VANJA MARINKOVIĆ ZA NOVOSTI: "Srbija mora da pobeđuje"

Grujica Kelić

25. 06. 2022. u 20:41

U NAJVAŽNIJEM delu kvalifikacionih "prozora" za odlazak na SP 2023. godine, košarkaška reprezentacija Srbije biće ojačana evroligaškim i NBA kvalitetom.

ВАЊА МАРИНКОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Србија мора да побеђује

FOTO: KSS

Jedan vat te snage čini i Vanja Marinković (25), prvotimac španske Baskonije, koji će prvi put u ovom ciklusu imati priliku da obuče dres "orlova". Cilj je kristalno jasan - upisati trijumfe nad Letonijom u Rigi (30. jun) i Belgijom u Nišu (3. jul) i tako na što boljoj startnoj poziciji dočekati drugu fazu, koja počinje krajem avgusta.


- Dva veoma bitna meča nas očekuju, nedavno su nam se iz Amerike priključili Bobi (Boban Marjanović prim. aut.) i Beli (Nemanja Bjelica), a pre neki dan nam se pridružio i Jare (Ognjen Jaramaz), tako da se polako skupljamo, treniramo. Neke od ljudi u timu sam sada video prvi put, tako da treba vremena i da se malo upoznamo. Znamo da će biti teško, ali mi smo Srbija i prosto moramo da dođemo do pobeda - ističe Marinković za naš list na prvom zvaničnom treningu nacionalnog tima održanom u "Areni".

Bivši Partizanov đak je u seniorskom nacionalnom dresu debitovao pod palicom Aleksandra Đorđevića u kvalifikacijama za prošli Mundobasket održan u Kini 2019. Od tada, zbog opšte poznatog natezanja na relaciji FIBA - Evroliga, nije bio u mogućnosti da ga ponovo obuče. Sve do sada.

- Imao sam sa Karijem kontakt pred prvi "prozor" u novembru, ali baš tada je u klubu došlo do smene trenera, otišao je Duško Ivanović, došao je Neven Spahija, tako da nije hteo u tom trenutku da me zove na reprezentativno okupljanje jer je smatrao da bi bilo loše za mene da gubim rad sa ekipom.

Tek okončana klupska sezona nije bila na zadovoljavajućem nivou. Baski su u Evroligi ostali bez plasmana u plej-of, završivši regularni deo na devetoj poziciji, dok su u španskom prvenstvu izgubili u polufinalu od kasnijeg šampiona, madridskog Reala.

- Moglo je bolje, imali smo tu smenu trenera, obojica su bili dobri na svoj način. Izgubili smo od Reala u polufinalu sa 3:0, ali moglo je da bude barem 3:2. Malo smo pali pred kraj, pet-šest utakmica u nizu kod kuće smo izgubili, a na strani dobili sedam, što je bilo dosta čudno, pritom i igrali bez plejmejkera. Što se mene tiče, imam garantovan ugovor na još jednu sezonu, tako da su mi planovi vezani za Baskoniju. Do tada, samo trening, trening, trening - naglašava Marinković.

Ipak, u završnici takmičarske godine, naš bek šuter je nišanske sprave podesio na prave koordinate. To pokazuje i 17 postignutih poena u domu "kraljevskog kluba" na poslednjoj utakmici u sezoni.

- Zadovoljan sam kako sam lično okončao sezonu, osećam se dobro, imao sam malu pauzu, koju sam iskoristio da se odmorim zbog problema sa Ahilovom tetivom, ali sada sam okej. Autom sam se vratio iz Španije i stigao na okupljanje spreman i oran - zaključuje Marinković. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista