DRASTIČNA PROMENA U ENGLESKOM FUDBALU: Od ovog vikenda na snazi novo pravilo u Premijer ligi, evo o čemu se radi...

Novosti online

30. 09. 2020. u 14:48

U novoj sezoni Premijer lige dosta pažnje posvećuje se suđenju i pravilu vezanom za igranje rukom.

ДРАСТИЧНА ПРОМЕНА У ЕНГЛЕСКОМ ФУДБАЛУ: Од овог викенда на снази ново правило у Премијер лиги, ево о чему се ради...

Arhiva Novosti

Nakon nekoliko spornih odluka, arbitri koji sude u ovom takmičenju dobiće novi pravlinik, po kom će biti "blaži" u određenim situacijama.

U prva tri kola sudije su pet puta sankcionisale igrače koji su ruku držali u neprirodnom položaju kada ih je lopta pogodila.

Nakon krktika menadžera, igrača i rukovodioca klubova, podržane su promene koje bi arbitrima dale više prostora za tumačenje pravila. Promenu je podržalo i telo koje je zaduženo za suđenje u Premijer ligi (IFAB).

Nova strategija će se primenjivati od ovog vikenda i za razliku od dosadašnje prakse gde se gledalo da li je ruka telo činila neprirodno većim, sada će se gledati da li igrač može da drži ruke u tom položaju u odnosu na dešavanja na terenu.

Ipak, pravilo koje se tiče igranja rukom, ako se ona nalazi iznad ramena pri udarcu, neće se promeniti.

Kada bi ovo pravilo moglo da se primeni retroaktivno, većina kaznenih udaraca iz ove sezone ne bi bila dosuđena, ali ne i onaj koji je skrivio Erik Dajer. Igraču Totenhema je ruka bila iznad ramena, iako ga je lopta iz neposredne blizine "napucala", to ne bi bila olakšavajuća okolnost.

Inače, ovo je još jedna promena na "ostrvu" nakon što je VAR u Premijer ligi prešao pod ingerienciju FIFA, koja želi da standardizuje suđenje u svim takmičenjima.

(BLIC) 

Pratite "Novosti sport" na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!