NESTVARNO VEČE U MOSKVI: Rusija zgromila Piksijevu Srbiju u prijateljskom meču, a na tribinama - čudo!

Novosti online

21. 03. 2024. u 19:56 >> 19:57

Fudbalska reprezentacija Srbije doživela je ubedljiv poraz u Moskvi: Rusija je savladala "orlove" sa 4:0 (2:0) u prijateljskoj utakmici odigranoj u nestvarnoj, istinski bratskoj atmosferi. Ipak, pitanje je kako bi se ovaj meč odvijao da u 19. minutu Milan Gajić nije isključen, i to opravdano. Crveni karton je doveo do toga da više od sat vremena ekipa selektora Dragana Stojkovića Piksija ima igrača manje na terenu i to protiv rivala željnog dokazivanja na međunarodnoj sceni, sa koje je, zbog rata u Ukrajini, ruska selekcija već dve godine izbačena.

НЕСТВАРНО ВЕЧЕ У МОСКВИ: Русија згромила Пиксијеву Србију у пријатељском мечу, а на трибинама - чудо!

FOTO: Tanjug/AP

Na terenu je bilo sjajno i bajno - iz ruskog ugla, a na tribinama, iz bratskog.

I pre početka meča, od kog su domaćini napravili istinski spektakl, uz kulturno-umetnički program, brojnu pirotehniku, divno intoniranje himne "Bože pravde", koreografiju sa porukom "Jači zajedno" - publika je bila istinski fantastična.

Navijači Rusije na meču sa Srbijom / Screenshot: RTS

Dovikivale su se tribine i na skandiranja "Kosovo - Srbija!", i na reči "Rusi i Srbi, braća zauvek!". Bilo je tu i zastava sa ukrštenim prikazima srpske i ruske zastave uz natpis "Iste boje, ista vera", i, u drugom poluvremenu, bilo je skandiranja na srpskom jeziku "Kosovo je srce Srbije".

Na tribinama su zajedno sedeli šefovi diplomatija, Sergej Lavrov i Ivica Dačić, zajedno su bili i čelnici ruskog i srpskog Saveza, početni udarac izveo je srpski glumac koji oduševljava i Rusiju poslednjih godina, Miloš Biković i... sve je to bila divna najava i divno okruženje za spektakl. Ali, istinski fudbalski spektakl je trajao 19 minuta.

Miloš Biković dolazi da izvede početni udarac na utakmici Rusija - Srbija / Screenshot: RTS

Srbija je dobro zaustavljala početne napade "zbornaje komande" kojom je dirigovala zvezda Monaka i francuske lige Aleksandr Golovin, imala je i odličnu šansu koju nije iskoristio Živković, ali... Stvari su onda krenule nizbrdo u pomenutom 19. minutu.

Golovin je tada savršeno uposlio Hluševiča na levoj strani, ovaj pobegao čuvarima i bio zaustavljen rukom od strane Milana Gajića. VAR provera da li je ofsajd prethodio ovom faulu nije se okonačala kako su se Srbi nadali - nedozvoljene pozicije nije bilo, pa je turski arbitar Arda Kadlešler ne samo pokazao na belu tačku, već i crveni karton srpskom defanzivcu.

To što je Đorđe Petrović umalo odbranio penal Antonu Mirančuku bila je slaba uteha: Rusija je povela i u narednih 15-ak minuta bila dominantniji tim. Sasvim očekivano, posle šoka koji je doživela Piksijeva ekipa.

Kruna te šok-situacija zbila se nedugo nakon što je isteklo pola sata igre. Golovin je centrirao iz slobodnog udarca, Pavlović je glavom hteo da interveniše, ali je samo spustio loptu pred Osipenka, koji je sa 7-8 metara lako dao svoj prvi reprezentativni gol - 2:0.-

Završnica poluvremena je, iznenađujuće za domaću publiku, protekla u dominaciji Srba: majstorije je izvodio kapiten Dušan Tadić, ali ni Luka Jović, kome je čuvar mreže Krasnodara Matvej Safonov sjajno odbranio zicer, ni "makazice" Mijata Gaćinovića, nisu donela promenu rezultata.

Strateg našeg državnog tima je prilično hrabro započeo drugo poluvreme, jer je na terenu ostavio Jovića, a pridružio mu u napadu Mitrovića, u igru su ušli i Sergej Milinković Savić i, kao desni bek, Mijailović, pa je Srbija zaigrala sa dva špica.

Pripretili "orlovi" jesu, ali ne i dovoljno da bi Rusi ustuknuli. Štaviše, strpljivo su čekali propust desetočlanog rivala, a on se i desio u 55. minutu.

Gorškov je tada ostao potpuno sam na levoj strani, proigran je i odmah potom savršeno uputio loptu po zemlji Alekseju Mirančuku. Rezervista, brat strelca prvog gola, rutinski je postigao novi pogodak - 3:0.

Skoro dvadeset minuta su Srbi pokušavali da sa dva napadača koliko-toliko uzvrate udarac, potom je Stojković izveo Jovića i uvođenjem Samardžića rešio da ojača vezni red, koji je popuštao pred novim ruskim talasom, osveženim sa klupe...

... ali, promena rezultata se ipak desila i to u sudijskoj nadoknadi vremena.

Rusi su, uostalom, tome bili bliži, pogodili su stativu, pogodili su prečku...

...  Petrović je pritom imao jednu izvrsnu intervenciju, pa se činilo da će, pre ili kasnije, lopta još jednom završiti u srpskoj mreži.

Pa opet, u poslednjim momentima utakmice, svojom drugom fantastičnom odbranom domaći golman Safonov spasao je "zbornaju komandu" kada se činilo da će "SMS" glavom sigurno dati gol, a onda - konačna presuda. 

Sergejev je u 91. minutu, nepunih 100 sekundi nakon što je svojom kretnjom u ofsajdu bio krivac za poništeni gol Rusa, iskoristio brojčanu prednost i, posle dodavanja s levog krila, postavio konačnih 4:0. Zasluženih po svemu viđenom ali, naravno, ostaje žal što je Srbija više od 70 minuta morala da igra sa fudbalerom manje, jer bi u ujednačenom brojčanom stanju sigurno ovo bila još zanimljivija utakmica.

Ipak, lekcija bi morala da bude naučena - svaka neopreznost se u modernom fudbalu plaća. Prilika za popravni je već za tri dana, protiv Kipra (ponedeljak, 18 časova, uz prenos na portalu "Novosti"), a onda slede ivnovi testovi. Svi oni, u sklopu priprema za ovogodišnje Evropsko prvenstvo na kome će Srbija prvi put igrati posle dve decenije odsustva.

KRAJ! Rusija - Srbija 4:0

90' - Ipak 4:0 vode Rusi! Sergejev, koji je kriv što je prethodni gol poništen, sada je precizan iz peterca posle dodavanja s levog krila.

90' - Kakva odbrana Safonova! Majstorija na gol-liniji, u stilu Lava Jašina, brani "žabicu" posle udarca glavom Sergeja Milinkovića Savića sa svega 5-6 metara.

89' - Interesantno, poništen je gol! Sergejev, koji nije dirao loptu, bio je u ofsajdu, a svojom kretnjom je, kažu sudije, ometao srpskog golmana, pa se pogodak poništava.

88' - Primio je loptu na oko 30 metara od gola Srbije Zaharjan, Mašović mu nije izašao u susret, već ga "parlelno" pratio, a onda je usledio nizak, a vrlo precizan udarac u donji levi ugao srpskog gola... 

87' - Gol! Vodi Rusija 4:0 Zaharjan je strelac!

81' - Rusija je igrala sjajno i sa Golovinom na terenu, dodavali su se njeni igrači petama, ali sada ove rezerve - deluju još bolje. "Gol visi u vazduhu", što bi rekli TV komentatori.

80' - Meču prisustvuje 23.689 gledalaca

76' - Aleksandr Golovin, posle sjajne partije i dve asistencije, ustupa mesto Zinkovskiju, igraču Spartaka.

74' - Stativa! Rusi su umalo iskoristili mali, ali za njih dovoljan kiks srpske odbrane, šutirali su sa desne strane po zemlji i pogodili okvir gola. Ostaje tri razlike...

74' - Odlična odbrana Petrovića! Zaharjan iz Real Sosijedada je izvrsno šutirao s leve strane, gađao je dalji donji ugao, a golman Srbije i Čelsija se ispružio i levom rukom sprečio pogodak. Čestitaju mu saigrači...

73' - Dva napadača nisu donela promenu rezultata u srpsku korist, pa sada Luka Jović ostavlja Mitrovića kao jedinog špica, a na terenu je Lazar Samardžić, uzdanica Udinezea.

69' - Manje od dva minuta je trajao prekid, utakmica je nastavljena.

67' - Prekinut je meč zbog ulaska nekog od navijača na teren.

62' - Ovako je malopre Rusija umalo uvećala vođstvo, ali se autogol Mladenovića ipak nije dogodio:

60' - Aleksej Mirančuk je prilično "prodrmao" pomalo uspavani ruski napad, igra veoma dobro i konstantna je pretnja po naš gol. Sada je, međutim, golman Petrović uspeo da bude brži od njega.

57' - Opet sjajne scene na tribinama. Ruski navijači sad na srpskom navijaju "Rusi i Srbi - braća zauvek!"

56' - Nove dve izmene u Srbiji. Zdjelar je ustupio mesto ofanzivnijem Filipu Kostiću, a Mladenović - Mašoviću.

55' - Novi gol za Ruse! Gorškov je ostao potpuno sam na levoj strani, savršeno uputio loptu po zemlji Alekseju Mirančuku a ovaj rutinski postigao pogodak. Dva brata su strelci protiv Srbije, prvo Anton, a sad Aleksej. Rusija vodi 3:0.

Radost ruskih fudbalera posle gola Srbiji / FOTO: Tanjug/AP

52' - Mladenović umalo da da autogol! Glavom je hteo da vrati loptu golmanu, a Petrović nije bio dovoljno blizu da bi je uhvatio. Srećom, lopta je otišla pokraj gola (a Rusi potom nisu krunisali korner novim pogotkom).

49' - Ruski fudbaleri su sad pa počeli mnogo često da igraju petom, što se ispostavilo odlično kada su izbili pred našeg golmana Petrovića, a onda umesto da šutiraju - poigrali se i, usled lošeg dodavanja petom, prokockali šansu.

48' - Evo šta Rusi umeju s loptom. Anton Mirnačuk u centru pažnje:

47' - Interesantna akcija Rusa, dvaput su, u nizu, dodavali loptu jedni drugima, ali taj drugi pokušaj su zaustavili naši igrači. Samo na kratko. Rusi su došli do lopte a Gorškov (koji je sa Aleksejom Mirančukom ušli u igru kod domaćih na poluvremenu) šutirao je sa distance - previsoko.

47' - Interesantno, iako su Srbi brojčano slabiji, igraju sa dva napadača, što nisu imali kada ih je bilo 11 na terenu. Ostao je Luka Jović u igri, a u napadu mu se pridružio Mitrović. Izašli su Živković, Gaćinović i Tadić.

46' - Počelo je drugo poluvreme!

Izmene u reprezentacaiji Srbije. U igri su Aleksandar Mitrović, sa kapitenskom trakom, Sergej Milinković Savić, Srđan Mijailović... 

Kraj poluvremena. Rusi vode, ali... 2:0 nije možda i najrealniji rezultat. Ipak, isključenje Gajića i penal Mirančuka u 21. minuta potpuno su promenili tok meča, a onda je drugom asistencijom svoj kvalitet je potvrdio kapiten domaćih Golovin. Srbija je, iako brojčano slabija, imala više šuteva (5:3), a Rusija veći posed lopte (55%-45%).

45' - Igraće se dva minuta sudijske nadoknade vremena.

42' - Na tribinama su brojne poznate ličnosti. Tu je Emir Kusturica, ali i prvi čovek ruske diplomatije, Sergej Lavrov...

41' - Nova šansa za Srbiju, makazice Gaćinovića posle lob-dodavanja raspoloženog Tadića! Majstorski igraju brojčano slabiji "orlovi" u završnici prvog dela meča. Ostaje, ipak, 2:0 za Rusiju.

Detalj sa utakmice Rusija - Srbija / FOTO: Tanjug/AP

40' - Au, kakva prilika za Srbiju! Tadić je "promešao" odbranu Rusa, dodao levo od sebe Luki Joviću, a ovaj iz srca šesnaesterca, birajući gde da šutne, odabrao da gađa onu malo dalju, desnu stranu. I, golman Rusije je to sjajno zaustavio... Šteta, šteta!

37' - Šansa za Srbiju! Tadić je iz slobodnog udarca centrirao s leve strane, a Pavlović glavom probao da smanji zaostatak. Lopta, ipak, nije bila precizno upućena... Šteta.

32' - Novi gol za Ruse! Maksim Osipenko postiže prvi pogodak u reprezentativnoj karijeri - i to posle centaršuta kapitena Golovina. Pavlović je glavom hteo da interveniše, ali je samo spustio loptu pred Osipenka, koji je sa 7-8 metara lako dao gol.

30' - Šta li se ovo dešava sa našim defanzivcima danas... Sad Pavlović gura rivala u srpskom kaznenom prostoru, ali, srećom, Rus nije hteo da padne, već je s loptom izašao van šesnaesterca, pa je akcija nastavljena. Da je pao, komotno je mogao ovo da bude i drugi penal za domaćine.

29' - Ovako su Rusi poveli:

Gajić je napravio penal, i dobio crveni karton...

... a Mirančuk je realizovao jedanaesterac:

27' - Oslobađaju se naši fudbaleri pritiska, pa iako brojčano slabiji - prilično ofanzivno igraju u ovim momentima. Sa šestoricom su ispred kaznenog prostora rivala.

25' - Opet sjajne scene na tribinama stadiona u Moskvi! Deo Rusa viče "Kosovo!", a drugi odgovaraju "Serbija!"

24' - Biće zanimljivo videti kako će selektor Srbije Dragan Stojković reagovati na ovu situaciju. Em se gubi, em se ima igrač manje...

Screenshot

22' - Pročitao je golman Đorđe Petrović gde će lopta ići, ali - Rusi su dali gol...

Screenshot

21' - Isključen je Gajić, penal je dosuđen, Mirančuk je precizan, Rusija vodi!

Screenshot

19' - Golovin je savršeno uposlio Hluševiča na levoj strani, ovaj pobegao čuvarima i bio zaustavljen rukom. VAR provera da li je ofsajd prethodio ovom faulu.

Screenshot

18' - Penal za Ruse! Zasluženo! 

16' - Kakve scene u Moskvi! Tribine se dovikuju (na ruskom jeziku) "Rusi i Srbi - braća zauvek!"

14' - Rusi u poslednjih pet minuta imaju nešto više loptu u svojim nogama, ali se ti napadi odbijaju o defanzivni bedem Srbije, koji zasad deluje odlično.

12' - Evo kako je Miloš Biković izveo početni udarac na meču između Rusa i Srba:

10' - Nervira s selektor Rusije Valerij Karpin, jer su njegovi izabranici imali kontru koju su očajno završili. A obećavala je ta akcija u početku...

8' - Pokušali su Rusi da proigraju svog kapitena Golovina dugim dodavanjem, malo im je nedostajalo da u tome uspeju. Ali, odmah uzvraćaju Srbi! Tadić je u polu-kontri dodao loptu Živkoviću na desnoj strani, on se pomerio ka sredini terena, namestio na šut - i za oko pola metara promašio metu, uputivši udarac sa 17 metara! Odlična je ovo bila prilika!

7' - Ori se stadionom "Katjuša", čuvena ruska pesma koju često i srpski navijači pevaju. A evo kako je Pelageja otpevala himnu Ruske Federacije:

6' - Dobro se brane i srpski fudbaleri, lako oduzimaju lopte Rusima kada ovi krenu u "završnu trećinu" terena, no dva, tri dugačka dodavanja "orlova", sada Živkovića za Tadića, a potom golmana za vezni red, nisu urodila plodom.

5' - Izuzetno organizovano se brani ruska selekcija, ne uspevaju "orlovi", za sada, da pronađu način da se s loptom probiju do zadnje linije defanzive domaćih.

4' - Slično se završio i prvi ruski napad, loptu je osvojio golman Čelsija, naš Đorđe Petrović. Probao je da proigra Gajića na desnom krilu, Rusi su izbacili loptu u aut, posle čega Živković nije uspeo da je zadrži u svom posedu, kada ju je dobio.

3' - Dugačko dodavanje ka Joviću nije bilo uspešno, pa sada Rusi kreću u svoju prvu akciju iz sopstvenog kaznenog prostora.

2' - Sudarili su se Zdjelar i Obljakov, lopta je opet za Srbiju, nakon što prvi napad nije bio uspešan.

1' - Meč je počeo! Prvi udarac izveo je naš proslavljni glumac, koji živi i radi u Rusiji, Miloš Biković.

Screenshot

18.02 - Na tribinama vlada bratska atmosfera. Pozdravljaju se međusobno Rusi i prisutni Srbi, a evo i jedne od zastava koja se vijori. Na njoj piše, na ruskom: iste boje, ista vera.

Screenshot

18.01 - Meč zbog pomenutih dešavanja kasni koji minut, ali posle fotografisanja - počinje! 

17.59 - Intonirana je himna Srbije, a pozdravljena je gromoglasno, a sad sledi i ruska, pa onda - početak!

Screenshot

17.57 - Arda Kadlešler, turski sudija, izvodi ekipe na teren

Screenshot

17.53 - Počeo je kraći umetnički program pred meč. Publika uživa u spektakularnoj pirotehnici i pesmi "Svoje ne ostavljamo!"

Screenshot

17.51 - Minut tišine je obavljen u čast nedavno preminulog ruskog TV komentatora, nakon što je na stadionu emitovan snimak o njemu i njegovom radu.

17.50 - Najnovija sportska vest: SRBIJU UPARILI SA LAŽNOM DRŽAVOM "KOSOVO"! Žreb hitno obustavljen, evo šta se potom desilo

17.10 - Nestvarna dešavanja u Moskvi! Najnovija vest vas čeka - ovde: NESTVARNE SCENE U RUSIJI: Evo šta se dešava ispred stadiona na kome igraju Rusija i Srbija

17.00 - Kakva je vaša prognoza?

Anketa

Kakav će biti ishod ovog meča?

16.59 - Očigledno je da je izbor "pao" na nešto bržu varijantu ofanzivne igre, u kojoj Gaćinović, Živković i Jović treba da hitrinom nadmaše tradicionalno čvrst (i u duelima prilično jak) ruski defanzivni bedem. Biće zanimljivo videti i kako će u defanzivi "orlovi" izlaziti na kraj sa kreativnim kapitenom domaćih, Golovinom, igračem kakvog Rusi odavno nisu imali...

16.54 - Na klupi "orlova" su ostali: golmani Rajković i Vanja Milinković Savić, Mašović, Babić, Mijailović, Baždar, Samardžić, kao i standardni prvotimci "orlova" Sergej Milinković Savić, Filip Kostić i Aleksandar Mitrović. 

16.53 - Evo i sastava Srbije! Petrović - Gajić, Eraković, Pavlović, Mladenović - Zdjelar, Lukić - Tadić, Gaćinović, Živković - Jović

16.49 - Evo sastava Rusije. U formaciji 4-3-3 nastupaju Safonov - Volkov, Siljanov, Osipenko, Hlusevič - Barinov, Hlebov, An. Mirančuk - Obljakov, Golovin, Cjukavin

16.45 - ZBOG NjEGA JE MINUT TIŠINE PRED RUSIJA - SRBIJA: Rusi su odlučili da utakmica tako počne

16.37 - NEVEROVATAN DIZAJN! Ovako igleda novi dres reprezentacije Srbije?! (FOTO)

16.15 - POSETA PRED UTAKMICU: Ivica Dačić pozdravio "orlove" pred večeraššnji meč u Moskvi

16.10 - POKLON ZA DOMAĆINA: Džajić se sreo sa predsednikom FS Rusije

15.28 - OPA! Evo ko izvodi početni udarac na utakmici Rusija - Srbija u Moskvi

Reč selektora

"RUSI ME PODSEĆAJU NA ENGLEZE!" Dragan Stojković Piksi i vrlo zanimljiva konferencija za štampu u Moskvi

Uoči meča koji je "digao buru"

Kada je obelodanjeno da će, usred sankcija koje je "zapad" uveo Rusiji, naša fudbalska reprezentacija da otputuje baš u Rusiju i odigra prijateljski meč sa tamošnjom reprezentacijom, desila se prava bura u svetskoj sportskoj, ali ne i samo sportskoj javnosti. Bunili su se Ukrajinci, tužakali FSS čelnicima UEFA i FIFA, ali im je odgovoreno da, što se prijateljskih utakmica tiče, nema tu šta ko da se meša sa strane. Bunili se i neki strani političari "kako neko može da krši međunarodne sankcije", a kako nikakvog kršenja nije ni bilo niti ga ima ovim činom, što su potvrdile i UEFA i FIFA, na red je došao dugo iščekivani meč.

Sastav reprezentacije Srbije za meč u Moskvi

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković morao je da iz nekoliko razlog koriguje spisak za meč u prestonici Ruske Federacije, pa su na kraju u konkurenciji ostali:

Golmani: Vanja Milinković Savić (Torino), Predrag Rajković (Majorka), Đorđe Petrović (Čelsi);

Odbrambeni igrači: Milan Gajić (CSKA Moskva), Erhan Mašović (Bohum), Strahinja Eraković (Zenit), Matija Nastasić (Majorka), Strahinja Pavlović (Salcburg);

Vezni igrači: Aleksa Terzić (Salcburg), Saša Lukić (Fulam), Sergej Milinković Savić (Al Hilal), Saša Zdjelar (CSKA Moskva), Srđan Mijailović (Crvena zvezda), Andrija Živković (PAOK), Mijat Gaćinović (AEK), Dušan Tadić (Fenerbahče), Lazar Samardžić (Udineze), Samed Baždar (Partizan), Filip Kostić (Juventus);

Napadači: Aleksandar Mitrović (Al Hilal), Luka Jović (Milan).

A ko igra za Ruse protiv Srbije?

Selektor fudbalske reprezentacije Rusije Valerij Karpin saopštio je konačan spisak igrača za predstojeće prijateljske mečeve, protiv Srbije 21. marta u Moskvi i četiri dana kasnije protiv Paragvaja.

Karpin je rešio da poziv da obuku novi dres "zbornaje komande" dobiju:

Andrej Lunjov, Aleksandr Maskimenko, Matvej Safonov, Arsen Adamov, Sergej Volkov, Jurij Gorškov, Igor Divjejev, Jevgenij Marozov, Maksim Osipenko, Aleksandar Siljanov, Jevgenij Harin, Danil Hlusevič, Dmitrij Barinov, Danil Hlebov, Aleksandar Golovin, Asren Zaharjan, Anton Zinjkovskij, Daler Kuzjajev, Anton Mirančuk, Aleksej Mirančuk, Andrej Mostovoj, Ivan Obljakov, Sergej Pinjajev, Danil Prucev, Aleksandar Černikov, Ivan Sergejev, Konstantin Cjukavin i Fjodor Čalov.

Na spisku su uglavnom igrači iz najboljih ruskih klubova, a iz inostranstva stižu trenutno najveća zvezda ruskog fudbala, Aleksandr Golovin - član Monaka i kapiten reprezentacije, te Aleksej Mirančuk, Arsen Zaharjan, Daler Kuzjajev i Andrej Lunjev.

S kim sve igra fudbalska reprezentacija Srbije do Evropskog prvenstva?

Podsetimo, Srbija neće samo igrati u Moskvi u predstojećem periodu.

Pripreme "orlova" za EURO 2024 uključuju zasad četiri prijateljske utakmice: protiv Rusije (21. marta), Kipra (25. marta), ali i Austrije (4. juna) i Švedske (8. juna), kada će se od fudbala i zvanično oprostiti Zlatan Ibrahimović.

Sve o "orlovima", fudbalu, ali i sportu generalno, pratite na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Nestvarno - ovo su Rusi zasvirali kada su fudbaleri Zvezde izašli na teren u Sankt Peterburgu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!