TIP ANALIZIRA: Može biti samo jedan

G. K.

28. 05. 2021. u 10:06

NEMAČKI Keln će iz drugog pokušaja (prošlogodišnji propao zbog pandemije korona virusa) ugostiti najbolje košarkaške timove Starog kontinenta, pošto se od 28. do 30. maja u tom gradu održava fajnal-for Evrolige, u kojem su svoje mesto u polufinalima našli CSKA – Efes i Barselona – Armani.

ТИП АНАЛИЗИРА: Може бити само један

FOTO: EPA

Po onome što su ove četiri ekipe prikazale većim delom sezone, sasvim zasluženo su čekirale kartu za Nemačku, međutim, samo jedna od njih će se vratiti sa peharom među svojim prtljagom.

ADUTI MICIĆ I LARKIN

Prvi par čine Efes i CSKA, koji svoj meč u „Lanhes areni“ igraju u petak od 18.00. Uloga favorita, ne samo u ovom duelu već na čitavom završnom turniru pripada turskom predstavniku, koji je regularni deo sezone završio na trećem mestu, a u četvrtfinalu tek posle pet utakmica savladao madridski Real. „Pivari“ u svojim redovima imaju najbolji bekovski tandem Evrope, koji čine naš Vasilije Micić i Šejn Larkin. Pogotovo je ova godina bila na individualnom planu dobra za Srbina, koji je proglašen za MVP i uvršten u najbolju petorku lige što po igrama koje u kontinuitetu prikazuje već nekoliko sezona, dokazuje da je spreman za novi stepenik u karijeri, koji glasi NBA. Kakav bi to samo bio oproštaj od evropske košarke, kada bi istu napustio sa krova Evrope.

Međutim, nemaju Turci samo ubitačnu spoljnu liniju, odlično su popunjeni na svim pozicijama i teško im je naći slabu tačku. Pre dve godine su u finalu poklekli upravo od rivala sa kojim će se sada sastati, dok im je prošle korona oduzela titulu, pošto su po mnogima igrali najbolju košarku. Možda će upravo treća biti sreća za Efes, da se domogne prvog trofeja Evrolige u klupskoj istoriji.

NEMA DžEJMSA I MILUTINOVA

Ipak, tu se nešto pita i moskovski tim, koji na turnir dolazi dosta oslabljen neigranjem prvog strelca Majka Džejmsa, koji je nakon nesuglasica sa trenerom Itudisom napustio ekipu i otišao u NBA, kao i prvog centra Nikole Milutinova, koji je tokom sezone doživeo tešku povredu ramena.

Ali, ne bi „Armejci“ tek tako bili osmostruki prvaci Evrope da nisu napravljeni od posebnog materijala, koji se teško lomi. Ima tu još mnogo kvaliteta u rosteru, koji može pomoću umešnosti Dimitrisa Itudisa da stvori pobedničku hemiju.

FOTO: EPA

 

„ZVER“ JE NEKAD RANjIVA

Što se tiče drugog polufinala koji se igra tri sata kasnije, snage su još ujednačenije. Iako na papiru Barselona deluje najimpozantnije od svih ekipa, istina se vidi na parketu, a tamo je više puta dokazano da „zver“ iz Katalonije i te kako zna da bude ranjiva, najpre kada se igra jedna utakmica. Igračine poput Mirotića, Kalatesa i Gasola uteruju strah u kosti samom svojom pojavom, dok genijalni trenerski um Šarunasa Jasikevičijusa tera protivnike na strahopoštovanje. Jedno je sigurno, Barsa je gladna trećeg evroligaškog pehara u istoriji na koji čeka od 2010. godine i sve je podredila tome da ga vrati u svoje vitrine.

ČEKANjE DUGO 33 GODINE

Kada smo kod čekanja, šta tek onda reći za Olimpiju iz Milana, koja je poslednji put na krovu Evrope bila pre 33 godine, a na fajnal-foru pre 29. Tada je vremešni vlasnik kluba Đorđo Armani tek zagazio u šestu deceniju života, dok sada uveliko šparta devetom. To bi za njega bila posebna satisfakcija, da nakon dugogodišnjeg milionskog ulaganja u klub, tačnije od 2008. napokon zauzme evropski tron. Ako neko to može da mu donese, to je svakako legendarni Etore Mesina, koji je do sada četiri puta kao trener osvajao ovo takmičenje. Takođe, bila bi to lepa tačka na uspešne karijere Vladimira Micova, Serhija Rodrigeza i Luiđija Datomea.

Nema sumnje da nas čeka dosta kvalitetne košarke, mnogo uzbuđenja, a jedina žalost je što publika neće biti u mogućnosti da sve to isprati uživo iz već poznatih pandemijskih razloga.

BARSELONA – ARMANI 2:0, EFES – CSKA 1:1

U regularnom delu sezone Barselona je oba puta bila bolja od Armanija (87:71, 72:56), dok su Efes i CSKA pobedili jedan drugog na svom parketu (100:70, 65:100).

KVOTE ZA ŠAMPIONA

1. EFES 2.60

2. BARSELONA 2.75

3. CSKA 5.50

4. ARMANI 7.00

RASPORED:

Petak

CSKA – Efes 18.00 TIP 2

Barselona – Armani 21.00 TIP 2

Nedelja

Meč za 3. mesto 17.30

FINALE 20.30

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!