NEUNIŠTIVI PARTIZAN! Olimpijakos pao u grotlu Arene: Crno-beli uništili lidera Evrolige, TOP 8 sve bliže

Novosti online

24. 03. 2023. u 21:53

KOŠARKAŠI Partizana danas započeli su seriju od tri vezane utakmice u svojoj Štark areni u kojoj će gostiti najveće velikane evropske košarke. Prvi u nizu giganata koji je posetio crno-belo grotlo u "hramu" srpske košarke bio je grčki Olimpijakos. Nakon fenomenalne košarkaške predstave crno-beli su uspeli da poraze prvoplasiranu ekipu Evrolige rezultatom 90:75.

НЕУНИШТИВИ ПАРТИЗАН! Олимпијакос пао у гротлу Арене: Црно-бели уништили лидера Евролиге, ТОП 8 све ближе

FOTO: EPA

Velikani redom padaju u grotlu Beogradske arene, a to više nije nikakvo iznenađenje. Čak su i svetski bukmejkeri očekivali da bi crno-beli mogli danas da skinu skalp lideru Evrolige.

Mnoge kladionice iznenađujuće davale su blago veće šanse Partizanu ove večeri, a sama uvertira je pokazala i zašto.

Od prvog minuta krenula je rafalna paljba srpskog velikana. Sipali su trojke crno-beli iz svih pozicija. Džejms Naneli bio je taj čija se ruka usijala i upravo njegovim poenima van linije 6,75 Partizan je otišao na poluvreme sa +5, na semaforu je bilo 27:22, a Olimpijakos je imao samo jednog raspoloženog igrača, Mustafu Fala.

Gorostasni Francuz imponzantnog raspona ruku  je gospodario reketom crno-belih i već nakon prve četvrtine stigao je do 10 poena.

A onda, druga četvrtina bila je tek pogubna po goste iz Pireja. Naneliju se pridružuje i Kevin Panter koji pogađa tri trojke i dovodi atmosferu u hramu srpske košarke do usijanja.

Grobari su dodavali gas, njihovi izabranici ginuli su za svaku loptu, a rezultat na semofaru u korsti Partizana je iz minuta u minut rastao, sve do 48:34, rezultata sa kojim se otišlo na odmor.

Početnih pet minuta reće deonici bili su košmarni za sve pristalice Partizana. Obradovićevi izabranici preko pet mintua do jednog jedinog koša, a Olimpijakos topi prednost rivala na samo šest poena prednosti.

I onda, kako ti obično i biva, Obradović je kada se sve rušilo pozvao svoje igrače na klupu, ljutito zatražio tajm-aut i magično preokrenuo stanje na parketu.

Partizan se probudio iz noćne more i ponovo pronašao svoj šut. Za tili čas crno-beli su ponovo otišli na dvocifrenu prednost i rešili meč u svoju korist.

Partizan se održao na sedmoj poziciji sa skorom 17-13, na ruku su mu išli i porazi Valensije i Žalgirisa, sve se otvorilo za crno-bele, koji su sada vše nego ikada blizu velikog uspeha.

U preostala četiri kola Partizan će tri puta igrati kod kuće, naredni rival je Barselona, pa Real u još jednom spektaklu, potom sledi gostovanje u Monte Karlu direktnom rivalu za viši plasman Monaku, te na kraju duel sa Panatinaikosem, koji će, kako stvari stoje, biti savršena prilika da se popravi plasman i eventualno izbegne teži rival u plej-ofu.

Ne treba zaboraviti da Partizan ima i bolji međusobni skor od gotovo svih ekipa koje mu mogu ugroziti plasman, i od Žalgirisa, i od Baskonije, od prežaljenog Efesa, doduše ne i od Valensije, ali međusobni odnos sa Špancima i nije toliko bitan jer ima tri pobede više od sastava Aleksa Mumbrua.

PARTIZAN - OLIMPIJAKOS

HALA: "Štark arena"

LISTA STRELACA

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 6 (4sk), Avramović 2, Panter 17 (3as), Smailagić 5, Papapetru 10, Egzum 15 (4 as, 3uk), Naneli 19 (4 sk, 5as), Trifunović, Anđušić, Madar 4

OLIMPIJAKOS: Vokap 8 (9as), Kenan 4, Loncis, Larencakis 2, Fol 13 (6sk), Slukas 8 (3as), Vezenkov 6, Papanikolau 9 (5sk), Bolomboj, Piters 2, Blek 2, Mekisik 21

 

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ MEČA

38. minut - Papanikolau za tri! Olimpijakos spušta deficit na -12.

37. minut - Partizan na +15, Kevin Panter je nastavio da zatrpava koš protivnika. Samo tri minuta do kraja, Partizan na pragu velike pobede. Džejms Naneli zakucava, Partizan na +17!

33. minut - Faul u napadu! Bolomboj je nakon ofanzivnog skoka koštao poseda Olimpijakos, usledili su oštri prigovori Pirejaca, od svega samo opomena Larenzakisu pred tehničku. Partizan u posedu, a Lesor briljantno proigrava Papapetru, koji pogađa, +9, i koraci Bolomboja! Potom i novi poeni, 71:60.

32. minut - Pa šta se ovo desilo! Egzum stavlja na poster Bolomboja, jedno od zakucavanja sezone bez dileme. Mekkisik tatim pogađa za tri, a zatim Matijas Lesor poentira iz reketa, 67:58.

31. minut - Kevin Panter fauliran na šutu za tri. Amerikanac demonstrirao svoju meku ruku, cepa mrežicu sva tri puta, Partizan ima 63:52. Mekkisik fauliran od strane Alekse Avramovića u posedu gostiju, pogađa oba puta, 63:54.

TREĆA ČETVRTINA

30. minut - Avramović, pa Papapetru sa poludistance, Partizan ponovo na +10, ali Kostas Slukas pogađa uz zvuk sirene i smanjuje na 60:52.

29. minut - Aleksa Avramović je faulirao Kostasa Slukasa. Bivši igrač Željka Obradovića iz vremena kada je ovaj bio na klupi Fenerbahčea, pogađa oba puta i Olimpijakos ponovo na -6, nakon što su crno-beli imali i +16.

27. minut - Egzum za tri! Pao je kamen sa srca gotovo svima u hali sada. Konačno Partizan do poena u nastavku, potom Australijanac i fauliran, ali baš kao i prvi put, Egzum ponovo polovičan, 54:46. Olimpijakos gubi loptu, pa Lesor sjajan iz polu-horoga, evo Partizana na +10, a Obradovićeva četa imaće i posed lopte nakon faula Ajzee Kenjana u napadu.

26. minut - Nova greška crno-belih, nova izgubljena lopta, Vezenkov do lakih poena i tranzicijim Egzum promašuje iz ugla, srećom po Partizan Papanikolau promašuje zicer, pa čini i faul, ostaje 50:46.

25. minut - Nastavljaju se muke crno-belih u trećoj četvrtini. Panter je poslednji koji je promašio otvoren šut, a Ajzea Kenjoj pravi mini-seriju 4:0 u svojoj režiji, Olimpijakos na samo -6. Ogroman pad Partizana u nastavku, preko pet minuta crno-beli samo do jednog jedinog koša.

24. minut - Vokap odličan u reketu, pogađa uz kontakt, međutim arbitri ne sviraju faul. U posedu Partizana Naneli je pogrešio, Obradović odmah reaguje i izvodi ga sa parketa, 50:40.

23. minut - Sjajna akcija i poeni Smailagića! Zakucao je centar Partizana na drugi obruč i doneo prve poene svom timu nakon blizu tri minuta igre u nastavku.

22. minut - Mustafa Fala otvara i drugo poluvreme svojim poenima, potom poentira i Saša Vezenkov, 48:38.

DRUGA ČETVRTINA

20. minut - Ide nova trojka! Kevin Panter cepa mrežice Grka. Partizan na +16, sve do poena Kostasa Slukasa. Još 25 sekundi do kraja drugog kvartala, Obradović zove tajm-aut. Nakon što je trofejni stručnjak organizovao poslednji napada, Madar je pormašio iz driblinga uz zvuk sirene.

Kraj prvog poluvremena, Partizan već sada ima osam pogođenih trojki, Mustafa Fal najefikasniji sa 10 poena u redovima Pirejaca, Naneli sa 13 i Panter sa 9 predvode crno-bele za sada.

19. minut - Kevin Panter je promašio van linije 6,75, Lesor sjajan na ofanzivnom skoku, kupi loptu, a potom ga faulira Mekkisik. Olimpijakos u bonusu, Francuz na penalima, i ponovo nepogrešiv, 45:30. Na drugoj strani Fal zakucava i smanjuje deficit Pirejaca na -13.

18. minut - Uroš Trifunović promašuje trojku iz ugla, ali potom ispravlja svoju grešku fenomenalnom odbranom nad Kostasom Slukasom. Posed za crno-bele, 43:30

17. minut - Ide nova trojka! Kevin Panter je ostao sam kao duh na trojci i kaznio lošu odbranu Grka. Na drugoj strani Mekkisik promašuje trojku, pa i Piters sa poludistance nakon ofanzivnog skoka, 43:28.

16. minut - Prvi tajm-aut za crno-bele. Željko Obradović je odmah reagovao nakon poena Olimpijakosa, 40:28.

14. minut - Kevin Panter za tri! Partizan na ogromnih +14!

13. minut - Aleksa Avramović je promašio dotrčavajuću trojku, potom Naneli zicer, a Mekkisik spušta na 34:26 sa linije penala, međutim Dante Egzum odličan na drugoj strani, ponovo je +10 za crno-bele. Grobari dodaju gas, atmosfera iz minuta u minut sve užarenija. Egzum potom i na liniji penala, Australijac polovičan, dovoljno za 37:26.

12. minut - Džejms Naneli za tri! Nastavlja se rafalna paljba sa spoljnih linija Partizana, +10, 34:24.

11. minut - Mekkisik faulira Lesor na prodoru. Francuz prvi put na liniji penala ove večeri, precizan je oba puta, a Partizan ima i velikih +7 sada, međutim Mekkisik brzo spušta deficit svog tima na pet poena, 29:24. Zatim nesporazum Avramovića i Ledeja u predaji lopte, četvrta izgubljena lopta Partizana, međutim Egzum krade brzo posed crveno-belih i pogađa u kontri, 31:24.

PRVA ČETVRTINA

10. minut - Džejms Naneli za tri! Partizan ima 27:22 i posed lopte nakon koraka Slukasa. Još 37 sekundi u poslednjoj deonici. Crno-beli ne koristi svoj napad, pa ni Pirejci, Naneli je pokušao sa skoro pola terena uz zvuk sirene, međutim uzdasi u dupke punoj Areni, ostaje 27:22 nakon prvih 10 minuta igre.

9. minut - Lesor je uneo čuvara u koš, ali i loptu, Partizan na +4, sve do faula nad Mustafom Falom. Iskusni Francuz ima 57 % šuta iz igre ove sezone, a sada promašuje oba puta, ostaje 20:24. Crno-beli gube loptu, Vezenkov pogađa, 24:22.

8. minut - Nastavlja Olimpijakos da zatrpava koš Partizana iz reketa. Sada je Vezenkov stigao do lakih poena, na drugoj strani Džejms Naneli fauliran pri šutu. Naneli pogađa oba puta, a Partizan održava +2, 22:20.

7. minut - Matijas Lesor monstruozno zakucava! Strašan meč u Areni, na drugoj strani Fal vezuje nova četiri, ukupno 8 poena, potom Partizan gubi loptu, pa Vokap pogađa u tranziciji, a Zek Ledej eskpresno vraća polaganjem uz faul Saše Vezenkova. Pogađa Ledej i dodatni penal, a beogradski velikan ide na 20:18.

6. minut - Rafalna paljba! Sada je Džejms Naneli pogodio van linije 6,75, fantastičan start crno-belih, potom Vezenkov promašuje, neprecizan je bio najkorisniji igrač dosadašnjeg dela Evrolige. Tajm-aut Olimpijakos, odličan Partizan na startu utakmice protiv lidera Evrolige.

5. minut - Ide trojka! Zek Ledej sa centralne pozicije diže Arenu na noge, ali neverovatni Mustafa Fal nastavlja da gospodari reketom crno-belih, 12:12.

4. minut - Smailagić za tri! Na drugoj strani Mustafa Fal monstruozno zakucava upravo preko Smailagića koji sada i napušta parket kako bi na njega ušao Matijas Lesor. Olimpijakos potom do novih poena i prvog vođstva, ali Džejms Naneli ekspresno vraća prednost parnom valjku.

2. minut - Prve poene na meču postiže Jam Madar sa linije za slobodna bacanja 2:0 Ponovo Madar poenitra 4:0, međutim Papanikolau pravi seriju 4:0 i donosi izjednačenje Grcima.

1. minut - MEČ JE POČEO!

19:55 - Igla nema gde da padne! Pogledajte spektakularne kadrove iz najveće hale na Balkanu koja ne pamti ovakvu atmosferu.

19:40 - A, evo kako je izgledao i ulazak domaćih košarkaša na parket već sada prepune Štark arene.

19:30 - Uzavrela atmosfera dočekala je momke iz Pireja u srpskoj prestonici.

TABELA EVROLIGE

UOČI MEČA

Crno-beli imaju sjajnu sezonu, na evrosceni su neverovatni i plej-of im je nadohvat ruke. U prošlom kolu izabranici Željka Obradovića su napravili veliko iznenađenje savladavši Anadolu Efes usred Istanbula.

Srpski predstavnik je imao nešto slabiji start, međutim, kako je utakmica odmicala na terenu su delovali sve bolje. Najefikasniji u pobedničkom taboru bio je Kevin Panter koji je ubacio 19 poena, Matijas Lesor je postigao 17, dok su Zek Ledej i Džejms Naneli brojali do 16. Dvocifreni je bio i Aleksa Avramović koji se zaustavio na 14. U listu strelaca upisali su se još Dante Egzum (9), Jam Madar (2), Uroš Trifunović (2) i Janis Papapetru (2), Alen Smailagić za 15 minuta na parketu nije imao poenterski učinak.

Danas na megdan dolazi ekipa koja igra verovatno i najkvalitetniju košarku u Evropi. Pirejci su od samog starta u punom gasu i trenutno zauzimaju prvu poziciju na tabeli sa skorom 21-8.

Puleni Jorgosa Barcokasa su u prošlom kolu savladali Žalgiris u gostima rezultatom 72:74.

Najveća pretnja je definitivno Saša Vezenkov koji ima neverovatnu sezonu. Bugarski internacionalac je prvi strelac takmičenja sa prosekom od 18,2 poena, o kakvom se napadačkom potencijalu radi najbolje govori činjenica da je iza sebe ostavio igrače kao što su Vejd Boldvin, Vil Klajbur, Dvejn Bejkon i Majk Džejms.

Za razigravanje ekipe zadužen je Kostas Slukas koji je drugi asistent Evrolige sa 6,4 dodavanja po utakmici, ispred njega je Darijus Tompson koji ima 6,5.

REČ TRENERA

"NAJTEŽI MOGUĆI PROTIVNIK!" Željko Obradović pozvao igrače na maksimalnu defanzivnu koncentraciju pred meč Partizan - Olimpijakos

- Verovatno najteži mogući protivnik iz mnogo razloga. Igraju izvanredno. Za ovo vreme dok smo mi pauzirali odigrali su dve utakmice u grčkom prvenstvu veoma dobro, na način na koji i inače igraju. Ekipa u kojoj se sve zna. Sem primarnog kontranapada, tu je napad "5 na 5", igraju zaista izvanredno sa veliki protokom lopte i nema praktično nijednog šuta koji nije izgrađen i koji nije dobar šut. Prva stvar koju treba da shvatimo je da ćemo igrati odbranu 24 sekunde i da budemo spremni na to - istakao je Obradović.

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Plejmejker Partizana Jam Madar dodaje da ekipa sveža ulazi u utakmicu sa Olimpijakosom.

- Srećan sam da se vraćamo da igramo pred punom Arenom, znamo da je rasprodata hala i kakva će biti atmosfera. Daćemo sve od sebe, biće veoma teška utakmica protiv veoma teškog rivala, moramo da budemo spremni na to. Taktički se pripremamo, pričamo, gledali smo video. Analizirali smo šta rade najbolje, pokušaćemo sve da uradimo i defanzivno i ofanzivno da dobijemo meč. Prvi put da smo imali dane za odmor, svi smo došli sveži. Idemo meč po meč - zaključio je Madar.

BONUS VIDEO: PIKSI IZAŠAO PRVI I SAČEKAO IGRAČE: Snimci sa jutarnjeg treninga reprezentacije

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (2)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti