RAĐANJE NOVE SRBIJE: Jokić i Micić predstavljaće Zemljinu osu Pešićeve reprezentacije

V. PRERADOVIĆ

19. 08. 2022. u 09:55

PRVI put su košarkaši Srbije izašli na javnu pozornicu otkad su se okupili na pripremama za kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo i Evrobasket od 1. do 18. septembra.

РАЂАЊЕ НОВЕ СРБИЈЕ: Јокић и Мицић представљаће Земљину осу Пешићеве репрезентације

FOTO: KSS

Protivnik aktuelni šampion Evrope Slovenija, sa zvezdanim tandemom Luka Dončić - Goran Dragić, nepobeđena u prethodne četiri kontrolne utakmice, pred svojih 12.000 euforičnih navijača u ljubljanskim "Stožicama".

"Orlovi" su pre stupanja u to grotlo odigrali samo meč zatvorenog tipa sa Crnom Gorom i naporno trenirali pod čvrstom selektorskom rukom Svetislava Pešića. Iako su u produžetku poraženi od Lukine homogene družine (92:97), donekle pogurane i sudijskim odlukama kako ne bi pala senka na domaću feštu, ostavili su utisak ozbiljnog tima, svakako jednog od pretendenata na medalju.

Svi smo s nestrpljenjem iščekivali prve kadrove Srbije sa MVP osovinom najboljeg u NBA i najboljeg u Evropi. Nikola Jokić se neočekivano lako prešaltovao sa američkog sistema na FIBA košarku i nije se bitno razlikovao od Džokera iz Denvera. Pod tegom tek odrađenih priprema nekarakterično je promašivao neke zicere i slobodna bacanja, ali je preko centara Slovenije poslao jasnu poruku budućim rivalima na kakvim će se mukama naći kad sretnu MVP Somborca. Možda bi mogao i malo čvršće da prigrli lidersku ulogu, koju mu nameće reputacija kakvu nije imao nijedan igrač u istoriji naše košarke.

- Da li je teško čuvati Nikolu - ponovio je pitanje novinara naturalizovani Amerikanac u timu Slovenije Majk Tobi i slatko se nasmejao.

- Pa on je sa razlogom MVP NBA lige, veoma je teško zaustaviti ga. Ovo je bila odlična prilika da vidim koliko mogu da se nosim sa igračem tog kalibra. Neverovatno je kako donosi odluke, uvek su pametne i kvalitetne.

Vasilije Micić je dočekao da uskoči u patike prve plejmejkerske opcije i pokazao da je spreman za novo poglavlje nacionalnog tima, u kojem će u paru sa Jokićem predstavljati Zemljinu osu. Možda su na momente u prvom poluvremenu delovali kao svet za sebe unutar tima, ali su u drugom pronašli konekciju sa saigračima.

- Ovo je bio dobar test za nas u ovom trenutku priprema - kaže Micić. - Mislim da smo odigrali na solidnom nivou. Oni su bili izvanredni, pogotovo Luka. Ali, to je nešto što će nas čekati u svakom meču na Evropskom prvenstvu. Potrebno je da se ohlade glave, da se spremimo za sledeći trening i idemo dalje.

Jokić je u nekoliko navrata pogledom skenirao raspored igrača tražeći opciju za pas kakvih smo se nagledali u sitne NBA sate. U meču sa Slovenijom najbolje ga je razumeo Dejan Davidovac. Blagovremena protrčavanja kroz reket za lake poene su nešto što bi moglo da postane "trejdmark" naše igre.

- Dve jake reprezentacije, takmičarski nastrojene. Iskreno, ne čudi me što je meč ovako izgledao - rekao je Davidovac. - Zbog ovakvih mečeva se i voli košarka. Drago mi je što je publika uživala u predstavi, stvarno smo se svi trudili da pobedimo. Slovenija ima Dončića, sjajnog igrača, mi imamo Jokića i uživanje je zagarantovano.

U opisu Pešićevog posla je da više ukazuje na nedostatke u igri, mada je mogao da bude prilično zadovoljan slikom tima u krcatim "Stožicama".

- Naša ekipa nije bila zajedno, a u Sloveniji kao da su svi iz iste ulice. Mi smo prvi put na okupu, biće nam potrebno malo vremena. Teško je igrati protiv Slovenije sa četiri ofanzivna igrača i izuzetnim šuterima. Dobro smo zatvarali rupe u odbrani, ali vas to košta snage za napad. Promašivali smo penale, šuteve, ali znam da ćemo pogađati kad uđemo u ritam utakmica.

"Orlovi" su pravo iz Ljubljane otputovali u Hamburg na turnir na kojem još učestvuju domaćin Nemačka, Italija i Češka. Odigraće dve utakmice, što će biti poslednje provere pred kvalifikacione mečeve za SP, 25. avgusta sa Grčkom u Beogradu i tri dana kasnije sa Turskom u Istanbulu.

RISTIĆ: MNOGO ĆE NAM ZNAČITI

U ODSUSTVU Nikole Milutinova, Jokićeve minute na klupi odlično je iskoristio Dušan Ristić.

- Odigrali smo kvalitetnu utakmicu, koja je mogla da ode u oba smera, ali je Slovenija imala više staloženosti i pobedila. Bilo je zadovoljstvo igrati u ovakvom ambijentu, mnogo će nam značiti u narednom periodu. Verujem da ćemo iz ovog dosta toga izvući i dobro se spremiti za ono što dolazi - kaže Ristić.

DANAS PROTIV ITALIJE

SRBIJU danas čeka duel sa Italijom (18.00, RTS) na startu Superkupa u Hamburgu. Od 20.30 sastaju se Nemačka i Češka, meč za treće mesto je u subotu u 16.00, finale u 18.30.

- Ogromna su očekivanja od turnira u Nemačkoj, nismo mnogo igrali i to će nam biti kao kec na desetku - kaže selektor Pešić. - Te dve utakmice dolaze u pravo vreme. Radili smo sjajno i sada treba da se pripremimo za Grčku i Tursku u kvalifikacijama za SP.

BONUS VIDEO - Atmosfera u Stožicama na meču Slovenija - Srbija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽELJKO OBRADOVIĆ OBUKAO DRES DRUGOG KLUBA: Trener Partizana se setio istorijskih momenata od pre 30 godina (FOTO)