BIO JE VEĆI TALENAT OD DŽORDANA: Cela Amerika mu se divila, a onda je "nestao" (VIDEO)

Č. V.

05. 02. 2022. u 16:21

AMERIKA mu se, ne tako davno, divila. Mislilo se da će možda biti "veći Džordan od Džordana". Ali...

БИО ЈЕ ВЕЋИ ТАЛЕНАТ ОД ЏОРДАНА: Цела Америка му се дивила, а онда је нестао (ВИДЕО)

Foto: EPA-EFE/STEFAN KRASZEWSKI

Dažuan Vagner, sada već bivši košarkaš, juče je napunio 39 godina. Sada je prilično daleko od terena, a svojevremeno je važio za jednog od najvećih talenata igre pod obručima. Tolikog, da mu je nadimak bio "Mesija" (Spasilac).

Mnogi su mu (sa pravom) predviđali veliku karijeru, s obzirom na to da je ostvarivao neverovatne brojke, posebno u srednjoj školi. Rivali nisu znali šta da rade s njim...

O kakvom se igraču radilo najbolje pokazuje to da je 16. januara 2001. postigao 100 poena protiv Kamden Kantri Teha. Takođe, još četiri puta tokom sezone upisao je 50 i više poena, a prosečno je beležio 42,9 poena u 29 utakmica koliko je odigrao kao đak završnog razreda srednje škole.

Da, prosek od 42,9 poena po meču...

Koledž karijeru počeo je u Memfisu 2000. godine. Rekordni broj poena koji je postigao bio je 32 protiv Dominiona. Treba reći i da je doprineo sa 16 poena u meču za titulu protiv Južne Karoline, ali iako je 2002. godine proglašen za najkoristinijeg igrača NIT konferencije a postao je i rekorder Univerziteta Memfis po broju poena u jednoj sezoni (762), nije mu se dalo da zablista i na najvećoj sceni.

Oduzimanje stipendije - za njegovo dobro

Inače, ka njoj ga je pogurao trener, i to na nesvakidašnji način.

Naime, Vagnerov strateg Džon Kalipari ukinuo je ovom studentu sportsku stipendiju posle prve godine - i to kako bi ga primorao da ode u NBA. Kalipari je, prosto, verovao da Vagner ne bi trebalo da izbegava novac koji bi dobio kao igrač izabran u prvoj rundi drafta.

I, 2002. godine zaista je izašao na NBA draft i izabran je kao šesti pik od strane Klivlend Kavalirsa.

Ali...

Bolest je bila jača

Nažalost, bolest ga je sprečila da napravi veliku karijeru. Bolovao je od ulceroznog kolitisa. To je upalna bolest creva koja najčešće zahvata distalni deo debelog creva i rektum, a medicina još uvek ne zna šta je njen tačan uzrok.

Zbog nje, ali i povreda koje su ga zadesile po dolasku u NBA, nije uspeo da dogura dalje od (za početnika odlčnog) proseka od 13,6 poena po meču u debitantskoj sezoni. Sve češće je bio dalje od terena nego na njemu i... tako je kraj počeo - pre nego što je iko mogao da zamisli.

Osim za Klivlend, igrao je u najjačoj ligi na svetu i za Golden Stejt Voriorse, ali vrlo kratko, a oprobao se i u Evropi, gde je branio boje poljskog Trefla. I, to je bilo to. Od košarke se, prosto, oprostio jer mu bolest nije omogućila da se sportom nesmetano bavi.

Ali, i sada, kada sretne stare prijatelje "sa basketa", pohvale pljušte.

- Dežuan! Jedan od najtalentovanijih saigrača koje sam ikada imao, priznao je, ne tako davno, "kralj" NBA lige, Lebron Džejms.

Bonus video: Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!