SMAK FUDBALSKOG SVETA Navijači nezadovoljni, protesti u nekoliko gradova, Perez i družina ne mare mnogo

Z. ĆOROVIĆ

20. 04. 2021. u 09:10

FUDBALSKI smak sveta. Najpopularniji sport ubijen je u pojam od trenutka kada je 12 vrhunskih klubova potvrdilo da su formirali svoje takmičenje elitnih superbogataša i nazvali ga Superliga Evrope.

СМАК ФУДБАЛСКОГ СВЕТА Навијачи незадовољни, протести у неколико градова, Перез и дружина не маре много

FOTO: EPA

Klubovi osnivači su: Milan, Arsenal, Atletiko, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Real Madrid i Totenhem. Oni su se bukvalno otcepili od UEFA i FIFA jer ih više ne zanimaju takmičenja pod njihovom ingerencijom, uprkos pretnjama fudbalskih institucija da će kazne za sve "superligaše" biti drastične.

- Igračima koji budu učestvovali u Superligi biće zabranjeno nastupanje na Svetskom i Evropskom prvenstvu. Neće im biti dozvoljeno da nastupaju za državne timove. Ovo je interes desetak "prljavih" ljudi. Za njih ne postoji fudbal, već novac. Ova ideja je šamar svima koji vole fudbal - poručio je Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA.

Godinama se pričalo da se "kuva" neka nova liga. Malo ko je i verovao da će ta priča zaživeti sve dok 19. aprila, nekako podmuklo baš u jedan čas posle ponoći, nije ozvaničena odluka da je osnovana Superliga Evrope.

Samo je ogroman novac mogao da "izburgija" ovaj monstrum od projekta. Poznato je da iza svega stoji"Džej-Pi Morgan", američki moćni investicioni fond, koji je obezbedio finansijsku konstrukciju. Godišnji budžet je pet milijardi evra, s tim što je dogovoreno da 12 klubova osnivača (plus tri koja se čekaju) na startu podele 3,5 milijardi evra.

Računica je jasna - očekuje se da osvajač Superlige godišnje zaradi i 410 miliona evra, što je tri puta više od 120 miliona evra, koliki je maksimum sezonskog prihodovanja u Ligi šampiona. Profit za sve klubove je tri do četiri puta veći jer je "krug zatvoren", a i nema solidarnosti UEFA koja u svojim takmičenjima veliki deo novca namenjuje i manjim klubovima. Pošto nova liga planira 20 učesnika, samo za učešće bi se umesto dosadašnji 4,1 dobijalo 10 miliona evra.

PEREZ: STVORIĆEMO I MUNDIJAL

KOLIKO je bahat Florentino Perez, predsednik Reala i nove Superlige, najbolje se vidi u njegovom odgovoru Čeferinu.

- Ako igračima koji učestvuju u Superligi Evrope bude zabranjeno da igraju SP 2022. u Kataru, stvorićemo naš turnir u Svetskom kupu.

Iako je do sada 12 klubova dalo saglasnost, predviđa se da u Superligi učestvuje 20 najboljih klubova u Evropi - 15 osnivača, plus pet koji će se kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni. Debitantska sezona će startovati početkom avgusta. Takođe, odlučeno je da predsednik Superlige bude Florentino Perez, prvi čoveka Reala. Potpredsednici su Sten Kroenke iz Arsenala, Andrea Anjeli (Juventus), Džon V. Henri (Liverpul) i Džoel Glejzer (Mančester junajted).

Ovo što se upravo dešava sa fudbalom još početkom devedesetih je pokušala, a početkom ovog veka u potpunosti uspela sa košarkom, jedna privatna kompanija iz Barselone. Košarka je tada "oteta" iz ruku FIBA i do danas sa identičnim, novčanim motivom funkcioniše kroz projekat Evrolige i Evrokupa.

"ISPAŠTAJU" JOVIĆ I GRUJIĆ

UKOLIKO Superliga zaživi, a UEFA ostvari svoje pretnje suspenzijom, po trenutnom stanju stvari mogla bi da ispaštaju dvojica reprezentativaca Srbije. Radi se o napadaču Reala Luki Joviću, i vezisti Marku Grujiću, koji je igrač Liverpula na pozajmici u Portu. Njima bi evropska kuća fudbala mogla da zabrani da igraju za "orlove" ako budu nastupali u Superligi.

I ono što je najvažnije - navijače niko nije ništa pitao. Po prvim, oštrim reakcijama, mnogi su se već izjasnili da su protiv toga, bilo je i organizovanih protesta ispred Liverpulovog i Junajtedovog stadiona. Očekuje da će ih tek biti. Očigledno je da se ovom novotarijom ubijaju prave vrednosti na kojima fudbal počiva - viteška igra i tradicija, šansa da manji klubovi naprave iznenađenja, koja su posebna draž otkad je, 1955, pokrenut Kup šampiona. Od tada još se nije pojavila ovakva "bomba" koja preti da u paramparčad raznese fudbal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024