KONVENCIJA SE: Srbija za bezbednost na sportskim priredbama

Novosti online

17. 05. 2021. u 21:39

REPUBLIKA Srbija potpisala je Konvenciju Saveta Evrope o integrisanom pristupu bezbednosti, zaštiti i uslugama na fudbalskim utakmicama i drugim sportskim manifestacijama.

КОНВЕНЦИЈА СЕ: Србија за безбедност на спортским приредбама

Ilustracija sport Foto Dephositos

Dokument je u Strazburu potpisala ambasadorka Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović, u prisustvu zamenika generalnog sekretara saveta Bjerna Bergea.

Svrha konvencije je da obezbedi da fudbal i druge sportske manifestacije pruže bezbedno i sigurno okruženje i atmosferu dobrodošlice za sve pojedince kroz integrisani pristup bezbednosti, zaštiti i uslugama na sportskim priredbama, i to putem saradnje svih subjekata koji u tome učestvuju.

Konvenciju je do sada, uključujući i Srbiju, potpisalo 36 od ukupno 47 članica SE, a ratifikacija dokumenta završena je u 20 zemalja.

Konvencija o nasilju gledalaca i nedoličnom ponašanju na sportskim priredbama, posebno na fudbalskim utakmicama usvojena je 1985. godine posle tragedije na briselskom stadionu Hejsel, koja je do danas ostala simbol navijačkog nasilja.

Tada su na utakmici između britanskog Liverpula i italijanskog Juventusa engleski navijači napali italijanske, a u opštem metežu srušio se deo stadionskog potpornog zida i tom prilikom poginulo je 39 italijanskih navijača, a više od 600 je povređeno.

Posle te nesreće osnovan i je ekspertski komitet čiji je zadatak bio da, u saradnji sa FIFA, UEFA, profesionalnim fudbalskim asocijacijama, Interpolom i institucijama EU analizira bezbednosnu situaciju i mere koje se preduzimaju pre i posle svih većih međunarodnih fudbalskih takmičenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)