ŠOK-MEČ "ORLOVA"! Srbija i Kamerun odigrali utakmicu za pamćenje, Piksijevu ekipu čeka drama na Svetskom prvenstvu

Novosti online

28. 11. 2022. u 13:00 >> 13:01

SRBIJA i Kamerun su priredili dramatičan duel ljubiteljima fudbala, a naša reprezentacija je ispustila priliku da dođe do prve pobede na Svetskom prvenstvu čiji je domaćin Katar: posle preokreta, "orlovi" su vodili sa 3:1, ali na kraju je meč završen rezultatom 3:3.

ШОК-МЕЧ ОРЛОВА! Србија и Камерун одиграли утакмицу за памћење, Пиксијеву екипу чека драма на Светском првенству

FOTO: Tanjug/AP

Na početku je u bilo više razloga za zadovoljstvo u taboru navijača Srbije nego onom drugom, jer je čuveni kamerunski golman Onana izbačen iz reprezentacije baš pred početak meča, a pritom se u startnu postavu Srbije vratio oporavljeni Filip Kostić. 

Kada se na to nadovezala i glasnija podrška "orlovima" nego njihovim suparnicima, pa onda stativa koju je pogodio Aleksandar Mitrović u ranoj fazi meča, čak i kada je najbolji golgeter Srbije promašio veliki zicer nedugo zatim, nije se video nijedan razlog za paniku.


Ali, sve je promenio 30. minut.


Ogromna većina srpskih fudbalera je tada, prilikom kornera, pazila šta se dešava kod bliže stative, odatle je defanzivac Kameruna Nkulu glavom "prosledio" loptu ka daljoj stativi, gde je usamljeni Kasteljeto samo postavio nogu i, neometan, doneo prednost svojoj ekipi.


Dali su potom sve od sebe "orlovi" da se rival ne raduje baš previše, pa su u čudesnoj nadoknadni vremena na kraju prvog dela utakmice, uspeli ne samo da izjednače, već i da povedu.


Prvi strelac za Srbiju na Svetskom prvenstvu u Kataru postao je Strahinja Pavlović, glavom sprovevši loptu na sjajan način posle slobodnjaka koji je s leve strane izveo kapiten Dušan Tadić.


A nedugo zatim, "SMS" je izvrsno iskoristio dodavanje Živkovića s desne strane da niskim udarcem donese preokret.


Ali, ni ti pogoci, ni činjenica da je na početku drugog poluvremena odigrana najlepša akcija na ovom Mundijalu, i to baš u režiji srpskih fudbalera, nije bila dovoljna za mirnu završnicu.


U 53. minutu na terenu je sve delovalo kao u bajci: borbeni Tadić je sve započeo kao osvajač lopte na sredini terena, pa su onda učestvovali u akciji Kostić, Mitrović, Sergej Milinković Savić, te asistent Andrija Živković koji je nesebično poslužio Aleksandra Mitrovića za 3:1.


Ali, dok su Srbi slavili, selektor Kameruna Rigobert Song je na teren ubacio iskusnog, a izuzetno opasnog Vensana Abubakara. A on je poveo "lavove" u veliki juriš.

U 64. minutu umakao je ofsajd-zamci "orlova" i, posle jedne majstorije, uspeo da matira VMS-a, a samo dva minuta kasnije je, takođe u kontri, asistirao na levoj strani Šupo-Motingu, za šokantnih 3:3.


Usledilo je pola sata i strepnje, i obostrane borbenosti, ali i nadmudrivanja selektora. 


Na kraju, mreže su mirovale, iako se posle šest pogodaka za oko sat vremena igre činilo da se neće na tom broju zaustaviti, ali - ono što je najvažnije i dalje je ostalo na snazi:

"Orlovi" će tek u poslednjem kolu grupne faze saznati da li idu u nokaut rundu, ili će kući.


Mnogo toga će pojasniti večerašnji meč Švajcarska - Brazil.

Ako, očekivano, "karioke" pobede, pred poslednje kolo će Brazil imati šest bodova, "sajdžije" tri, a Srbi i Kamerunci po bod. "Orlovima" bi trebala pobeda nad Švajcarskom za prolazak dalje, pod uslovom da Kamerun ne priredi veliku senzaciju protiv Brazila.

Ali... "šta bi bilo kad bi bilo" nije pametno koristiti u sportu dok se situacija ne razdani, pa će se sa kalkulacijama malo pričekati.

Ipak, sumnje nema - da tek sledi velika drama, i to u petak od 20 časova kada će se igrati oba meča 3. kola grupe G.

KRAJ! Srbija - Kamerun 3:3

90' - Nema više vremena, nažalost...

90' - Đuričić je ušao umesto Kostića. Umeo je Filip Đuričić da obraduje navijače "orlova" više puta tokom karijere. Recimo, dva gola je svojevremeno dao Velsu...

90' - Nedozvoljena pozicija je sada dosuđena Mitroviću, koji je imao odličnu priliku i nije uspeo da je iskoristi usled dobre intervencije golmana Kameruna.

90' - Igraće se još šest minuta.

89' - Auh! Velika šansa za Mitrovića! Radonjić je s desne strane ubacio u sredinu, Tadić prihvatio loptu, produžio je levo od sebe Mitroviću, čiji šut "iz prve" šalje loptu oko metar od gola!

88' - Kostić se probio po levoj strani, probao centrira, ali prejako je to uradio i lopta je završila u naručju golmana rivala. Ipak, brzo je potom osvajaju "Orlovi". Bliži se kraj meča. Odnosno, uskoro će se saznati za koliko će biti "produžen".

87' - Srpski navijači pevaju "'Ajmo, ajde, svi u napad!".

86' - Abubakar šutira s distance, snažno - ali pravo u dobro postavljenog golmana Srbije.

85' - Basogog je, uz korišćenje ruku, uspeo da se probije pored Babića koji je na levoj strani odbrane Srbije, ali je pritrčao Grujić i izbacio loptu u aut.

84' - Jedna navijačica Kameruna više i ne gleda utakmicu, samo se moli na tribinama.

82' - Kamerun pokušava da novim probojima po krilima dođe i do pobede. Za sada to ne dozvoljava odbrana Srbije, koja je konsolidovala svoje redove.

79' - Tri izmene u Srbiji: Veljković izlazi, ulazi Babić da malo zatvori rupu koja se pojavila u odbrani "orlova". Umesto Živkovića po krilu će igrati Radonjić, a umesto Sergeja Milinkovića Savića u igri je Marko Grujić.

78' - Šutira SMS sa distance, lopta odlazi preko gola.

76' - Au, šteta. Odlično su pripretili naši, ali su na kraju previše komplikovali u suparničkom kaznenom prostoru...

74' - Pokušali su dugačkim dodavanjem iz slobodnog udarca da naši iznenade rivala, ali lopta je previsoko bila upućena za Mitrovića.

73' - NEVEROVATAN ŠOK: Srbija ovo sebi nije smela da dozvoli, ovako je Kamerun sa dva brza gola izjednačio (VIDEO)

72' - Tadić je probao da proigra Živkovića na levoj strani, Tolo ga je zbunio svojom kretnjom i lopta je otišla u aut.

70' - Umirili su malo igru naši reprezentativci, da pre svega sebe smire (golman Vanja Milinković Savić istrčava van kaznenog prostora i bodri saigrače, neki od njih su se glasno nervirali posle primljenih golova). 

67' - Vensan Abubakar je, otkako je ušao, počeo da pravi ogromne probleme odbrani Srbije. Probija se stalno po desnoj strani, odličan je tehničar bivši igrač Porta, pa je tako i dao prvi gol, za prilazak Kameruna na 3:2, a onnda u kontri, s desne strane, idealno proigrao Šupo-Motinga na levoj - za izjednačenje. Basogong i Ondula su novi igrači u ekipi Kameruna.

66' - Opet gol Kameruna! Šupo-Moting daje gol za 3:3!

64' - Au! Gol Kameruna! Uspeo je Abubakar da zatrese mrežu Srbije, umakavši iz ofsajd-pozicije. VAR je potvrdio - 3:2!

63' - Pripretio je Serej Milinković Savić i za malo bio neprecizan.

62' - NEVEROVATNA SRBIJA! Ovo mogu samo "orlovi", Mitrović je ovako uvećao prednost Srbije (VIDEO)

60' - Pripretio je rezervista Abubakar, koji se oslobodio Maksimovića, pa Milenkovića, ali je Veljković uklizao baš kad treba i otklonio opasnost.

59' - Navijači Srbije pevaju "Marš na Drinu".

58' - Nervira se selektor Kameruna. Ali, nervira se sada i Dušan Tadić zbog pomalo čudnog kriterijuma suđenja.

56' - Abubakar je zamenio Honglu. 

55' - Izgleda da se povredio Pavlović... Drži se za preponu. Menja ga Stefan Mitrović. Nadamo se da je samo preventivno zamenjen strelac prvog gola za Srbiju...

Mitrović slavi gol na meču Srbija - Kamerun / FOTO: Tanjug/AP

54' - Gol Srbije za 3:1 je kao sa filma. Tadić se izborio za loptu na sredinu terena. Dodao je Mitroviću, ovaj levo Kostiću. Usledilo je dodavanje za Sergeja Milinkovića Savića, koji je loptu "produžio" desno, a nesebični Živković, koji je mogao i sam da šutira, u sredini je pronašao Mitrovića. Fantazijia...

53' - GOOOOOL! Šou Srbije, Mitrović!

51' - Nova dobra akcija naših, koju jesu zaustavili Kamerunci, ali šta tek reći za sjajnu intervenciju Milinkovića, koji je maestralno zaustavio kontru rivala?

49' - Divna saradnja Kostića i Tadića na levoj strani. Akciju su im zaustavili Kamerunci u posledi njas, a onda su sudije rekle da je bio i ofsajd. A nepunih pola minuta kasnije, opet ofsajd srpskih fudbalera, i to "sviran" Tadiću na levoj strani, gde je kapiten Srbije bio na početku opasne akcije, tokom koje je lopta došla do Sergeja Milinkovića Svića, a on bio izblokiran (i tražio od arbitra da se konstatuje igranje rukom jednog Kamerunca).

48' - Greše Kamerunci u dodavanju, no "orlovi" su prejako uputili loptu na levo krilo, Kostić to nije omgao da stigne, pa su Afrikanci došli u posed. Istina, na kratko, posle dobrog presinga naših.

46' - Tadić je napravio prekršaj u napadu, smatra sudija. Kapiten Srbije se samo smeška.

46' - Počeo je drugi deo meča, Kamerunci su krenuli s centra.

Kraj poluvremena. I to kakvog. Neverovatnog. Prvo strah zbog povrede Mitrovića u prvom minutu, pa "njegova" stativa, onda i nestvaran zicer koji je promašio, te vođstvo Kameruna kao šok. Ali, u sudijskoj nadoknadi vremena, Pavlović glavom posle slobodnjaka Tadića (VIDEO), te Sergej Milinković Savić udarcem sa distance, donose Srbiji preokret - 2:1.

45' - Opasno je bilo pred golom Kameruna posle centaršuta Tadića, probao je da loptu u mrežu plasira Lukić, ali je intervenisala odbrana "lavova". Na drugoj strani je istrčao golman Srbije i zaustavio pokušaj Kameruna, no imaće Afrikanci korner. Žuti karton na klupi Srbije dobija Luka Jović, verovatno zbog slavlja posle preokreta.

45' - Auh, umalo 3:1! Kontra "orlova" koju je Mitrović završio u situaciji 1-na-1, a bio izblokiran, pa je lopta otišla u korner.

45' - Posle centaršuta s leve starane, Kamerun nije najbolje izbio loptu. Orlovi su je, izuzetnim presingom, osvojili, onda je ona došla desno do Živkovića, a ovaj, kada je "navukao" na sebe dva rivala - odložio loptu levo, do Sergeja Milinkovića Savića. Usledio je precizan, nizak šut "narednika", sa ivice šesnaesterca - 2:1! Preokret. S tribina se ori "Ja te volim, ja te volim - Srbijo!"

45' - GOOOOL! Sergej - vodi Srbija

45' - Ovako se slavilo izjednačenje:

 

45' - Tadić je maestralno izveo slobodan udarac, blago iskosa s leve strane, a Strahinja Pavlović izuzetno skočio i glavom poslao loptu u dalji ugao gola Kameruna - 1:1.

Strahinja Pavlović slavi gol za 1:1 na meču Srbija - Kamerun / FOTO: Tanjug/AP

45' - GOOOOOOL! Srbija je izjednačila! Strelac je Pavlović!

45' - Igraće se još šest minuta sudijske nadoknade. Jedan kamerunski vrač se upravo moli na tribinama. Tadić centira...

45' - Prekršaj nad "SMS"-om, na oko 40 metara od gola Kameruna.

44' - Kamerun u novoj ofanzivnoj akciji. Sedam prema četiri vode Afrikanci u šutevima na gol, a 3:0 je za njih kada se računaju oni koji su išli u metu.

43' - Auh, opasno je bilo! Lukić je pogrešio na sredini terena, nije se najbolje zagradio, Kunde mu je uzeo loptu, pobegao po desnoj strani napada, a onda šutirao po zemlji. Nogom mu je čuvar mreže Srbije odbranio taj udarac, a sledeći koji je usledio (jer mu se lopta vratila) bio je izuzetno neprecizan.

42' - Šteta, naši su pogrešnim dodavanjem izgubili loptu u novoj dobroj prilici, ali su nedugo zatim opet došli do nje, jer je golman "VMS" dobro pratio šta planiraj suparnici

41' - Totalna ofanziva Srbije. Svi igrači sem golmana Vanje Milinkovića Savića su na suparničkoj polovini terena. Prvi put je proradila i "osovina" Tadić - Kostić, ali je na ivici peterca centaršut zaustavila odbrana Kameruna.

Kasteljeto slavi vodeći gol Kameruna na meču Svetskog prvenstva protiv Srbije / FOTO: Tanjug/AP

40' - KAKAV ŠOK ZA SRBIJU: Pogledajte kako je Kamerun došao do vođstva (VIDEO)

39' - Nova obećavajuća situacija za "orlove". Živković, vrlo aktivan na ovom meču, solicno je centirao, a posle intervencije odbrane Kameruna, lopta je stigla do Tadića, čiji šut nije bio dovoljno dobar. Sudije su potom pokazale da se radilo o ofsajd poziciji.

38' - "Dižu" se naši. Napadaju s desne strane, ali interveniše odbrana Kameruna pre nego što se desio šut.

36' - Meč je nastavljen, a Kamerunci su uz novu dozu samopouzdanja u ovim trenucima bolji takmac na terenu. Brzo gube "orlovi" loptu, a njihovi suparnici prilično jednostavnom igrom osvajaju prostor. Treba izdržati ovih  nekoliko minuta "poljuljanosti".

35' - SREĆO, ZAŠTO SI NAM OKRENULA LEĐA? Pogledajte dve neverovatne šanse Mitrovića (VIDEO)

34' - Povređen je jedan igrač Kameruna, meč je privremeno prekinut

33' - Tadić je natrčao na defanzivca Kameruna, oborio ga, ali iako je akcija "orlova" nastavljena, tek značajno kasnije, kada je Srbija došla u priliku, sudija je prekinuo meč i dodelio loptu afričkom timu.

32' - Na klupi Kameruna Kristijan Basonog je dobio žuti karton. Valjda zbog utrčavanja na teren kada mu je sunarodnik postigao gol.

Gol Kameruna za vođstvo protiv Srbije / FOTO: Tanjug/AP

30' - Korner sa leve strane je izvela afrička selekcija, ogromna većina srpskih fudbalera je pazila šta se dešava kod bliže stative, odatle je jedan defanzivac Kameruna, Nkulu, glavom "prosledio" loptu ka daljoj stativi, gde je usamljeno Kasteljeto samo postavio nogu i, neometan, doneo prednost svojoj ekipi.

29' - Gol, Kamerun vodi! Kasteljeto je strelac.

26' - Kako su samo važne ove "sitnice", poput poteza Sergeja Milinovića Savića. Kada bi mnogi odustali od bilo kakvog truda jer je aut za rivale na njegovoj polovini terena, "SMS" je odmah pritrčao desnom beku rivala koji je dobio loptu, blokirao njegovo ispucavanje, pa je lopta udarila u Kamerunca i izašla napolje. Iako Srbi nisu iskoristili napad koji su tako dobili, za svaku pohvalu je trud "orlova".

25' - Tadić je prejako izveo taj sloboidan udarac i lopta je otišla skroz na drugu stranu igrališta i izašla van terena.

24' - Nkulu je rukom udario po licu Živkovića dok su se borili za loptu i dobio je žuti karton. Prva javna opomena na meču. Slobodnjak za Srbiju sa desne strane, "skraćeni korner", kako to fudbaleri vole da kažu.

Detalj sa meča Srbija - Kamerun / FOTO: Tanjug/AP

23' - Utakmica je nastavljena. Tadić je izveo korner, golman Ebasi (koji je posle skandala u kamerunskoj reprezentaciji, neposredno pred početak utakmice, zamenio svog slavnog golegu) hvata loptu.

22' - Pomaže mu kolega da zameni uređaj za audio-komunikaciju.

22' - Prekid meča jer sudiji ne radi oprema za komunikaciju. 

21' - Dobar odgovor Srbije na veliki 4-2-4 presing Kameruna. Mitrović je izvrsno, s leve strane, proigroa Maksimovića na sredini, ovaj dodao Živkoviću na desnom krilu i potrčao odmah napred. Upravo je Maksimović i bio proigran, ali je odbrana Kameruna intervenisala u poslednji čas.

20' - Posle kornera, reprezentacija Srbije se odbranila, a Sergej Milinković Savić fauliran na ivici našeg kaznenog prostora. Lopta za "orlove".

19' - Navijači Srbije daleko, daleko glasnije pevaju od Kamerunaca. Sada se ori "Daj gol, daj gol" - ali, bliži pogotku sada su bili Kamerunci. Prvi pravi šut ka golu Srbije uputio je igrač Olimpijakosa Kunde, koji se probio pored Maksimovića, pa šutirao, a golman "VMS" uspeo da "boksuje" loptu u korner.

Aleksandar Mitrović u neverici posle zicera na meču Srbija - KAmerun / FOTO: Tanjug/AP

17' - Neverovatno! Opet je šansa i to ogromna, najveća dosad, ostala neiskorišćena! Mitrović je promašio zicer sa devet, deset metara! Lopta mu se odbila posle loše intervencije odbrane rivala, on odmah šutirao i to iz sve snage - a lopta je prohujala levo od leve stative. Uhvatio se za glavu najbolji strelac naše nacionalne selekcije...

15' - Prvi pokušaj kamerunske reprezentacije. Defanzivac Nkulu je šutirao sa 20-ak metara, ali maltene toliko je lopta i otišla od gola Srbije.

13' - Kamerunci trenutno s desetoricom na terenu, usled povrede jednog njihovog igrača.

12' - Tribinama se ori "Kosovo je srce Srbije", a na terenu - naš golman, Vanja Milinković Savić, imao probleme jer je u prvom poluvremenu tako pozicioniran da mu Sunčevi zraci sve vreme idu u oči. Kako javlja izveštač "Novosti" sa lica mesta, čuvar mreže Srbije sve vreme prati zbivanja na terenu sa rukom iznad očiju:

Vanja Milinković Savić tokom prvog poluvremena meča Srbija - Kamerun / Foto: N. Iljukić

11'  - Stativa! Mitrović je pogađa s desne strane napada, na kome je prvo odigrao dupli pas sa kapitenom Tadićem, pa prevario sjajno N'Kulua, zatim levicom razorno šutirao, ali... lopta nije htela u gol. Šteta, šteta...

10' - Pripretili su naši po levoj strani, no centaršut Sergeja Milinkovića Savića bio je prejak, pa iako su "orlovi" došli do lopte na desnoj strani, nisu tu akciju mogli da završe odmah kako su želeli. Ipak, brzo su opet došli u posed.

8' - Kamerunci se polako oslabađaju pritiska Srbije. Drže loptu nešto duže nego u uvodnim minutima.

6' - Prva šansa! Maksimović je centrirao s leve strane, Mitrović skočio između dvojice čuvara, bio na pravom mestu, ali je loptu glavom poslao previsoko. Obećava ovo. I sama činjenica da se došlo do prilike, ali i da se Mitrović posle onog peha na početku solidno kreće (i odlično skače).

5' - Nezgodna situacija pred golom "orlova", Vanja Milinković Savić, golman naše reprezentacije, prekratko je dodao loptu saigraču, no Kamerunci se nisu najbolje snašli. Nije potom uspela ni akcija kojom je Živković hteo da proigra Kostića, ali su Srbi nedugo zatim opet osvojili loptu. 

4' - Srbija ima veći posed lopte na početku, ali za sada ne uspeva da pronađe način da propbije odbranu rivala.

3' - Ovako je zvučala himna Srbije pred meč sa Kamerunom:

2' - Nastaviće Mitrović da igra. Stisnuo je zube i vraća se na teren. Dobro je...

1' - Auh, šta ovo bi!? Nezgodan pad Mitrovića na levi skočni zglob. Jauče, drži se... Ustaje, šepa, odlazi do aut-linije, prilazi mu selektor Stojković.

1' - Utakmica je počela, i to uz gromoglasne povike "Srbija! Srbija!" sa tribina.

10.59 - Fantastična je bila ova scena sa himnom Srbije. Zaista fantastična...

10.57 - Divno zvuči "Bože pravde". Pevaju igrači, pevaju i navijači. Baš se ori...

10.56 - Inotniraju se himne. Prvo kamerunska, pa onda i srpska.

10.54 - Timovi su izašli na teren.

Teren pred početak meča Srbija - Kamerun / Foto: N. Iljukić

10.53 - Na igralištu - spektakl. Dve velike zastave zemalja čije se reprezentacije nadmeću, na sredini veliki pehar, tu je i glasna muzika, ali i vatromet. Ekipe se spremaju da izađu na teren.

10.50 - Deo tribina na kojima je većina navijača Srbije:

 

10.48 - SAMO HRABRO, "ORLOVI": Srbija će imati veliku podršku, a stižu i navijači Kameruna (VIDEO/FOTO)

10.44 - Izlazak fudbalera Srbije na teren:

10.43 - SRPKINjA PRIVUKLA NAJVIŠE PAŽNjE NA TRIBINAMA: Pre početka meča Srbija - Kamerun svi su gledali u nju (FOTO)

10.34 - Udarni tandem...

10.27 - Isplivali detalji! NEVEROVATNA SVAĐA PRED MEČ "ORLOVA": Evo zašto Srbija ne mora da brine za asa Kameruna, koji je izbačen iz reprezentacije pred početak meča

10.11 - Ovako je izgledala svlačionica kada su u nju ušli naši "orlovi":

10.05 - Jedna stvar prosto zapadne za oko kada se pogledaju startne postave. A evo objašnjenja: RASULO U KAMERUNU: Prva zvezda reprezentacije izbačena iz tima

10.04 - Fudbalska reprezentacija Srbije je stigla na "Al Džanub" stadion:

10.00 - Sat vremena pred početak, ovako je ispred stadiona:

 

9.57 - Pogledajte koliku policijsku pratnju je imala reprezentacija Kameruna prilikom dolaska na mesto odigravanja današnje utakmice:

 

9.55 - Početna postava Kameruna, kojio će igrati u formaciji 4-1-2-3: Epesi - Fai, Kasteljeto, N'kulu, Tolo - Kunde - Angvisa, Hongla - Mbeumo, Čupo-Moting, Toko Ekambi

9.49 - Dakle, Filip Kostić se oporavio, što je sjajna vest. Njemu je mesto ustupio Filip Mladenović, koji je igrao protiv Brazila u "početnih 11", a iz te startne postave danas nema još jednog člana, Gudelja, umesto kog ovoga puta igra u veznom redu Nemanja Maksimović. Golman "VMS", kao i defanzivni trio su ostali isti, dok je u napadu i dalje usamljen Mitrović ali, kako je selektor Stojković dan ranije rekao "da je zdravstvena situacija značajno bolja" - to bi trebalo da se odnosi i na najboljeg golgetera Srbija, koji je protiv Brazila, prema Piksijevim rečima "bio na 50% mogućnosti".

9.48 - Evo i sastava!

Startna postava fudbalske reprezentacije Srbije: Vanja Milinković Savić, Pavlović, Veljković, Milenković, Lukić, Maksimović, Kostić, Sergej Milinković Savić, Živković, Tadić, Mitrović.

9.45 - Kvote za utakmicu Srbija - Kamerun se, u velikim svetskim kladionicama, kreću od 1,72 do 1,85 na na Srbiju, koja se smatra favoritom, dok su kvote na pobedu Kameruna od 4,5 do 5,4. Remi je "procenjen" na oko 3,5.

9.41 - Na terenu je već spremna srpska trobojka:

9.37 - Kamerunski navijači već stižu u velikom broju...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shafeer Hamsa (@shafeer_sab)

9.23 - Ako ste propustili: ZAR ON? FIFA odredila ko sudi meč Srbija - Kamerun

9.22 - Stadion "Al Džanub" na kome danas igraju "orlovi":

Važnost meča

Tabela grupe G, u kojoj igra Srbija, pred ovaj takmičarski nastup ekipe koju predvodi selektor Dragan Stojković Piksi nije baš idealna po "orlove". Ali, to ne mora ništa da znači, jer je utakmica sa afričkim "lavovima" prilika da se krene pobedničkim stazama. U suprotnom... Pa, bolje da se to "suprotno" ni ne priziva, jer bi u slučaju rezultatskog neuspeha bilo izuzetno teško izboriti plasman u nokaut fazu Mundijala u Kataru. Međutim, jednu stvar ne treba zaboraviti:

Koji god rezultat Srbija ostvari protiv Kameruna, o tome da li će proći dalje, u šta cela nacija veruje, odlučivaće u petak meč sa Švajcarskom (koja kasnije danas igra protiv Brazila; Raspored svih utakmica i tabele Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. možete pogledati kada kliknete OVDE.)

 

Standings provided by Sofascore

Burna konferencija Dragana Stojkovića Piksija - od provokacije do šok-detalja

U nedelju su se, pred današnji meč, javnosti obratili selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković i golman Vanja Milinković Savić. Već na samom početku desila se provokacija, jer je jedan strani novinar krenuo da pita (i odmah bio prekinut, usred rečenice) "Šta mislite o istrazi FIFA o zastavi Kosovo..."

- Sledeće pitanje, sledeće pitanje! - pokazao je Piksi novinaru da "promeni ploču".

Podsetimo, dan ranije je novinar američke novinske agencije "Asošijejted pres" pitao srpske reprezentativce "da li su svesni" da će se Fudbalski savez (samoproglašene države) 'Kosova' - žaliti što su Srbi u svojoj svlačionici razvili zastavu "Nema predaje" (na kojoj je prikazana cela teritorija naše države).

Taj novinar je odmah "poslat na svoje mesto", brzom intervencijom iz tabora "orlova", a ovoga puta je selektor Srbije sve rešio.

O očekivanju od narednog meča, Stojković je najpre rekao:

- Situacija (kadrovska) je bolja nego što je bila. Izgubili smo i mi i oni, pa će ambicije biti velike. Utakmicu ćemo pripremiti na najbolji mogući način i videćemo ko je bolji.

O stanju povređenih, a pre svega Filipa Kostića, bio je spreman da kaže sledeće:

- Situacija nije odlična da bih bio prezadovoljan, ali sam i te kako zadovoljan u odnosu na ono što smo imali pre nekoliko dana, ili prošle nedelje. Situacija jeste bolja, to me raduje. Kostić je odradio poslednja dva treninga sa ekipom i biće u konkurenciji za tim. Intenzitet kojim je radio pokazuje da bi trener mogao da računa na njega, što nije bio slučaj pre tri, četiri ili pet dana. Videćemo i da li će igrati.

O razlogu za lošu igru protiv Brazila, Stojković je otkrio ovo, na osnovu analize:

- Previše smo se trošili ni za šta. Pretrčali smo više od Brazila, a ispalo je kao da tih pola sata u drugom delu nismo postojali. Mislim, 160 izgubljenih lopti ili promašenih dodavanja smo imali, pa je sa takvim "učinkom" apsolutno nemoguće da nekog dobijete. Nismo bili kompletna ekipa na terenu, upravo zato što smo imali kadrovske probleme. Da nismo, bila bi to totalno druga priča, drugačija slika Srbije u svih 90 minuta, ne samo tih 45. Ali, dobro, Bože moj... To što smo uradili u poslednja dva dana me jako raduje. Mislim tu na intenzitet rada, jer su igrači potpuno odgovorno, pozitivno odgovorili na sve, i u fizičkom i tehničkom smislu, što ohrabruje, jer pokazuje da se vraćamo kada je najvažnije.

Piksi otkrio šok-detalj

Tada je Piksi otkrio i nešto što je dosad bila tajna:

- Od dolaska u Katar, moram da vam kažem... imali smo sedam ili osam igrača koji uopšte nisu bili u trenažnom procesu! Nisam mogao javno o tome da govorim (pred meč sa Brazilom), jer bi onda ceo svet znao. A za mene je to bilo vrlo zabrinjavajuće. Neko me je od vas pitao za osmeh, rečenica je bila "Selektore, ne vidimo na Vašem licu uobičajeni osmeh?", pa nisam mogao da kažem tada, ali, eto, sada znate. To je razlog. Na kraju krajeva, osmeh se polako vraća. Bolje je nego što je bilo!

Golman Vanja Milinković Savić, selektor Dragan Stojković i portparol FSS-a Milan Vuković pred meč sa Kamerunom / Foto: N. Iljukić

Vanja Milinković Savić je upitan šta misli o svom kamerunskom kolegi Onani, a šta o samom rivalu koji čeka "orlove":

- Onana je izuzetan golman. Na početku sezone morao je (u klubu) da zameni jednog takođe odličnog golmana, Handanovića. Izborio se savršeno sa pritiskom. Zaista mislim o njemu sve najbolje. Što se reprezentacije Kameruna tiče, uradili smo video-analizu, pa ćemo videti kako će biti. Ne mogu da kažem da li ću imati manje ili više posla nego protiv Brazila, mi smo se spremali kako treba. U ekipi je atmosfera odlična, nije nas poljuljao poraz od Brazila, potpuno smo se posvetili sledećoj utakmici.

Selektor Stojković uverava da je ekipa spremna za predstojeći izazov.

- Igrači su posvećeno radili, potpuno su okrenuti onome što sledi. Mi smo već ovu vrstu utakmica igrali, nema potreba objašnjavati. Ali, da bi se pobedilo, moraš biti bolji, moraš dati gol više od protivnika. Nadam se da ćemo biti pravi, odigrati dobru, takmičarsku utakmicu, da ćemo biti posvećeni. Očekujem da će Srbija biti na nivou na kome želim da bude. A i sutra se ništa ne završava, već samo uvod u ono što sledi, utakmicu sa Švajcarskom.

Piksi je potom na slikovit način počeo da zaključuje ovo obraćanje:

- Nadam se da ćemo našim stilom igre da ukrotimo "lavove" (nadimak reprezentacije Kameruna), što nije lako, jer su to ozbiljne, snažne životinje, nije prijatno sresti se sa njima. Ali, nadam se da ćemo pokazati pravo lice.

"Bila je strahovita konfuzija"

Upitan da li ga brine činjenica da neki naši igrači nisu dugo nastupali, selektor Stojković je, još dok je pitanje trajalo, klimao glavom:

- Naravno da me brine, i te kako, kada neko ne igra mesec dana, ali... Šta je tu je. Na neke stvari ne možete da utičete. Ono što mogu da kažem, to je da ćemo izaći sa najjačim timom. Tu nema dileme, nema pokušaja, to je već odlučeno. To je moj stil rada, tako radim. Prvi put u mojoj karijeri sam imao drugačiji slučaj pred meč sa Brazilom. Bila je strahovita konfuzija, možda jednog dana objasnim kakvo je to stanje bilo... Ali, dobro. To je bilo, sada sledi 90 minuta. Ne pet-šest sati, sve staje u to. Treba ostati pozitivan, mi jesmo pozitivni i idemo samo napred. Prošlo je šta je prošlo, i dobro je što je Brazil iza nas. Sada nas čekaju ekipe s kojima se sada bukvalno lice u lice sudaramo, da probamo da ostvarimo ono što želimo.

Na kraju konferencije za štampu, Piksi je upitan od strane brazilskog novinara kako će, svojimo iskustvom, podići ekipu koja dugo na velikim takmičenjima nije imala neku golgetersku rapsodiju:

- Želimo da pokažemo lep, atraktivan, napadački fudbal. Ali, otkad sam ja postao selektor, mislim da ne postoji nijedna utakmica da Srbije nije postigla gol ili da nije napravljena šansa.To govori kakav fudbal želimo da igramo. Protiv Brazila je Mitrović bio na 50% mogućnosti, Vlahović je maltene skroz bio u "autu", Kostić baš u "autu". To za Srbiju predstavlja veliki ofanzivni problem. Ne kažem da ne bismo izgubili, ali 100% bismo napravili Brazilcima probleme da smo bili kompletni. Morate se složiti da je odsustvo takvih igrača veliki problem za jednu malu Srbiju. Sad se nadam, pošto je situacija bolja nego što je bila s ovim igračima, da ćemo se vratiti na stari put, nastaviti sa dobrim igrama i, nadam se, postići gol. To što se desilo, poraz od Brazila, ne može da utiče na našu svlačionicu. Ja sam vrlo otvoren, ne želim da krijem ništa. Da imamo probleme, rekao bih, a i mi bismo ih rešavali. Ali, mi ih zaista nemamo. Mi ćemo dati sve od sebe da dođemo do pobede, a to nije lako jer ovo je Mundijal, ovo nisu prijateljske utakmice - zaključio je Dragan Stojković.

Podsetimo, ne samo da danas igra Srbija, već sve i o toj utakmici, i o svim drugim, možete mnogo toga da saznate na portalu "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (69)