AMERI GLEDAJU I NE VERUJU: Nikola Jokić "sahranio" NBA Ol-star, sve su mogli da očekuju, ali ovo ne (VIDEO)

D. N.

21. 02. 2022. u 15:53

NIKOLA Jokić je, čak i kada je u pitanju "samo" revijalna utakmica, uspeo da izazove ogromu pažnju američke košarkaške javnosti.

АМЕРИ ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ: Никола Јокић сахранио НБА Ол-стар, све су могли да очекују, али ово не (ВИДЕО)

Epa / DAVID MAXWELL

Naš as je vikend proveo u Klivlendu, gde je u noći između nedelje i ponedeljka na programu bila Ol-NBA star utakmica. U njoj je, kao član startne postave ekipe Lebrona Džejmsa, Jokić ostvario pobedu u "dramatičnom" meču, a pritom je umalo imao i tripl-dabl učinak.

Ovoga puta, MVP prošlog šampiona nije dobio novo priznanje, nagrada tog imena, namenjena najkorisnijem igraču Ol-star utakmice, otišla je u ruke Stefa Karija koji je na pomalo neverovatan način oborio rekord u ovom revijalno meču, ali je Jokić bio u centru pažnje po završetku ovog duela.

Nekim čudom, trener ekipe zvezda u kojoj se Nikola našao Monti Vilijams ostavio je aktuelnog MVP-a na klupi kada se u završnici utakmice odlučivalo ko će biti pobednik. Nije to uopšte uobičajena situacija za srpskog asa, koji je upravo u takvim momentima glavni na terenu. 

Ipak, najpre je nasmejao američke novinare koji su ga pitali kako mu se činilo to što je sa klupe gledao finiš meča:

- Svidelo mi se! Navijao sam sa svog mesta. Ali... bio sam i malo nervozan.

Shvativši da se nervoza odnosila na to ko će na kraju pobediti, a ne na činjenicu što on ne igra, lokalni novinari su Nikolu potom upitali još nešto.

Odgovor koji je usledio, Amerikanci nisu očekivali.

Pitanje je glasilo "Da li ti je teško da igraš Ol-star utakmice?", a Jokić je iskreno rekao:

- Meni jeste. Iskreno, ne znam šta treba da radim.

Ne zna šta da radi - čovek koji na terenu deluje kao da može da radi šta god poželi, i da mu pritom niko ništa ne može?

Pa, kada košarkaš koji možda najviše uživa u igri na NBA parketima kaže o najvećoj igri koju najjača liga na svetu može da ponudi da, baš u njoj, nema predstavu šta treba da radi, onda tu nešto ne štima.

Ne u Jokiću, svakako, jer je on na terenu uvek ozbiljan, a pokraj njega uvek ležeran kada se o košarci radi. Ova njegova rečenica, "ne znam šta treba da radim" odnosi se na (pomalo, ili ipak previše?) izgubljenu draž Ol-star utakmice.

Primera radi, u tri slučaja kada je legendarni Majkl Džordan bio MVP "susreta svih zvezda", pobednička ekipa je prosečno davala 134 poena. Kada je Lebron Džejms na tri Ol-star utakmice bio MVP, timovi koji su pobeđivali davali su po 134,6 poena.

Sinoć?

Rezultat je bio 163:160. Štaviše, na četiri Ol-star utakmice na kojima je Nikola Jokić dosad učestvovao, od 2019. do ovosezonske, pobedničke ekipe su prosečno davale čak po 167 poena.

Odbrane se tu odavno ne igraju. Nema onog nekadašnjeg žara na parketu. Nema dogovorenih akcija, niti kolektivnog truda da se čak i "-21" nadokandi (kao u "ludom", a zapravo fantastičnom završetku onog legendarnog Ol-star meča iz 2021. kada su jedni naspram drugih stajali Brajant i Ajverson, Mekgrejdi i Veber, Karter i Dankan, Mutombo i Šekil, Sprivel i Garnet, a igrali još i Meloun, Divac i ostali majstori...

Nikola Jokić se možda nekome čini kao da se "igra košarke", ali on, zapravo, vrlo posvećeno pristupa svakom treningu, pa svakom pojedinačnom rivalu, a naravno i svakom kolektivu koji stane naspram njegove ekipe. Pa čak i kada je rezultatski napeto, njegov "košarkaški vic" ima neki cilj.

A sadašnji Ol-star format, tačnije pristup većine asova koji u ovoj revijalnoj utakmici učestvuju, deluje isprazno. Niti ima zajedničkog napora, niti ima nekog cilja. 

Otuda i rezultat 178:164 kada je Jokić debitovao na "susretu svih zvezda". Otuda i Jokićevo priznanje da baš i ne zna šta treba da radi.

Znaju i Amerikanci da je Ol-star dogurao do svojih najnižih grana, ali se baš ne usuđuju da to i priznaju.

Zato ova Jokićeva izjava možda i nije "otvorila oči mnogima", ali je mnogima stavila do znanja - da se srpski as ne libi da kaže šta misli. Ne da bi nekog uvredio, već iz one svoje prostodušnosti, priznao je da sebe ne vidi u ovakvom besmislu. Kao što to više ne vide ni mnogi ljubitelji košarke.

Nikola Jokić - nestvarna NBA statistika

Jokić je odigrao 505 takmičarskih utakmica u najjačoj košarkaškoj ligi sveta, od toga 464 kao starter. Od 2016. do sada je zabeležio 9.712 poena, ne računajući plej-of mečeve, a imao i 5.155 skokova, te 3.107 asistencija.

U NBA karijeri je prosečno pogađao 58,9% šuteva za dva poena, 35,1% kada se o trojkama radi, a 83,1% kada je reč o slobodnim bacanjima.

Uz pomenuta ostvarenja u poenima, skokovima i asistencijama, zabeležio je i 588 "krađa", te 351 blokadu, a loptu je izgubio 1378 puta.

Nikola Jokić - statistika u ovoj sezoni

Podsetimo, Nikola Jokić i ove sezone ima fantastičnu statistiku u NBA ligi: prosečno postiže 25,9 poena po meču, ima čak 13,9 skokova po utakmici, uz 7,5 asistencija po takmičarskom nastupu.

Šta sledi za Jokića i Denver?

Nikola Jokić i Denver naredni meč igraju tek u petak, četiri sata iza ponoći, kada će gostovati Sakramento kingsima.

U ovom trenutku Nagetsi su, uz učinak 33-25, šesti u Zapadnoj konferenciji NBA lige, a Sakramento 13. na "zapadu" sa 22-38.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)