"TO JE IZVRSNO, IZVRSNO!" Svetislav Pešić: Mnogo sam srećan zbog toga!

Novosti online

08. 08. 2023. u 21:16

KOŠARKAŠI Srbije su pripreme za Mundobasket nastavili u Atini, a posle dramatične utakmice sa domaćinom, Grčkom, zanimljiva je bila i reakcija selektora "orlova", Svetislava Pešića.

ТО ЈЕ ИЗВРСНО, ИЗВРСНО! Светислав Пешић: Много сам срећан због тога!

Screenshot / EPT

Podsetimo, u "OAKA areni", Srbija i Grčka su priredili košarkaški triler u kome su se "orlovi" bolje snašli, a onda je njihov strateg ovako govorio na konferenciji za štampu:

- Ovo je bila vrlo važna utakmica za nas jer do sada smo radili na opštoj pripremi za Svetsko prvenstvo, a ovo nam je prvi zvanični meč. Momci su bili veoma motivisani, a nama je to veoma bitno jer, posle deset dana svakodnevnih treninga, bila im je potrebna jedna zvanična utakmica. A odigrana je u izvrsnoj atmosferi ovde u Atini. Naravno, možete da vidite uspone i padove u igri srpske selekcije, mi još uvek nismo spremni da kontrolišemo sve što se dešava na terenu. Ali, za nas, kao i uvek, važna je odbrana u tranziciji. A mislim da smo bili izvrsni u njoj. I, ako u tome uspete da budete dobri, onda u situaciji 5 na 5 imate šansu da kontrolišete igru. Ovo je bio prvi cilj za nas. Na tome smo radili od prvog dana okupljanja do večeras, o tome pričali, o odbrani u tranziciji. Samo šest poena nam je tako dao jedan tim koji odlično igra u tranziciji, grčki tim. To je stvarno izvrsno, izvrsno. Mnogo sam srećan zbog toga. Igrači su uložili mnogo koncentracije, snage, ali i komunikacije... Bilo je odlično - započeo je selektor Srbije.


Gotovo u dahu je dodao i sledeće:


- Naravno, kada uložite veliku fizičku i psihičku koncentraciju na jednu stvar, kao što je ta odbrana u tranziciji, onda (od umora) ne donesete baš uvek najbolje odluke (u napadu). Mi smo imali 9+5 izgubljenih lopti. Nije to dramatično, ali... moramo o tome da porazgovaramo, da vidimo kako da kontrolišemo igru da bismo imali što je moguće manje izgubljenih lopti. U drugom poluvremenu smo bili bolje organizovani kada se radi o kontroli defanzivnog skoka, i to posle 10 ili 11 ofanzivnih skokova koje su Grci imali u uvodnih 20 minuta. Iz toga su dali 12 poena, a u drugom poluvremenu su tako ubacili tri poena, posle tri ofanzivna skoka. Uopšteno posmatrano, mi ne pričamo o pobedi, već o tome kako igramo i ovo je bilo važno za naš mlad tim. Neki igrači su zaigrali evropsku košarku posle dugo, dugo vremena, poput Bogdanovića, a mnogi mogu da vide da je svima potrebno vreme da se adaptiraju na evropsku, FIBA košarku. Ovo je sada vreme za tako nešto, a i da vidimo kako ćemo se snaći u sledećim utakmicama do početka Svetskog prvenstva - zaključio je Pešić.

Već u sredu od 18.45 u Atini sledi duel Srbije i Italije.

Podsetimo, nakon Akropolis kupa, košarkaška reprezentacija naše zemlje će 16. avgusta u "Štark areni" igrati protiv Portorika, zatim 20. avusta je rival Kina u Šenženu, a poslednja pripremna utakmice pred početak Mundobasketa je 21. avgusta protiv Brazila, takođe u Šenženu.

Mundobasket 2023 - kada se igra, raspored mečeva, grupe...

Svetsko prvenstvo u košarci 2023 igra se od 25. avgusta do 10. septembra u tri zemlje, domaćini su Filipini, Japan i Indonezija. Reprezentacije, njih 32, podeljene su u osam četvoročlanih grupa iz kojih se posle tri kola po dve najbolje ekipe plasiraju u drugu fazu.

U četiri novoformirane, takođe četvoročlane grupe, svaki tim igra sa preostala dva sa kojima nije igrao u uvodnoj rundi. I odatle po dve najbolje selekcije nastavljaju borbu za medalje, i to od četvrtfinala.

Reprezentacija Srbije igra u B grupi, u Kuezon sitiju, tromilionskom, najvećem gradu Filipina, a rivali su joj Kina (26. avgusta), Portoriko (28. avgusta) i Južni Sudan (30. avgusta).

Grupa u kojoj su "orlovi" se u drugoj fazi ukršta sa grupom A u kojoj su Italija, Angola, Dominikanska Republika i domaćin Filipini.

Ostali učesnici su:

Grupa C: SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland

Grupa D: Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija
Grupa E: Nemačka, Finska, Australija, Japan
Grupa F: Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela
Grupa G: Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil
Grupa H: Kanada, Letonija, Liban, Francuska

BONUS VIDEO: "Štelovanje" - ovako izgleda zagrevanje "orlova"

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)