KO JE OVO OČEKIVAO?! Nova senzacija na Mundijalu, bivši as Partizana presudio Nemačkoj! (FOTO)

Č. V.

23. 11. 2022. u 16:07

KAKAV početak Svetskog prvenstva u Kataru. Svi su mislili da je iznenađenjima došao kraj, ali tako nisu mislili reprezentativci Japana koji su u prvom kolu grupe E pobedili Nemačku sa 2:1 i to posle preokreta.

КО ЈЕ ОВО ОЧЕКИВАО?! Нова сензација на Мундијалу, бивши ас Партизана пресудио Немачкој! (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

U utorak je Argentina na isti način izgubila od Saudijske Arabije, Danska nije uspela da savlada Tunis, a sada su i "panceri" razočarali.

Ništa nije slutilo da će publika na stadionu "Kalifa Internešnol" u Dohi prisustvovati još jednom fudbalskom čudu, jer su Nemci odigrali dobro u prvih 45 minuta kada su i došli do vođstva. Gol je postigao Ilkaj Gundogan u 33. minutu iz penala, a utisak je da je tim Hansija Flika mogao da vodi i ubedljivije.

Po povratku igrača iz svlačionica nastavilo se u istom ritmu. "Panceri" su pretili na početku drugog dela, ali kako je vreme prolazilo tako je Japan bivao sve opasniji.

Možda i ključni trenutak utakmice desio se u 57. minutu kada je trener "samuraja" Hajime Morijasu na teren poslao bivšeg igrača Partizana Takumu Asana koji je uneo dosta živosti. Pretio je rivalu brzinom, uspeo da izbori dva kornera. U vazduhu se videlo da je azijska selekcija spremna za izjednačenje.

To se dogodilo u 75. minutu kada je Doan natrčao na lopta koju je odbio Nojer i poslao je u praznu mrežu. A onda je Asano izrastao u heroja.

Fudbaler Bohuma je umakao Šloterbeku i zakucao loptu u rašlje golmana "pancera". Nakon tog pogotka Nemci su krenuli na sve ili ništa, ali Japan je odoleo i uspeo da dođe do velikog trijumfa.

Zanimljivo je da je ovo Nemačkoj bio tek treći put da je izgubila prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu.

U drugoj utakmici ove grupe od 17 sati igraju Španija i Kostarika.

Nemačka - Japan 1:2 (1:0)

Stadion: "Kalifa Internešnol". Gledalaca: 42.608. Sudija: Ivan Barton Sisneris (Salvador). Strelci: Gundogan 33. (Nemačka) - Doan 75, Asano 83. (Japan).

Nemačka (4-2-3-1): Nojer - Sule, Ridiger, Šloterbek, Raum - Kimih, Gundogan (od 67. Gorecka) - Miler (od 67. Hofman), Musijala (od 79. Gece), Gnabri (od 90. Mukoko) - Haverc (od 79. Fulkrug).

Japan (4-2-3-1): Gonda - Sakai (od 75. Minamino), Jošida, Itakura, Nagatomo (od 57. Mitoma) - Endo, Tanaka (od 71. Doan) - Ito, Kamada, Kubo (od 46. Tomijasu) - Maeda (od 57. Asano).

Drugo poluvreme: Nemačka - Japan 1:2

90+8' - Kraj utakmice!

90+5' - Velika prilika za Nemačku. Fulkrug je spustio glavom loptu do Gorecke koji je šutirao iz prve, lopta je otišla malo pored gola.

90+1 - Drugo poluvreme produženo je za sedam minuta.

90' - Pokušava Nemačka da se oporavi od šoka, ali Japanci se organizovano brane i čine sve da sačuvaju prednost.

83' - Malo ko je mogao da očekuje da će Japan uspeti da preokrene rezultat. Videlo je da je Asano uneo živost u igru Japanu i sada je nagrađen pogotkom. Pobegao je Šloterbeku i zakucao loptu u rašlje Nojera.

75' - Uspeli su "samuraji" da poravnaju rezultat, potpuno zasluženo. Doan je tek ušao u igru i odmah je uspeo da postigne gol. Odbio je Nojer loptu pravo na nogu fudbaleru Frajburga kome nije bilo teško da ubaci loptu u praznu mrežu.

FOTO: AP/Tanjug

74' - Kakava šansa za Japan. Ito je propustio neverovatnu priliku da donese izjednačenje svojoj selekcije, tačnije u tome ga je sprečio fenomenalni Nojer koji je fantastično intervenisao. U nastavku akcije Sakai je iz dobre pozicije tukao preko gola.

71' - Čudesni Gonda. Golman "samuraja" je upisao četiri obrane u jednom napadu. Zaustavio je udarce Hofmana i tri puta Gnabrija.

68' - Uneo je Asano dosta živosti u igru azijske selekcije. Sve više je lopta na polovini Nemačke. Japanci su rešeni da dođu do izjednačenja.

FOTO: AP/Tanjug

60' - Još jedan sjajan napad Nemačke. Lopta je došla do Gundogana koji je šutirao sa 16 metara, a "samuraje" je spasila stativa koja je zaustavila udarac igrača Mančester sitija.

58' - Odmah po ulasku u igru probao je da ugrozi "pancere" bivši igrač Partizana. Šutirao je glavom, ali bio je u teškoj poziciji, pa nije ozbiljnije zapretio Nojeru.

57' - Menja trener Japana. Utakmica je gotova za Nagatoma i Maedu. Umesto njih na terenu su Mitova i Takuma Asano.

51' - Kakav bi ovo gol bio. Promešao je odbranu Japana Džamal Musijala, šutirao iz sjajne pozicije, ali loptu je poslao visoko preko gola koji čuva Gonda.

FOTO: AP/Tanjug

47' - Tamo gde su stali u prvom delu, nastavili su u nastavku. Odmah na startu drugog dela meča Nemci su opasno zapretili. Stuštio se ka golu rivala Gnabri i šutirao iskosa sa desne strane, no lopta je otišla preko gola.

46' - Počelo je drugo poluvreme utakmice prvog kola grupe E na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Prvo poluvreme: Nemačka - Japan 1:0

45+6' - Mogao je Maeda da poravna rezultat pred sam odlazak na odmor, ali nije bio precizan iz dobre pozicije.

45+4' - Još jednom se zatresla mreža Japana. Gonda je odbranio udarac Kimiha, lopta je potom stigla do Gnabrija koji je uposlio Haverca kome nije bilo teško da ubaci loptu u praznu mrežu. Ipak, gol je poništen pošto se fudbaler Čelsija nalazio u nedozvoljenoj poziciji.

FOTO: AP/Tanjug

45+1' - Glavni sudija Sisneros iz Salvadora je odlučio da nadoknada u prvom poluvremenu bude četiri minuta.

41' - Nastavila je Nemačka da napada i nakon vođstva. Sigurno čuvaju loptu i ni na jedan način ne dozvoljavaju rivalu da ugrozi Manulea Nojera.

31' - Biće penal za Nemačku. Raum se našao u kaznenom prostoru rivala, golman Japada je srušio levog beka rivala. Loptu je belu tačku namestio Gundogan, prevario je Gondu i doveo svoju selekciju do predosti.

29' - Raum je dobro centrirao sa leve strane, Gonda je odbio loptu na nogu Gundogana koji je tukao iz prve, no dobro je bio postavljen Jošida koji je sprečio čini se čist gol "pancera".

FOTO: AP/Tanjug

20' - Još jedan dobar napad "pancera". Kimih je natrčao na loptu i raspalio po njoj sa nekih 20 metara, ali Gonda je bio dobro postavljen i sprečio je rivala da dođe do prednosti.

16' - Prva opasnost po gol Japana. Kimih je izveo korner, a najviši u skoku je bio Ridiger čiji pokušaj glavom je bio neprecizan, lopta je otišla malo pored stative.

14' - Pokušavaju izabranici Hansija Flika da kroz pas igru dođu do prilike da ugroze protivnika. Ipak, Japanci za sada odlično stoje na terenu, pa je lopta najčešće kod štopera Nemačke, kao i golmana Nojera.

8' - Izgubio je Gundogan loptu na sredini terena, Japanci su istrčali fantastičnu kontru koju je pogotkom okončao Maeda, no on je opravdano poništen zbog ofsajda. Napadač Seltika bio je pola koraka ispred odbrane "pancera".

FOTO: AP/Tanjug

6' - Prvi korner na utakmici izvela je azijska selekcija, ali dobro je u kaznenom prostoru reagovao Gnabri i izbio loptu glavom daleko od svog gola.

4' - Krenuli su "panceri" od starta da vrše pritisak na polovinu rivala. Ipak, u uvodnim minuta nije bilo opasnosti po gol Gonde.

1' - Počela je utakmica na stadiona "Kalifa Internešnol" u Dohi.

Uoči meča:

"Panceri" i "samuraji" odigraće prvu zvaničnu utakmicu. Do sada su dva puta odmerili snage, ali u prijateljskim susretima. Nemačka je slavila davne 2004. godine sa 2:0, dok je dve godine kasnije bilo 2:2.

Nema dileme da su izabranici Hansija Flika favoriti na ovom susretu, no pojedini dosadašnji rezultati na planetarnoj smotri su pokazali da su iznenađenja itekako moguća.

U drugom susretu ove grupe snage će odmeriti Španija i Kostarika. Oni igraju od 17 časova.

Sastavi:

Nemačka (4-2-3-1): Nojer - Sule, Ridiger, Šloterbek, Raum - Kimih, Gundogan - Miler, Musijala, Gnabri - Haverc.

Japan (4-2-3-1): Gonda - Sakai, Jošida, Itakura, Nagatomo - Endo, Tanaka - Ito, Kamada, Kubo - Maeda.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)