DANIJEL ALEKSIĆ ZA "NOVOSTI": Bila je ovo sezona za pamćenje, najbolji smo u zemlji koja ima mnogo slavnije klubove

N. Iljukić

20. 07. 2020. u 21:34

IMA Istanbul Fenerbahče, Galatasaraj, Bešiktaš i Kasimpašu, ali kajmak je ove godine pokupio Bašakšehir.

ДАНИЈЕЛ АЛЕКСИЋ ЗА НОВОСТИ: Била је ово сезона за памћење, најбољи смо у земљи која има много славније клубове

Danijel Aleksić Foto EPA

Nekadašnji reprezentativac Srbije i iskusni 29-godišnji napadač Danijel Aleksić je od preksinoć prvak zemlje u kojoj se za fudbal živi i preko granica fanatizma. Prvi put u istoriji Bašakšehir je, u godini koju je "pojeo" virus korona, uspeo da dođe do titule.

- Bila je ovo sezona za pamćenje. Po fudbalskim i onim drugim stvarima. Uspeli smo da dođemo do titule kolo pre kraja, u drami koja nije slična onoj od prošle sezone, kada nam ni plus od sedam bodova nije bio dovoljan. Sada smo postali šampioni i deo istorije turskog fudbala. Srećan sam zbog ovog velikog uspeha, koji je možda neobičan za fudbalske uslove u ovako velikoj zemlji, koja ima i mnogo slavnije klubove - poručio je Aleksić juče iz Istanbula za "Novosti".

Za razliku od tri mnogo slavnija kluba iz Istanbula, Bašakšehir, koji se "ušuškano" na evropskoj strani Bosfora, po mnogo čemu je specifičan. Prvo, osnovan je tek 1990. kao Bujukšehir, i samo tri decenije se bori za ovo za šta se izborio preksinoć na stadionu koji čak nije ni njegov, već je u vlasništu turske države.

- Nemamo navijače kao neki mnogo slavniji kubovi iz Istanbula, ali klub funkcioniše besprekorno u svakom segmentu. Igrači su srećni i zadovoljni, posluje se vrlo pošteno, i rezultat svega su i događaji na terenu. Realno, bili smo najkvalitetniji tim ove sezone, pa je titula samo kruna svega ovoga - dodaje Aleksić.

Promenio je srpski napadač do sada deset dresova u karijeri i u 29. godini je fudbalsku satisfakciju pronašao u Turskoj.

- Igram u najzrelijim fudbalskim godinama. Zaista sam srećan u klubu sa kojim imam višegodišnji ugovor. Igram celu jednu sezonu za Bašakšehir, i ovo je zaista sjajno iskustvo za mene - kaže Aleksić, koji je na 21 utakmici za narandžaste postigao šest golova.

Novo vreme je stiglo u turski fudbala. Klupski velikani iz Istanbula gledaju u leđa Bašakšehiru, koji se nije toliko oslanjao na tradiciju koliko na suvi fudbalski kvalitet tima koji vodi Okan Buruk.

- Nismo imali pritisak sa tribina, jer nemamo navijače kao neki mnogo veći klubovi. Zato i nije bilo dodatnog pritiska na ekipu. Još kada je došao virus korona, sa tribina su nas pratili samo zaposleni u klubu. Bilo je potpuno neobično, ali krajnji rezultat je satisfakcija za sve nas. Postali smo šampioni, prvi prošli kroz cilj, i to je ono što je najvažnije - zaključio je Aleksić.

VAR ZA POŠTENO SUĐENjE

VIDEO-TEHNOLOGIJA kao pomoć sudijama možda je spasla sezonu u Turskoj.

- Od kada se VAR pojavio, i u prvenstvu Turske sve je mnogo čistije i poštenije na terenu. Nema nikakvog prostora za "slobodna" sudijska uverenja, pa je to bio i dodatni motiv za moj tim da na "suvi kvalitet" idemo do titule - kaže Aleksić, koji je jedan od sedmorice Srba koji su se ove sezone okitili titulom prvaka u nekoliko evropskih liga.

LIČNA KARTA

o Rođen 30. 4. 1991.

o Pozicija: napadač

o Klubovi: Veternik, Vojvodina, Đenova, Grojter Firt, Sent Etjen, Avinjon, Legija Gdanjsk, Sent Galen, Malatija, Al Ahli, Bašakšehir.

o Titule: Bašakšehir (Turska) 2019/2020.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!