MONTEVIDEO 90 GODINA: Sudije opljačkale Jugoslaviju (13)

Vladimir Stanković

16. 07. 2020. u 08:10 >> 18:34

POSLE plasmana u polufinale nije se znalo ko s kim igra, to je trebalo da odredi žreb.

МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Судије опљачкале Југославију (13)

Foto Privatna arhiva

Doktor Andrejević je u svom izveštaju za "Vreme" naveo da će "žreb ići trgovačkim putem", što je trebalo da znači da će biti namešten, odnosno da Urugvaj neće igrati sa Argentinom, koja je smatrana najtežim rivalom. Tako je i bilo.

Argentina je ubedljivo pobedila SAD sa 6:1. Sutradan, 27. jula, u 14.45 na teren prepunog stadiona "Sentenario", pred 100.000 ljudi, istrčali su fudbaleri Urugvaja i Jugoslavije.

Već u 5. minutu, stadionom se razlegao - muk! Uspaljenu atmosferu mogao je da ohladi samo gol Jugoslovena, i baš to se dogodilo. Tirnanić je pretrčao Nasacija i tačnim centaršutom pronašao Ivicu Beka. Lopta ide ka Sekuliću, na koga startuje Andrade, ali Bane lucidno propušta loptu ka Vujadinoviću, a svojim telom blokira Andradea. Đokica Vujadinović iz punog trka topovski šutira nisko i pogađa desni donji ugao gola na kome je stajao Baljestero - 0:1!

Urugvaj je izjednačio u 19. minutu. Leva polutka Pedro Sea iz gužve šalje loptu u mrežu pored nemoćnog Jakšića. Jugosloveni podižu ruku, gledaju ka pomoćnom sudiji, jer je pozicija bila više nego sumnjiva, strelac je bio u ofsajdu bar pola metra, ali sudija je pokazao na centar. Na krilima izjednačenja i nošeni neverovatnom podrškom sa tribina, Urugvajci navaljuju i već u 21. minutu daju drugi gol, ovog puta regularan. Centarfor Anselmo zahvata centaršut sa leve strane i glavom vara Jakšića - 2:1 za domaćina.

Brzo oporavljeni od šoka zbog dva primljena gola za dva minuta, Jugosloveni kreću u napade. Sada se Urugvaj brani. U 25. minutu Ivica Bek prolazi levom stranom, pronalazi Baneta Sekulića, koji snažno šutira, lopta pogađa Nasacija, ali na nesreću domaćina, na pravom mestu je Moša Marjanović, koji pritrčava i iz blizine postiže gol. Sudija pokazuje na centar, rezultat je 2:2, na stadionu opet "minut ćutanja". Ali avaj, Urugvajci trče ka sudiji, pokazuju rukom na pomoćnika, reklamiraju nešto. Rego odlazi do pomoćnika iz Bolivije i posle konsultacije poništava gol!

UGRUVAJ, URUGVAJ

PRED polazak na utakmicu, u naš hotel je stigao jedan duhovit telegram iz Beograda. Doktor Andrejević je pročitao i nasmejao se. A pisalo je:

"Jugoslavijo, u Montevideo, Bog te video, ugruvaj Urugvaj".

Objašnjenje: strelac je bio u ofsajdu! U 32. minutu desio se skandal koji je ušao u istoriju svetskih prvenstava. Posle napada Urugvaja lopta odlazi u gol-aut. Jedan policajac, koji je stajao tik uz gol Jakšića, vraća loptu u igralište. Dok Jugosloveni stoje, Dorado centrira, a Anselmo šalje loptu u mrežu. Na opšte zaprepašćenje, sudija pokazuje na centar, 3:1 za Urugvaj. Jugosloveni ne veruju očima.

Foto Privatna arhiva

Izveštaj sa utakmice

Na poluvremenu, u svlačionici, vođena je žestoka rasprava. Mikica Arsenijević je predložio da se ne izađe na drugo poluvreme. Podržalo ga još nekoliko igrača, čak i uvek smireni Moša, ali dr Andrejević nije hteo ni da čuje. Bojao se reakcije FIFA. Pomalo nevoljno, naši fudbaleri izašli su na teren, ali su do kraja doživeli nezasluženu katastrofu - 1:6...

URUGVAJ - JUGOSLAVIJA 6:1 (3:1)

SUDIJA: Žilberto de Almeida Rego (Brazil), pomoćnici: Sausedo (Bolivija) i Balvaj (Francuska):

URUGVAJ: Baljestero - Maskeroni, Nasazi (k) - Andrade, Fernandez, Gestido - Dorado, Skarone, Anselmo, Cea, Irijarte.

JUGOSLAVIJA: Jakšić - Ivković (k), Mihajlović - Arsenijević, Stevanović, Đokić - Tirnanić, Marjanović, Bek, Vujadinović, Sekulić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!