ON JE PRVI ZAKUCAO LOPTU U KOŠ: Nekadašnji košarkaš, trener, i publicista Gojko Novaković celu karijeru posvetio matičnom klubu

Bogoljub Grujić

16. 07. 2022. u 20:50

KADA jedan mali grad iznedri "sveto sportsko trojstvo", Dejana Bodirogu, Vilmoša Locija, poznatog po nadimku Ćale, i naslednika Dejana Davidovca, koga zovu Deda, onda to mesto zaslužuje zvanje - grad košarke - smatra Zrenjaninac Gojko Novaković.

ОН ЈЕ ПРВИ ЗАКУЦАО ЛОПТУ У КОШ: Некадашњи кошаркаш, тренер, и публициста Гојко Новаковић целу каријеру посветио матичном клубу

FOTO: Privatn arhiva

Mlađi ljubitelji sporta ne poznaju Gojka jer, iako je čitav svoj život posvetio sportu i košarci, nikada do sada nije dao intervju za medije.

- "Novosti" izuzetno poštujem i polaskan sam idejom da se i moja reč čuje, naravno u slavu srpske, ali i košarke u Banatu i mom Zrenjaninu - započinje priču 196 centimetara visoki nekadašnji košarkaš Proletera i Kombinata "Servo Mihalj", koji će u novembru proslaviti 75. rođendan.

Kao i većina dečaka, zaljubljenika u sport, počeo je kao golman u ekipi čuvenog čika Koče, a kasnije se bavio atletikom, rukometom, odbojkom i tek u drugom razredu Zrenjaninske gimnazije, vižljasti dugajlija opredelio se za njeno veličanstvo, kraljicu loptačkih sportova, košarku.

- Dve godine zaredom bio sam sportista gimnazije i prvi čovek koji je zakucao loptu u koš, na oduševljenje profesora Tibora Ambrozija, prevejanog košarkaškog znalca, ali i brojnih drugih profesora i direktora gimnazije, koji su došli u salu da vide čudo - priseća se Gojko, setno se osvrćući na čuvenu Petefijevu ulicu u Zrenjaninu i betonski teren pod otvorenim nebom, koji je sredinom pedesetih godina prošlog veka važio za košarkaški hram, u kojoj su dostojanstveno gospodarili pomenuti Ćale, legendarni Vilmoš Loci, zatim Engler, Minja, Katić i Radojčić.

Ova udarna Proleterova petorka, koja je na obale Begeja 1956. godine donela prvu i jedinu titulu šampiona države, bila je istovremeno, zaista zvuči neverovatno, i prva petorka reprezentacije Jugoslavije.

- Drvene tribine oko terena bile su dupke pune, mi klinci muvali smo se okolo i pokušavali da na časovima fizičkog, izvedemo neku foru, virtuoza Locija, profesora Englera ili Ljube Katića, koji je još jedini živ od petorice veličanstvenih, kako su zvali sjajne zrenjaninske košarkaše - nastavlja Novaković, koji je za potrebe uglavnom lokalnih novina, ispisao brojne tekstove o slavi i uspesima košarke u Zrenjaninu.

Po uzoru na pomenute velikane, Gojko Novaković, sa nepunih 17 godina, počeo je ozbiljno da trenira i već za šest meseci svoj talenat pretočio u titulu najboljeg strelca seniorskog tima, u tadašnjoj veoma jakoj Ligi Vojvodine. Tri puta se okitio titulom najboljeg košarkaša Pokrajine, po nezvaničnoj statistici najbolji je strelac KK Proleter svih vremena, a oblačio je dres Studentske reprezentacije Vojvodine, Srbije i zauvek će ostati zapamćen kao košarkaš koji je celu karijeru posvetio isključivo matičnom klubu Proleteru.

- Kao utakmicu koja je obeležila moju igračku karijeru, označio bih onu iz 1972. godine, sa beogradskim Partizanom u prepunom Medisonu, koji je tada ličio na čuvenu "kutiju šibica" slavnog komentatora Mladena Delića, 5.000 duša disalo je kao jedna, a napolju je ostalo još sigurno hiljadu - priseća se Novaković.

Ne skriva ni neprijatna sećanja. Iako je tada standardno bio u deset najboljih penaldžija Prve lige, na utakmici u Zadru dogodilo se da od 26 slobodnih bacanja, ubaci samo četiri. Gojko je ponosni deda tri unuka, od kojih su Strahinja i Novak sigurno budući košarkaši, jer su od dede nasledili gen da vole i treniraju ovaj sport.

Sin Pavle, mada takođe talentovan, veoma rano patike je zamenio pištaljkom i nakon više prvoligaških sezona i danas je uspešan kao košarkaški sudija. Trenerska karijera Gojka Novakovića, baš kao i igračka, odvijala se bez velikih turbulencija i uglavnom uzlaznom linijom, a u biografiji stoji da je decenijama bio trener svih selekcija Proletera iz Zrenjanina, od pionirskih do seniorskih i u muškoj i ženskoj konkurenciji.

DRES NA KROVU

Po ugledu na NBA velikane, KK Proleter je svojevremeno, delio uramljene dresove svojim velikanima, Lociju, Engleru, Katiću, a u slavnom društvu našao se i Gojko Novaković i taj dres je na posebnom mestu u vitrini.

FOTO: Privatn arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)