UZALUD JE ŽOC GRMEO: Partizan doživeo prvi poraz, i to u Evrokupu - baš pred večiti derbi!

D. N.

10. 11. 2021. u 20:00 >> 21:47

PARTIZAN nije uspeo da nastavi sa pobedama na startu nove sezone, želeći četvrtu uzastopnu u Evrokupu poražen je na gostovanju Andori - 61:60.

УЗАЛУД ЈЕ ЖОЦ ГРМЕО: Партизан доживео први пораз, и то у Еврокупу - баш пред вечити дерби!

FOTO: KK Partizan

Nije bilo previše lako pripremiti ekipu za ovakav meč, i zbog činjenice da je Andora u njega ušla sa trećim najboljim i napadom i odbranom, a pritom igra na priličnoj nadmorskoj visini, 1.023 metara, pošto mečeve organizuje u Andori la Veli, "najvišoj" evropskoj prestonici".


Ali, jedno su kvaliteti kojima raspolažete i geografske prednosti, a drugo kad naspram sebe, ako ste Ibon Navaro, trener domaćih, imate Željka Obradovića. Jer, čak i kada je Partizanu posle dobrog starta pod dirigentskom palicom na terenu u rukama Jama Madara, krenulo loše (od vođstva 8:4 došlo se do zaostatka 16:10), upravo je najtrofejniji strateg Evrolige "razmrdao" svoj tim. Nažalost po njega i crno-bele, to nije potrajalo dovoljno dugo.


Madar i Kurucs su se preselili na klupu, i to na duže vreme, Aleksi Avramoviću je povereno vođenje ekipe na parketu, a uz trojke Zeka Lideja iz desnog ugla, Avramovićeva četiri poena, tri skoka, dve asistencije i "krađu", te razigrane Mura i Smailagića, Partizan je napravio seriju za koju rival dugo nije imao rešenja.


Baš posle Obradovićevog tajmauta na kome je zagrmeo na svoje izabranike, crno-beli su zaigrali sjajnu, kolektivnu odbranu, i to na celom terenu, a da ih je šut sa distance bolje služio, još impresivnije bi preokrenuli rezultat. Ali, ni tih 12:0 na startu druge deonice nije bilo loše, naprotiv. Pokrenulo je to čitav tim, pa čak i kada bi uporni Viktor Arteaga sa tri blokade remetio planove gostiju, oni nisu popuštali.


Sa +8 (a bilo je i 11 razlike pre toga) se ušlo u drugo poluvreme, ali i sa Žocovom željom da se, konačno, neki od "otvorenih" šuteva za tri poena pogodi (do tada je to bilo 2/12). Međutim, problem je nastao kada je njegove izabranike "izdao" i šut koji nije sa tolike distance. 


Andora je preokrenula rezultat zadržavši crno-bele na samo četiri poena iz igre u trećoj deonici, a osam ukupno. Za prvih šest minuta te četvrtine Partizan je triput izgubio loptu, imao jedno zakucavanje Smailagića i šest puta promašio šut. U naredna četiri minuta, crno-beli su još šest puta neprecizno šutirali, pa i nije bilo čudo što su gubili i sa deset razlike (48:38) pre nego što je Avramović "krađom" pa poentiranjem uz zvuk sirene presekao veliki nalet suparnika.


Upravo su "probuđena" odbrana, zbog čega je Žoc na predahu grmeo na svoje igrače, ali i konačno "pojavljivanje" Kevina Pantera (svega četiri poena, nijedan iz igre, do poslednje četvrtine), pomogli Partizanu da uhvati rezultatski priključak (55:53), pa se Ibaro nadao da će tajmautom na pet minuta do kraja zaustaviti veliki povratak gostiju. To se, delimično, desilo jer je je usledila prilično neizvesna završnica, u kojoj se domaćin bolje snašao.


Iskoristivši promašaje Trifunovića s desne strane, Andora je izgradila +3 preko pogotka Hene, pa čekala završne nalete crno-belih. Jedan je zaustavljen prekršajem, kojim se tek tada izašlo iz bonusa, a onda je na 12,8 sekundi pre završetka utakmice Željko Obradović tražio tajmaut za akciju kojom bi se izborio produžetak. Ipak, Jelinek je blizu centra faulirao Pantera, a uzalud je Žoc tražio da sudije pregledaju snimak i utvrde da je u pitanju bio nesportski prekršaj, jer od toga na kraju nije bilo ništa. Crno-beli su sa linije penala prišli na poen zaostatka, predah je tada zatražio Ibaro, a nedugo zatim Jelinek je slobodnim bacanjima odveo svoj tim na +3, što u preostale 3,4 sekunde gosti nisu uspeli da nadoknade jer je Avramović promašio sa skoro celog terena.


Naredni meč Partizan igra u nedelju od 19 časova, kada će biti gost Crvene zvezde u večitom derbiju u okviru ABA lige.

Andora - Partizan 61:60 (16:12, 8:20, 24:8, 13:20)


Andora - hala: Poliesportiu; Gledalaca: 2.276; Sudije: Lotermoser, Perandi, Caruča
 

Andora: Miler-Mekintajer 11 poena, 10 skokova, 2 asistencije, Pauli 10, Ljovet, Hena 2, Nua 2, Nakić, Dianj 4, Kroford 7, G. Kolom nije igrao, Jelinek 10, Morgan, Arteaga 15 poena, 4 blokade, 4 skoka

Partizan: Kurucs 2, Panter 13 (šut za dva 2/8, za tri 1/5), Lidej 12, Zagorac nije igrao, Avramović 8, Koprivica 2, Dangubić 2, Smailagić 7, Mur 6, Glas nije igrao, Trifunović 2, Madar 6
KRAJ! Andora - Partizan 61:60

40' - Namerno je promašio igrač Andore drugi penal, Avramović ne pogađa koš rivala sa 3/4 terena - kraj, pobeda Andore!

40' - Jelinek je promašio prvo slobodno bacanje... 61:60 i dalje.

40' - Poslednji napad Andore kreće ispod koša domaćih, još 7,8 sekundi do kraja. Jelinek ima loptu, kasno ga faulira Avramović, još 3,4 sekunde je ostalo, slobodna bacanja će imati rival crno-belih.

40' - Panter je oba puta precizan, na 61:50 je smanjeno vođstvo domaćih koji traže tajmaut za svoju poslednju akciju.

40' - Ništa od nesportskog prekršaja. Još 9,2 sekunde do kraja, dva slobodna bacanja za Pantera, Partizan gubi tri razlike...

40' - Traži Obradović da sudije pregledaju snimak, običan faul je dosuđen Jelineku nad Panteru, na sredini terena, a trener Partizana smatra da je to bio nesportski prekršaj. Sudije većaju...

40' - Andora nije iskoristila svoj napad, Partizan je hteo "brzu trojku", domaćin to onemogućio prekršajem. Poslednjim pred izalazak iz bonusa, naredni će dovesti do slobodnih bacanja. Tajmaut crno-belih, kojima treba trojka za produžetak, gube sa 61:58

40' - Koš postiže Hena, Andora vodi 61:58. Još 50-ak sekundi do kraja. A onda - Trifunović promašuje trojku iz desnog ugla.

39' - Željko Obradović na tajamutu priprema odbranu, Dangubić pojašnjava saigračima na koji defanzivni aspekt treba obratiti pažnju... Ali, koliko god da je povisio ton, najglasnije se čuje najtrofejniji strateg Evrolige.

39' - Balša Koprivica je, u borbi za ofanzivni skok, dobio udarac u lice, pa je na parketu. Meč je privremeno prekinut. Izgleda da nije teža povreda, jer se mladi igrač Partizana pridiže... I dalje je 59:58 za Andoru, koja će imati napad uz 78 sekundi do kraja.

38' - Povela je Andora sa 59:58, a onda je Avramović promašio sa distance... Srećom po crno-bele, Koprivica "seče" napad rivala.

37' - Grmeo je Željko Obradović na Zeka Lideja da fintira šut pre nego što ga stvarno uputi, jer je doživeo četiri blokade na ovom meču, a sada se to i isplatilo - posle finte je pogodio Lidej za 57:58.

36'- Panter nastavlja seriju, trojka za vođstvo - 55:56!

35' - Kevin Panter se dobro snalazi u igri 1-na-1, prodorom postiže koš, pa zbog toga što semafor sada pokazuje 55:53, Ibon Navaro, trener domaćih, traži tajmaut.

34' - "Ispravlja" se Panter, pogađa za 55:51, a potom Avramović dobro reaguje u odbrani i Partizan stiže do poseda. Na drugoj strani terena zapaženi Arteaga pravi prekršaj, drugi timski za Andoru u poslednjoj četvrtini.

34' - Viktor Arteaga alej-uz zakucavanjem odmiče Andoru na 55:49, a potom Kevin Panter pomašuje s distance. Još 5:50 do kraja utakmice.

34' - Arteaga nastavlja da dominira u reketu, uz "piruetu" donosi Andori 53:46, ali Zek Ledej trećom trojkom, a svojim 10. poenom, približava Partizan na 53:49.

33' - Mekintajer koristi nesporazum Koprivice i Pantera da vrati +9 domaćinima, ali na 51:44 to "ispravlja" mladi Trifunović, koji je ušao u igru krajem prošle četvrtine, da bi iz kontranapda Koprivica primakao crno-bele na 51:46.

32' - Andora je prešla na igru sa dva plejmejkera. Ipak, Avramović (opet, kao na kraju prethodne četvrtine), uspeva da osvoji loptu, posle čega je Mario Nakić prekršajem zaustavio kontru crno-belih. No, odmah posle toga, Avramović dolazi do šestog poena prodorom, Partizan je prišao na 48:42.

31' - Počela je poslednja deonica.

Kraj treće četvrtine, 48:40 - tek drugim pogotkom iz igre u ovoj deonici (Avramović, posle izgubljene lopte domaćih), Partizan je prišao na osam poena zaostatka. A delovalo je sve idealno krajem prvog poluvremena, kada su crno-beli u jednom trenutku vodili i sa 11 razlike....

30' - Promašuje Partizan, promašuje... Madar je probao i za dva, i za tri, doživeli su crno-beli i čak devetu blokadu, pa je Mekintajer zakucavanjem doneo +10 domaćinu, 48:38.

29' - Partizan ima sve veće probleme sa Arteagom, koji nastavlja mini-seriju, stiže do 11. poena, a Andoru dovodi do 44:38. Na drugoj strani terena novi promašaj, Mur je neprecizan. Željko Obradović sprema Madara i Kurucsa, koji su igrali u startnoj postavi, ali ukupno njih dvojica samo oko 14 minuta. 

27' - Kevin Panter stiže do četvrtog poena, sve sa linije penala, ali Dianj pogađa iz brze akcije, Andora vodi sa 38:36. Partizan na samo dva poena iz igre u ovom periodu.

25' - Greši Smailagić, a Mekintajer beleži prvu asistenciju (prosek mu je skoro dvocifren u Evrokupu) - alej-up zakucavanje Paulija, a onda Kevin Panter, neprimetan na ovom meču, promašuje za dva poena, i domaćin dolazi do preokreta 36:34. Samo dva poena Partizana u trećoj deonici, a više od pet minuta je odigrano. Željko Obradović se opet nervira pokraj aut-linije. Kako i ne bi, tri izgubljene lopte i šest promašenih šuteva, uz zakucavanje Smailagića - to je učinak crno-belih u trećoj četvrtini.

24' - Kodi Miler Mekintajer, bivši igrač Partizana, krade loptu Dangubiću, zakucava je u koš crno-belih i Željko Obradović traži tajmaut. Domaćin se primakao na 32:34, jer je pre Mekintajera (četiri poena do sada) Oriol Pauli došao do svog osmog poena nakon što je Avramović izgubio loptu.

23' - Smailagić, baš kao protiv Huventuda, izvodi fintu uručenja lopte, pa poentira, Partizan odlazi na 28:34.

22' - Promašuju crno-beli na startu drugog poluvremena, čak i Lidej pokušaj zakucavanja jer ga je blokirao Amin Nua, da bi potom Arteaga posle ofanzivnog skoka na drugoj srani terena primakao Andoru na 28:32.

21' - Počela je treća deonica.

Kraj poluvremena, Partizan vodi sa osam razlike, 24:32. Andora je šutirala 7/19 za dva i 3/14 za tri, a Partizan 10/24, odnosno 2/12 kada se o većoj distanci radi. Skok više imaju crno-beli, 23:22, dve asistencije manje - 4:6, ali dve osvojene lopte više 5:3, dok Andora ima čak šest blokada (naspram jedne Partizanove), za šta se najviše pobrinuo Viktor Arteaga - sa tri zaustavljena šuta crno-belih.

20' - Smailagić je prokockao dva napada u nizu, promašajima, što je Kroford iskoristio da primakne Andoru na 24:32.

19' - Minut bez pogodaka, pa posle lepog "protoka lopte" u Partizanovoj ofanzivi - Avramović promašuje trojku. Baš kao i rivali na drugoj strani terena.

17' - Nakon što je Dru Kroford probio odbranu crno-belih i primakao domaćine na 21:30, Obradović je zatražio tajmaut. Prilično je nezadovoljan strateg Partizana, na engleskom viče "Da li je ovo išta drugačije od onog što (inače) tražim?! Da li je za tebe to drugačije?". 

16' - Pogađa koš rivala Alen Smailagić, koji nije uspeo snažno da zakuca usled prekršaja nad njim, ali penale je iskoristio, a onda je nova "doza" snažne odbrane Partizana omogućila Muru kontranapad kojim je doneo velikih 19:30 u korist crno-belih. Podsetimo, na početku ove, druge deonice, Andora je vodila 16:12. Od tada je 18:3 za ekipu Željka Obradovića koji je imao šta da zameri izabranicima na igri u završnici prve četvrtine.

FOTO: KK Partizan/Tviter

Tekst potpisa

15' - Ne staju crno-beli. Aleksa Avramović ne samo da odlično čuva Mekintajera, nego i postiže koš za 16:24, odnosno nastavak serije gostiju koja sada iznosi 12:0.

14' - Nova dobra Partizanova odbrana "čovek na čoveka", nova trojka Ledeja iz desnog ćoška, a potom posle "krađe" lopte domaćina i Ledejovog promašaja, to "ispravlja" njegov klupski kolega. Partizan odlazi na 16:22, Andora traži tajmaut. Sjajan nalet crno-belih koji su serijom 10:0 otvorili drugu deonicu.
14' - Preuzima Partizan vođstvo, Avramović šalje loptu u koš, a rivala koji se zatrčao - van terena, pravo na fotoreportera. Trenutno je 16:17.
13' - Konačno pogodak Partizana. Zek Ledej daje trojku za prilazak na 16:15. To je prva trojjka crno-belih iz osam pokušaja, domaćin je na 1/5.
12' - Tri promašaja domaćih, dva promašaja gostiju. Tako za sada protiče druga deonica. Sada je i tu "3:3", posle promašaja Dangubića sa distance.
11' - Partizan se muči sa dobro organizovanim napadima rivala, koji se, na sreću po goste, ne završavaju pogocima. I dalje je 16:12 za Andoru, a i dalje Željko Obradović, vrlo nezadovoljan, nešto govori igračima koji su na klupi.

Kraj prve četvrtine, 16:12 za Andoru. 

9' - Ne ide Partizanu, pa ne ide. Ona početna prednost i dobra igra pod komandnom palicom Madara sada deluje baš daleko - 16:10.

8' - Mur je ušao u igru Partizana, ali Andora je ta koja sada diktira tempo. Trojkom Jelineka odlazi na 12:10, a posle kontre domaćih za 14:10 (strelac vrlo raspoloženi Pauli), Željko Obradović traži tajmaut. Vidno je nezadovoljan strateg crno-belih...

7' - Dva brza pogotka Andore, za izjednačenje (8:8). Minut predaha je prijao domaćinima, koji su zaigrali bolje u odbrani, najpre naterali crno-bele da istroše gotovo celo vreme za napad, a potom blokirali šut Smailagića. Pauli iz igre, pa Arteaga sa 2+1, donose Andori i prvo vođstvo, 9:8.

FOTO: KK Partizan/Dragana Stjepanović/ABA liga

Željko Obradović

6' - TV tajmaut posle pet minuta igre. Partizan vodi sa 4:8, šutira 4/11 za dva, i dalje bez pokušaja sa distance, kao u neka stara vremena kada se trojka baš i nije forsirala, a Andora šutira 2/5 za dva i 0/2 za tri poena

5' - Madar nastavlja da muči Andoru, prvo je promašio koš rivala, ali se dokopao lopte i iz "popravnog" pogodio za 4:8. Na žalost po crno-bele, koji su se brzo domogli lopte, prokockali su dva pokušaja iz narednog napada.

4' - Kurucs "krade" loptu i zakucava je u koš Andore, ali se domaćin odmah rezultatski približava, brz pogodak Oriola Paulija - 4:6

3' Nastavlja Madar da pogađa, drugim košem na meču donosi Partizanu 2:4.

2' - Mekintajer, najbolji strelac i asistent Andore, organizuje dva solidna napada domaćih, ali ona nisu završena pogocima. Prvi koji se "upisao" je Partizanov mladi Izraelac, Jan Madar, posle prodora po levoj strani - 0:2.

1' - Utakmica je počela!

Uoči meča

Neporaženi su crno-beli u Evrokupu, ali rival nije nimalo naivan.

Jeste Andora lošija od Partizanovih 3-0, ima dve pobede i poraz, ali od uvodnog kraha, protiv Lokomotive (93:82) preslišala je i Trento (85:73) i u gostima Hamburg (91:97). 

Foto: Twitter/KK Partizan

Tekst potpisa

U svojim ovosezonskim nastupima u Evrokupu, Andora je za nijansu bila efikasnija od crno-belih (264 data poena, naspram Partizanovih 259), a i imala više skokova (114:108).

Najbolji igrač Andore je Kodi Miler-Mekintajer, koji je najbolji u ovom izdanju Evrokupa kada se radi o asistencijama po meču, ostvaruje ih čak 9,3, a pritom je i prilično efikasan - postiže 15,3 poena po takmičarskom nastupu.

Foto: Twitter/KK Partizan

Kodi Miler Mekintajer

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I DONČIĆ SE SMEJU SVIMA: Kakve reči čuvenog NBA asa (VIDEO)