SPEKTAKL! Engleska tragedija u Kataru: Francuska posle fudbalske drame u polufinalu Mundijala!

Novosti online

10. 12. 2022. u 22:15

FUDBALSKI klasik, sudar dve vele-sile ovoga sporta odlučio je o tome ko je ugrabio poslednju kartu za polufinale Mundijala u Kataru. Nakon spektakularnog meča i 90 minuta borbe na život i smrt to će biti Francuska, koja je odnela pobedu rezultatom 2:1.

СПЕКТАКЛ! Енглеска трагедија у Катару: Француска после фудбалске драме у полуфиналу Мундијала!

FOTO: AP/Tanjug

Bez uzbuđenja na terenu u uvertiri utakmice. Klasično ispitivanje snaga, ulozi su bili ogromni. Sve je bilo spremno za jednu partiju šaha između Dešana i Satugejta, niko se danas po svemu sudeći ne bi zaletao na gol protivnika, da se nije desio detalj iz 17. minuta.

FOTO: AP/Tanjug

Mladi Čuameni je pravo niotkuda uputio projektil, a njegova bomba sa preko 20 metara probušila je gol koji čuva Pikford. Od tog momenta, meč je dobio neki sasvim drugačiji intenzitet, od onog koji se mogao nazreti.

Probudio se gordi albion. Sautgejtovi izabranici držali su posed, igrali agresivno, i bez garda atakovali na gol rivala.

FOTO: EPA

Šanse su se nizale, ali je Ugo Ljoris zaličio na Dominika Livakovića od prethodnog dana i nestvarnim odbranama držao minimalni kapital svojih sunarodnika.

Rezultatom 1:0 za galske petlove se otišlo na odmor, a po povratku, šok za Mbapea i družinu. 

Čuameni od heroja do tragičara. U tom 52. minutu je mladi Francuz nakon spektakularnog gola skrivio penal na Bukaju Saki.

Velika šansa za Engleze da se zasluženo potpuno vrate rezultatski u meč, a Hari Kejn nemilosrdan sa bele tačke za velikih 1:1, četvrftinale je tek počelo!

FOTO: AP/Tanjug

Spektakl koji se i očekivao od megdana dve fudbalske velesile zaista je i krenuo da se dešava. Sve je prštalo na terenu Al Bajt stadiona, a fudbalske zvezde izgarale su do poslednjeg atoma snage i nizale šanse nakon prelepih akcija. 

Usledila je borba u kojoj su dve nacionalne selekcije poput teškaša u ringu zadavale udarce jedna drugoj.

Po dve propuštene velike šanse na obe strane, golmani su ponovo briljirali, a onda na scenu stupa Olivije Žiru.

U trenutku nadmoći Ostrvljana, jedan centarpšut Grizmana odličnom kretnjom bez lopte prati najpotcenjeniji napadač današnjice, i majstorskim trzajem glavom matira Pikforda.

FOTO: AP/Tanjug

I kada su već svi videli kako trikolori prave još jedan korak ka odbrani tutule planetarnog šampiona, glavni arbitar pokazuje po drugi put na belu tačku. 

Hari Kejn preuzima odgovornost i promašuje sa kreča, za veliku tragediju Engleske, koja ponovo u četvrfinalu napušta Mundijal.

Francuska je ovom pobedom, nakon velike drame, zakazala duel sa svojom nekadašnjom kolonijom i najprijatnijim iznenađenjem šampionata Marokom.

ENGLESKA - FRANCUSKA 1:2

STADION: "Al Bajt"

SUDIJA: V.Sampaio (Brazil)

SASTAVI:

ENGLESKA:  Pikford - Voker, Šo, Stouns, Megvajer - Rajs - Henderson, Belingem - Saka, Foden, Kejn.

FRANCUSKA: Ljoris - Kunde, Hernandez, Varan, Upamekano - Tuameni, Rabio - Dembele, Grizman, Mbape - Žiru.

DRUGO POLUVREME

90. minut - Sampaio pokazuje još 8 minuta nadokande. Velika ofanziva Engleza, kakva drama u finišu.

84. minut - Promašaj! Kakva tragedija, Hari Kejn šalje loptu daleko iznad prečke.

82 minut - PENAL! Sampaio drugi put pokazuje na belu tačku, oba puta nije pogrešio.

81. minut - Ovo mora biti penal za Engleze! Mejson Maunt je odgurnut u šesnaestercu pred samim golom. Ernandez ga je pokupio kao brzi voz, ovo prosto mora biti penal. Sledi VAR provera.

78. minut - Gooooooooool, goooooooooooooooooooooooool! Olivije Žiru! Kakva reakcija na centaršut i majstorskim trzajem glavom šalje loptu iza leđa Pikforda! Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: Tanjug/AP

77. minut - Strašan meč, strašan meč! Žiru je sada imao stopostotnu priliku, ali sada Džordan Pikford refleksno brani njegov pokušaj. Sve pršti u drugom poluvremenu! 

72. minut - Kakva šansa! Luko Šo savršeno pronalazi Bukaja Saku, ovaj sa 6 metara šutira, mogao je da bira stranu, svi su videli veliki preokret, ali vunderking Arsenala jako loše šutira. Propala je ogromna šansa za Ostrvljane. Snimak ove prilike možete videti klikom OVDE.

70. minut - Velika šansa! Hari Megvajer je nakon prekida zahvatio loptu, ali lopta odlazi milimetrima pored stative. Umalo da čovek koji trpi gomile kritika zapuši usta svima i postane heroj Engleske.

62. minut - Još jedna pretnja gordi albiona. Hari Kejn je sada pokušao da ugrozi gol Francuza, ali još jednom razmahani Ugo Ljoris drži svoje saborce u životu.

FOTO: AP/Tanjug

60. minut - Sjajan prodor Sake, šut iz punog trka, ali još jedna parada Uga Ljorisa koji je najbolji igrač trikolora danas.

55. minut - Pokušali su Francuzi ekspresno da uzvrate, ali odlučan šut izvan 16 metara Rabioa odlično brani Džordan Pikford.

53. minut - Gooooooool! Hari Kejn savršeno izvodi udarac sa kreča. Ljoris u jednu, Kejn razornim i preciznim udarcem šalje loptu u drugu stranu. E sada počinje četvrtfinale! Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

52. minut - PENAL! Čuameni od heroja do tragičara. Sada je mladi Francuz nakon spektakularnog gola skrivio penal na Bukaju Saki. Velika šansa za Engleze da se zasluženo potpuno vrate rezultatski u meč.

47. minut - Ponovo nestvarni Ljoris! Supetalentovani Belingem je tukao sa distance, ali ponovo neverovatan refleks čuvara mreže trikolora.

FOTO: AP/Tanjug

46. minut - Glavni arbitar pokazuje da drugo poluvreme može da počne.

PRVO POLUVREME

45 + 4 - Nakon 4 minuta nadoknade Sampaio svira kraj prvog poluvremena. Francuzi i Englezi pokazali su malo, nismo dobili spektakl koji smo očekivali. Jedan trenutak briljantnosti Čuamenija donosi prevagu za sada. 

45. minut - Na poluvremenu stižu nam i kadrovi iz svečane lože prelepog "Al Bajt" stadiona. Poznato je da u Kataru vlada prava homobofobija, te da sve što je iole i podsećalo na gej motive i dugine boje bilo je zabranjeno na stadionima. Takođe igračima je bilo strogo zabranjeno da nose kapitenske trake sa tim motivom. A sada je stigla provokacija, i to kakava, usred svečane lože Francuska ministarka sporta Ameli Kastera došla je u odevnom predmetu koji jasno ima za cilj da prkosi tradiciji i moralnim vrednostima ove zemlje Bliskog istoka.

FOTO: AP/Tanjug

39. minut - Jako loš udarac Kilijana Mbapea. Zvezda galskih petlova je pokušala sa nekih 10 metara, ali udarac ispod svih standarda, ostaje 0:1 za Francuze, koji konačno prete nakon vodećeg gola.

29. minut - Kakva odbrana Ljorisa! Kejn je sada raspalio iz velike udaljenosti, ali fenomenalna intervencija iskusnog Uga Ljorisa, lopta potom odlazi u korner. Izveo ga je Saka, velika gužva u šesnaestercu, karambol, kiša nogu, pokušava Megvajer, ali sve su izblokirali trikolori. Prbudio se gordi albion. Sautgejtovi izabranici drže posed, igraju agresivno, i bez garda napadaju gol rivala.

FOTO: EPA

22. minut - Au, velika šansa za Englesku! Saka je proigrao Kejna, ovaj se maestralno gradi, pravi poziciju za šut, ali Ugo Ljoris istrčava, skraćuje golgeteru gordi albiona ugao, a rezultat ostaje 0:1.

21. minut - Luk Šo je pokušao iz obećavajuće pozicije, ali sigurna reakcija Uga Ljorisa.

17. minut - Goooooool! Čuameni, Francuska vodi 1:0! Strašna bomba sa preko 20 metara, projektil buši Pikforda! Snimak gola pogledajte klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

11. minut - Prva pretnja na meču. Žiru je pokušao, ali njegov udarac ide pravo u naručje Džordana Pikforda. 

6. minut - Bez uzbuđenja na terenu, klasično ispitivanje snaga u uvertiri, ulozi su veliki, niko se danas po svemu sudeći neće zaletati na gol protivnika. Podsetimo pobednik ovog duela ući će sa oreolom velikog favorita u polufinalni meč, jer će im protivnik biti čudesni Maroko.

FOTO: AP/Tanjug

1. minut - Meč je počeo! Svet čeka poslednjeg polufinalistu Katara.

SASTAVI ENGLESKA - FRANCUSKA

FOTO: Printskrin/Flash score

UOČI MEČA

Spektakl koji je čekao fudbalski svet, i bez dileme sportski događaj dana je četvrtfinalni megdan između Engleske i Francuske, koji će se igrati večeras od 20 časova na stadionu ''Al Bajt'' u Al Koru.

Očekivanja će biti teška za aktuelnog svetskog šampiona, dok se ukrcavaju u ovaj visokoprofilni meč četvrtfinala protiv neporažene Engleske, koja je postigla 12 golova u četiri utakmice i primila samo dva.

FOTO: AP/Tanjug

Međutim, ako bilo koji tim može da obori ovaj impresivan rekord, to bi trebalo da budu "trikolori", koji su u osmini ​​finala izbacila poletnu Poljsku, nakon što je neobuzdani Kilijan Mbape proizveo još jedan impresivan nastup na Svetskom prvenstvu.

"Gordi albion" na čelu sa selektorom Garetom Sautgejtom će morati da smisli plan kako bi obuzdao motivisanog 23-godišnjaka koji je već pet puta tresao mrežu u Kataru i priznao da je osvajanje turnira postala „ opsesija”.

FOTO: AP/Tanjug

Olivije Žiru, Usman Dembele i Antoan Grizman takođe su uživali u odličnim nastupima, dobro su se povezali i nadigrali Poljsku u velikom delu utakmice. Žiruov gol protiv Levandovskog i družine učinio ga je najboljim strelcem Francuske svih vremena, sa 52 gola.

Ali Grizman sa 42 i Mbape sa 33 takođe spadaju među sedam najboljih francuskih strelaca ikada - što je pokazatelj pedigrea sa kojim će se Engleska suočiti jednom u generaciji.

FOTO: AP/Tanjug

''Gordi albion'' uspeo je u osmini finala da eliminiše Senegal, mada je afrička selekcija prilično zadavala probleme Englezima na početku utakmice. Ipak, sve se preokrenulo kada je Džud Belingem asistirao Džordanu Hendersonu za vodeći gol ekipe Gereta Sautgejta koja je od tog trenutka gotovo rutinski kontrolisala meč i stigla do plasmana u četvrtfinale.

FOTO: AP/Tanjug

Međutim, upravo je ova faza Svetskog prvenstva najkritičnija za Engleze pošto su čak šest puta ispadali upravo u četvrtfinalu Mundijala, a šest eliminacija na poslednjih osam Svetskih prvenstava su im se desili u duelima protiv evropskih selekcija.

Engleska je u seriji od tri meča bez primljenog gola u Kataru, a Satugejt ima priliku da postane prvi selektor ''gordog albiona'' koji je tim odveo do više od jednog polufinala, ali će protiv Francuske to biti veoma teško.

FOTO: Tanjug/AP

''Trikolori'' su skoro pa rutinski prošli osminu finala pošto su savladali Poljsku sa 3:1, a Levandovski i družina nijednog trenutka nisu bili u stanju da zaprete aktuelnim šampionima.

Francuzima je ovo peti plasman u četvrtfinale na poslednjih sedam Mundijala. "Galski petlovi" na ovom Svetskom prvenstvu još uvek nisu uspeli da sačuva svoju mrežu, ali su u osam od poslednjih deset eliminacionih mečeva protiv evropskih selekcija izlazili kao pobednici.

FOTO: AP/Tanjug

Geret Sautgejt u osmini finala protiv Senegala nije imao u timu Rahima Sterlinga koji se hitno vratio u Englesku pošto mu je provaljeno u kuću, ali će biti na raspolaganju za duel sa Francuskom.

Zbog privatnih razloga u ekipi još uvek nema ni Bena Vajta. Kalum Vilson ima manjih problema sa povredom, ali bi trebalo da bude u timu, dok je Deklan Rajs propustio trening u sredu zbog bolesti, ali se očekuje da će igrati večeras.

U Francuskoj je nastala opšta uzbuna kada je Kilijan Mbape propustio trening u utorak zbog manjih bolova u članku, ali napadač se odmah sledećeg dana pojavio na treningu i biće u postavi na predstojećem susretu.

FOTO: AP/Tanjug

Žil Kunde i Aurelijen Čuameni imaju žute kartone i mogli bi da propuste eventualni polufinalni duel ako dobiju opomenu protiv Engleza, ali selektor Didije Dešan verovatno ovo neće uzimati u obizr prilikom određivanja startne postave.

Ovo će biti 32. međusobni susret ove dve reprezentacije, a prednost je na strani Engleske koja je 17 puta savladala ''trikolore'', dok je Francuska upisala devet pobeda. Pet puta su utakmice završene nerešenim rezultatom, a Englezi imaju samo jedan trijumf u poslednjih devet mečeva.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)