PARTIZAN "LAVLJEG SRCA"! Crno-bela snovi dosanjani u Monaku: "Parni valjak" je u TOP 8 Evrolige

Novosti online

07. 04. 2023. u 23:02

KOŠARKAŠI Partizana u 33. kolu najelitnijeg evropskog takmičenja gostovali su Monaku. Susreta iz Kneževine završen je pobedom srpskog predstavnika rezultatom 88:84 kojim su crno-beli i definitivno ostvarili snove i plasirali se u TOP 8 Evrolige.

ПАРТИЗАН ЛАВЉЕГ СРЦА! Црно-бела снови досањани у Монаку: Парни ваљак је у ТОП 8 Евролиге

FOTO: M. Vukadinović

Bio je ovo "Dan D" za crno-bele stranu Srbije, sav mukotrpan rad, meseci i meseci borbe, prolivanja znoja, davanja emocije za jedan jedini cilj, za TOP 8 Evrolige stali su u ovih dva sata u Francuskoj.

"Grobarska" euforija je rasla iz sata u sat pred početak ovog duela, ali je brzo splasnula nakon katastrofalnog otvaranja utakmice Žocove čete. Partizan preko tri minuta bez poena iz igre, a rival gradi 10:1.

Pokazali su bezbroj puta ove sezone crno-beli heroji da je protiv njih prosto ne postoji nedostižna prednost, da rival ni na preko 20 razlike i to u mnogo daljoj fazi utakmice ne može računati na pobedu, a tako je bilo i ovoga puta.

Probudio se "parni valjak", upalio svoje "motore", sa zakašnjenjem, ali kada ih je upalio, pokazao je svoju silinu.

Partizana je zaigrao kompaktno u odbrani, zatvorio je sve puteve ka košu, naterao je protivnika na veliki broj izgubljenih loptu kojih je rival do poluvremena već imao 10.

Mic po mic prednost se topila, a onda...

Onda se usijala ruka Alekse Avramovića koji je krenuo da sipa sa svih pozicija i deficit pretvara u suficit. 

Partizan na njegovim krilima odlazi sa + 7 na poluvreme nošen fantastičnom podrškom svojih pristalica čiji huk odzvanja širom Evrope. 

Već na početku drugog bilo je i ogromnih +15 za crno-bele, delovalo je da "seču knezova"  u Kneževini više niko ne može zaustaviti, da je Partizan jednom nogom u 8 najboljih, međutim domaćin je odbio da podigne "belu zastavicu".

Napravili su seriju 11:0 digli publiku na noge, ušli su u poslednji minut sa +1, ali Zek Ledej i Kevin Panter zablistali su kada je bilo najpotrebnije i doneli pobedu beogradskom velikanu.

MONAKO - PARTIZAN 84:88

HALA: "Gaston Medesan"

STRELCI

MONAKO: Okobo 23 (3as), Braun 7 (6sk), Lojd 10, Blosmgejm, Kutur, Dialo 11 (5sk), Moteijunas 10, Amini, Outara 3, Stracel, Hol 10, Džejms 10 (6as, 4sk)

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 22 (13/14 sa penala), Avramović 22, Panter 8 (4as), Smailagić 12, Papapetru 6, Egzum 2, Naneli 12, Lesor 4 (9sk), TRifunović, Anđušić, Madar

ČETVRTA ČETVRTINA

40. minut - Ledej pogađa oba puta, Džejms potom gubi posed. Partizan ima +1 i loptu u rukama! Panter za triiiiiiiiiiiiiiii.

39. minut - Zek Ledej pogađa oba penala, Partizan ponovo vodi, sve do silovitog zakucavanja Hola za novo vođstvo Monaka, kakav meč! 

38. minut - Džejms pogađa, Francuzi vode, nastavlja se rezultatska klackalica, potom Panter sa preko 10 metara promašuje, srećom po crno-bele i Monako u narendom napadu neprecizan sa linije 6,75. 

37. minut - Montejunas za tri! Neverovatno, Monako sada ima +1 na nešto manje od 3 i po minuta do kraja. Obradović zove tajm-aut. Nakon pauze Lesor pogađa iz ofanzivngo skoka nakon sopstvenog promašaja, Partizan ponovo vodi! 

36. minut - Montejunas pogađa uz faul, Monako odbija da podigne belu zastavicu. Litvanski centar pogađa i dodatni penal, ponovo je +4 za Partizan. Egzum promašuje u posedu crno-belih, a zatim Okobo nastavlja da teroriše srpskog predstavnika. Ledej čini faul u napadu, evo priliek za Monako da dođe do izjendačenja. 

35. minut - Ideeeeeeeeeee trojkaaaaa! Džejms Naneli pogađa zlata vredne poena, njegova serija 5:0, Partizan na +7! 

34. minut - Hol monsturozno zakucava na asistenciju Okoboa, potom okoba i poentira, sada je samo +2 za parni valjak, biće ovo dramatičan meč u Kneževini.

33. minut - Papapetru za tri, međutim ponovo laki poeni Monaka iz reketa, koš za košem, 64:70, Lesor sa četiri penala mora ponovo na parket, jer Smailagić takođe ima četiri.

32. minut - Avramović za triiiiiiiii! Partizan na +8. Uzvraćaju gosti odmah sa tri poena.

31. minut  - Smailagić je otvorio poslednjih 10 minuta poenima, međutim, Okobo nastavlja da zatrpava koš srpskog predstavnika i to ponovo uz faul. 59:64.

TREĆA ČETVRTINA

30. minut - Zek Ledej do serije 4:0, za +9, međutim raspucani Džordan Lojd potom poentira nakon prodora i to uz faul, četvrti Matijasa Lesora... 

Kraj treće četvrtine, Monako 56 - 62 Partizan pred odlučujućih 10 minuta u Kneževini, još toliko deli crno-bele od TOP 8, ali naravno, moraće Partizan da održi ovu prednost, što će biti izuzetno teško protiv ovako motivisanog i kvalitetngo protivnika. 

29. minut - Nastavljaju se muke Partizana! Okobo je odmah nakon tajm-auta ukrao loptu, a Lesor ga agresivno faulira. Okobo je zaradio poena sa penala, Avramović je pogodio u posedu crno-belih, a potom Ledej za tri, 53:58. 

28. minut - Džordan Lojd za triiii! Neverovatno, sada je to već serija 11:0, domaćina, Obradović ne veruje šta se dešava, zove tajm-aut i u neverici gleda svoje izabranike uz ljutite povike, "alo bre, alo!" 

27. minut - Okoboga pogađa uz faul! Blagi pad u igri beogradskog velikana, serija domaćina 8:0, 53:46. 

24. minut - Parni valjak melje! Zek Ledej pogađa uz faul, crno-beli na +15, "grobari" su zatresli popularni "podrum", halu koja se praktično nalazi u podrumu čuvenog stadiona fudbalskog kluba Monako. 

23. minut - Panter za tri! Partizan na +13, Francuzi ne znaju šta ih je snašlo, "seča knezova" u Kneževini! 

22. minut - Brzi poeni na obe strane, Smailagić je odgovrio na poena Monako nakon ofanzivnog skoka, potom Blosomgejm promašuje, a Kevin Panter prodire i polaže za +9. Lojd promašuje otvorenu trojku za Monako, a Smailagić čini faul u napadu, ostaje 37:46. 

DRUGA ČETVRTINA

20. minut - Trojkom Okoboa Monako prilazi na -7, 35:42, krja prvog poluvremena u kneževeni, Partizan lavljeg srca zaustavio je jednu od najboljih ofanzivnih ekipa Evroep na samo 35 poena. 

STRELCI NA POLUVREMENU

MONAKO: Okobo 9, Braun 4 (4sk), Lojd 2, Blosomgejm, Kotur, Dialo 6, Moteijunas 2, Amini, Outara 3, Stracel, Hol 4, Džejms 5

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 5, Avramović 15 (3sk), Panter (3as), Smailagić 8, Papapetru 3, Egzum 2, Naneli 7, Lesor 2 (4sk), Trifunović, Anđušić, Madar

19. minut - Partizan na +10! Matijas Lesor do lakih poena iz reketa. 

18. minut - Aleksaaaaaaaaaaaaaa! Ovo je jedno od njegovih večeri, Aleksa Avramović je potpuno okrenuo utakmicu svojim ulaskom. Nova trojka kao kap, Džon Braun pre toga pogađa nakon ofanzivnog skoka za Monako, 40:32 za crno-bele.

16. minut - Džejms Naneli konvertuje sva tri slobodna bacanja, Partizan na +7, ko bi ovo očekivao nakon 10:1 za Monako na samom početku.

15. minut - Smailagić za tri! Partizan na velikih +6.

14. minut - Partizan vodi! Aleksa Avramović pravi sseriju u sopstvenoj režiji 7:0. Avramović za tri, pre i posle toga dva sjajna prodora Alekse, 31:28. Tajm-aut Monako. Saša Obradović je potpuno izgubio živce, sada na srpskom psuje svoje igrače od kojih niko ne govori srpski...

12. minut - Prvo Aleksa Avramović sjajan u odbrani, krade loptu Čačanin, pa polaže u tranziciji, zatim Ledej pogađa oba penala i smanjuje na -2. 

PRVA ČETVRTINA 

10. minut -  Partizan je zaigra fenomenalno u odbrani u ovim trenucima, Naneli je silovito zakucao za samo -2. na prelepu asistenciju Egzuma, ipak Monako lakim poenima uz zvuk sirene ponovo beži na +4, 22:18.

9. minut - Aleksa Avramović pogađa jedan od dva penala i smanjuje na -6, potom Zek Ledej sjajno reaguje u odbrani i krade loptu, a Dante Egzum iz naskoka sa poludistance pogađa i smanjuje na -4, crno-beli pokazuju znake života i vraćaju se nakon katastrfoalne uvertire, 20:16! 

7. minut - Zek Ledej do 2+1 za Partizan, Džejms odličan na prodoru za Monako uz zvuk sirene, pa Naneli poentira, 20:13.

6. minut - Okobo je promašio za tri, Montejunas je došao do ofanzivnog skoka, ali potom promašuje i Utara otvorenu trojku, ovoga puta bolji građenje reketa Žocove čete, 14:8. U posedu Partizana Zek Ledej je ostao sam kao duh u uglu, ali lopta ne prolazi kroz obruč idu brzi poeni za Monako preko Okoboa, pa Lesor čini faul u napadu, 16:8, potom Džejms promašuje sa poludistance, pa Naneli za tri, 18:8, loš početak crno-belih....

4. minut - Crno-beli ponovo polovični sa penala nakon što je Smailagić fauliran pri šutu, jedno slobodno bacanje na drugoj strnai koristi Braun, a Alen Smailagić uz dosta sreće pogađa za tri i donosi prve poene srpskog predstavnika iz igre ove večeri.

2. minut - Sjajan početak domaćina, 10 vezanih poena preko Utare, Dialoa i Džejmsa, na drugoj strani polovičan učinak sa lenije penala su jedini poeni beogradskog velikana, 10:1. 

1. minut - Meč je počeo!

Crno-beli će i ove noći na gostovanju imati sjajnu podršku. Pored navijača Partizana tu je i Novak Đoković.

TABELA EVROLIGE 

UOČI MEČA 

Čekali su navijači crno-belih loše rezultate Žalgirisa i Baskonije, međutim, do toga nije došlo, Baskijci su bez problema savladali ekipu Asvela, dok je sa druge strane litvanski predstavnik nakon velike drame slavio protiv Makabija rezultatom 68-67.

Ono što što je najvažnije je to da "parni valjak" ključeve od plej-ofa drži u svojim rukama i zavisiće isključivo od svojih rezultata.

Kako stvari stoje, Partizanu će biti potreban još jedan trijumf, a jednu od dve meč-lopte imaće večeras.

Prošle nedelje izabranici Željka Obradovića su napravili veliki korak, uspeli su da savladaju Real Madrid i tako dođu do jako bitnih bodova.

"Kraljevi" nisu mogli da se izbore sa "paklom Arene" i sjajnom igrom protivnika.

Sredinom drugog kvartala srpski predstavnik je preuzeo kontrolu i nije je ispustio do kraja meča.

Briljantni su bili Matijas Lesor i Kevin Panter koji su ubacili po 16 poena, dok su Dante Egzum i Džejms Naneli dodali po 15, odnosno 14.

Danas će sa suprotne strane parketa stajati "kneževi" koji su trenutno četvrtoplasirani i u nokaut fazi će imati prednost domaćeg terena.

Monako ima sjajnu ekipu predvođenu Majkom Džejmsom koji je prvi strelac tima sa 16,8 poena u proseku, dok ga prate Ilja Okobo i Džordan Lojd sa 12,6, odnosno 12,1.

Kada su se ovi rivali sastali u 17. kolu Partizan je tada rutinski slavio na svom terenu rezultatom 100-80.

Bilo je to jedno briljantno izdanje crno-belih, a protivnik je bio bez šansi.

Željkovi puleni će u poslednjem kolu dočekati Panatinaikos, dok će sa druge strane Monako gostovati Anadolu Efesu. Ukoliko crno-beli večeras trijumfuju, plej-of će i matematički biti obezbeđen.

REČ TRENERA

ŽELjKO OBRADOVIĆ PRED MONAKO: ''Ključ je odbrana za ovaj meč''

Obradović je rekao da će za duel sa Monakom imati na raspolaganju sve igrače.

- Monako je tim koji ima izuzetne pojedince, ali igraju timski. Ono što smo analizirali, to je da oni postižu prosečno 86,5 poena, ali njihova igra u tranziciji je dosta bitna. Daju dosta poena u tranziciji i u izolaciji, daju dosta poena tamo gde su posebno dominantni, a to je skok u napadu. Moramo o svemu da vodimo računa, da smanjimo te brojke, ključ je odbrana i to je suština te utakmice - rekao je Obradović na konferenciji za medije u Beogradu uoči meča sa Monakom.

KK Partizan / Dragana Stjepanović

Obradović je potom pohvalno govorio o treneru Monaka Saši Obradoviću.

- On radi odličan posao, čestitam mu na svemu što je uradio u karijeri, a posebno ove godine šta je uradio sa Monakom - dodao je trener Partizana.

Košarkaši Partizana pobedili su početkom godine na svom terenu ekipu Monaka rezultatom 100:80.

- Majk Džejms je izvanredan napadač, to nije ništa novo, ima mnogo poena u rukama, ali ima i Džordan Lojd i Eli Okobo, kao i ostali igrači. Mogu da izađu sa tri mala, sa visokim trojkama i četvorkama. Na poziciji pet imaju igrača koji je sposoban da igra pik en pop, ali imaju i skočnog Donta Hola, koji je sposoban da skače iz drugog plana, da lupa rampe i kontroliše reket. Ne možemo da pričamo samo o jednom igraču, Džejms je mnogo bitan igrač za njih, ali i svi ovi ostali su izuzetno bitni -zaključio je trener Partizana.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)