U SUSRET NBA DRAFTU: Ovo su najbolji evropski košarkaši koji nisu izabrani u prvoj rundi (VIDEO)

Novosti online

23. 06. 2022. u 21:28

NBA draft je nešto najzanimljivije što se dešava dok traje pauza u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Srbija bi i ove sezone mogla da bude kraj malih ekrana i prati pomenuti događaj. Razlog je mladi igrač Nikola Jović.

У СУСРЕТ НБА ДРАФТУ: Ово су најбољи европски кошаркаши који нису изабрани у првој рунди (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Za Jovića se predviđa da će biti izabran u prvoj rundi, od 15. do 30. mesta, a ovo su neki od najboljih evropskih košarkaša koji su napravili velike karijere, a da su u NBA ušli na "mala vrata".


Donosimo vam listu od pet naboljih košarkaša sa "starog kontinenta" koji su postali velike zvezde, a da nisu bili izabrani u prvoj rundi.

5. Goran Dragić

Slovenac je izabran kao 45. u veoma jake 2008. godine.  Dana 28. februara 2014. na utakmici domaćih Finiks sansa protiv Nju Orleans pelikansa 116:104 postigao je lični rekord karijere od 40 poena. 

Dragić je u sezoni 2013-2014. proglašen za igrača koji je najviše napredovao u NBA. On je u toj sezoni  beležio prosečno 20,3 poena, uz 5,9 asistencija i 3,2 skoka. A te sezone bio je izabran i u Treći idealni tim lige.

Izabran je i u ol-star postavu 2018.


4. Mark Gasol

Otkako je 2007. draftovan kao 48. pik igrao je na visokom nivou više od jedne decenije. Gasol je tri puta bio ol-star, a takođe je osvojio nagradu za najboljeg odbrambenog igrača 2013.

Čak iu svojim "poznim" košarkaškim godinama,Španac je nastavio da bude koristan igrač, osvojivši NBA titulu sa Torontom 2019. godine, započevši kao starter sve 24 utakmice u plej-ofu.



3. Dražen Petrović

On je otišao iz Reala u Ameriku kao 60. izbor na draftu.

Petrović je jedan od najvećih pitanja "šta bi bilo kad bi bilo". Sjajni bek doživeo je tragičnu sudbinu baš kada je bio na vrhuncu karijere i kada je trealo još mnogo toga da pokaže.

Nakon male minutaže u Portlandu, Hrvat se preselio u Nju Džersi. U sezoni 1991-1992  postizao je prosečno 20,6 poena  i bio je prvi među bekovima po uspešnosti šuta iz igre (51%). A Netsi su zabeležili 14 pobeda više nego prethodne sezone i stigli su do plej-ofa. Sledeće sezone Petrović je poboljšao svoj prosečni učinak (22,3) a opet je bio najbolji među bekovima po uspešnosti šuta iz igre (52%). Te sezone izabran je i u treću najbolju postavu lige.


2. Toni Kukoč

On je izabran kao 29. pik, iako bi danas bio u prvoj rundi, to je 1990. predsatljalo drugi krug drafta.

U senci Majkla Džordana, Skotija Pipena, pa čak i Denisa Rodmana, Toni Kukoč je ipak bio važan šraf Čikago Bulsa koji su osvojili tri šampionata kasnih 1990-ih.

Toni je predvodio napad sa klupe, on je prosečno postizao 13,2 poena, 4,3 skoka i 4 asistencije za 28 minuta po utakmici tokom tri šampionske kampanje Bulsa. 

Godine 1996. izabran je za najboljeg Šestog igrača lige.

Kukoč je na mnogo načina bio pionir za igrače poput Nikole Jokića i Luke Dončića. Kada je ušao u ligu, igrači rođeni van Sjedinjenih Država i dalje su često doživljavani kao „meki“. Ali njegove široke veštine bile su uvid u stvari koje dolaze sa drugih kontinenata.

1. Nikola Jokić
Kada se sve sabere, nema sumnje da će Jokić biti najbolji igrač ikada draftovan u drugoj rundi. Nagetsi su ga draftovali kao 41. u ukupnom poretku 2014. godine i već treće sezone imao je u proseku dabl-dabl.

Za nekoliko godina, Jokić je postao višegodišnji ol-star i dvostruki MVP lige. Oborio je brojne NBA rekorde, a jedan od njih je i za najbrži tripl-dabl u istoriji lige.



BONUS VIDEO: Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)