precizan van linije 6,75.

21' - Nije uspeo da poentira Davidovac. Jago je pokupio skok i ubzao napad Brazila. Ipak, Soares je zaustavljen faulom. Ispostavilo se da on nije bio loš pošto je bio polovičan.

Druga četvrtina: Srbija - Brazil 45:38

20' - Brazil je duži period bio bez poena, to je prekinuo Neto koji je pogodio bacanje zbog tehničke koju je zaradio jedan igrač naše reprezentacije. Vredi pomenuti da pored Milutinova koji nije ni u sastavu, u prvom poluvremenu nije ulazio Bogdan Bogdanović.

20' - Srbija je na +6, a to je najveća razila do sada na utakmici. Nju će moći da uveća Davodivac sa linije penala. Bacanja će izvesti tek posle tajm-auta. Oba puta je bio precizan povratnik u Crvenu zvezdu.

18' - Nastavlja Petrušev da pogađa sa linije penala. Brazil je dugo bez poena, a Srbija to ne uspeva da iskoristi i odlepi se.

Screenshot: RTS

17' - Pobegao je Avramović čuvaru i lako poentirao. Na drugoj strani Galvanini je pogodio trojku. Petrušev je prvi dvocifren igrač, on je došao do 11 poena.

15' - De Paula je bio precizan van linije 6,75. Dos Anjos je poenima okončao dobru akciju "karioka". Posle serije rivala 5:0 tajm-autom je reagovao Svetislav Pešić.

14' - Upisao se u strelce i novi plejmejker Crvene zvezde Jago dos Santos. On je bio polovičan sa linije penala. Odlično igra Filip Petrušev. Poentirao je uz faul i došao do osam poena. Dodatno bacanje izvešće posle tajm-auta.

13' - Lepa indvidualna akcija Gudurića koji je poentirao sa poludistance. Nije to bio lak šut, ali uspeo da pogodio bek Fenerbahčea. Promašio je Jago trojku, no Galvanini je pokupio skok i poentirao uz faul. Pogodio je i dodatno bacanje.

12' - Dobra akcija Brazilaca i prvi poeni Galvaninija. Dobrić poentira "flouterom" i to je njegov prvi koš iz igre.

11' - Druga četvrtina počinje ukradenom loptom Avramovića i zakucavanjem. Neto je bio polovičan sa linije penala.

Prva četvrtina: Srbija - Brazil 21:20

10' - Trojku je pogodio Aleksa Avramović na isteku prve četvrtine. Naša selekcija ima prednost nakon uvodnih 10 minuta.

8' - Dobar prodor Neta koji je akciju završio pogotkom iz "floutera". Potom se Dos Anjos upisao u strelce posle ofanzivnog skoka. Na drugoj strani Avramović dobro probio i položio loptu.

7' - Ostao je Raul Neto u mis meču sa Ristićem i pogodio trojku preko njega. Bio je to prvi pogodak Brazilaca van linije 6,75.

6' - Prva trojka na utakmici delo je Stefana Jovića. Ostao je sam posle dobrog bloka Petruševa. Upravo je centar Srbije poentirao sa linije penala.

5' - Opet Kaboklo poentira, već je stigao do šest. Za sada je nerešiva enigma za našu odbranu. Marinković 2/2 sa linije penala, a potom Benite pogađa šut sa poludistance.

3' - Sjajno je preskao loptu Davidovac i lako zakucao u kontri. Na drugoj strani Kaboklo nastavlja da pravi probleme "orlovima".

2' - Promašio je Petrušev posle prodora, ali je to ispravio i poentirao iz ofanzivnog skoka. Dobro se pozicionirao Bruno Kaboklo pod košem Srbije i lako je došao do poena.

1' - Prve poene na utakmici postigao je Vitor Benite koji je poentirao posle prodora. Petrušev je doneo prve poene našoj selekciji. Potom je Nikola Jović poentirao uz faul iz kontre.

Srbija će ovaj meč početi u petroci: Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Jović, Dejan Davidovac i Filip Petrušev. Za Brazil meč počinju, Jago dos Santos, Vitor Benite, Leo Meindl, Soareš i Bruno Kaboklo.

13.53 - Selektor Srbije Svetislav Pešić odlučio je da odmori za ovaj meč prvog centra Nikolu Milutinova.

13.48 - Bogdan Bogdanović i drugovi nešto ranije su izašli na zagrevanje pred meč sa "kariokama" kako bi podesili nišanske sprave.

 

Uoči meča:

Izabranicima Svetislava Pešića je ovo poslednja provera pred početak Svetskog prvenstva (25. avgust - 10. septembar). Naša reprezentacija je favorit protiv južnoameričke selekcije koja je juče poražena od Italije sa 93:87.

Srbija je u nedelju odigrala dobar meč protiv Kine koju sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević i ostvarila ubedljiv trijumf.

"Orlovi" i Brazil su poslednji meč odigrali u četvrtfinalu Mundobasketa 2014. godine kada je naš nacionalni tim ostvario ubedljivu pobedu (84:56).

Podsetimo, Srbija se na Svetskom prvenstvu nalazi u grupi B sa Kinom, Južnim Sudanom i Portorikom.

BONUS VIDEO: Košarkaši Srbije se zagrevaju pred meč sa Kinom

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)