ZEMUNAC REŠIO HRVATSKI DERBI, A MEČ "PREŠAO" GRANICE: Navijači Hajduka "glavni" u Crnoj Gori, a u Splitu u centru pažnje ubistvo u Grčkoj

Novosti online

01. 10. 2023. u 21:27

UBISTVO navijača AEK-a, tokom tuče koju su izazvali huligani Dinama iz Zagreba, ne samo da je dovelo do velikih tenzija u dvomeču pomenutih klubova u kvalifikacijama za Ligu šampiona, već su se odjeci te tragedije "produžili" i "proširili" po Balkanu.

ЗЕМУНАЦ РЕШИО ХРВАТСКИ ДЕРБИ, А МЕЧ ПРЕШАО ГРАНИЦЕ: Навијачи Хајдука главни у Црној Гори, а у Сплиту у центру пажње убиство у Грчкој

FOTO: EPA

Podsetimo, iako je od strane UEFA bilo zabranjeno gostujućim navijačima da idu na pomenutu utakmicu, huligani koji bodre zagrebačke "modre" su se, dovijajući se na razne načine, domogli Atine, okupili i krenuli u napad na pristalice AEK-a. Prema nezvaničnim informacijama, u tome su "Bed blu bojsima" pomagali i prijatelji koji bodre atinski Panatinaikos, a sa kojima gaje bratske odnose.

U tim krvavim sukobima život je izgubio 29-godišnji navijač AEK-a Mihalis Kacuris, posle čega je 109 huligana uhapšeno u grčkoj prestonici, a pre dve sedmice još devetorica u Zagrebu, po međunarodnoj poternici. 

I, iako Atina nema baš mnogo veze sa velikim derbijem Hrvatske, a u Splitu su danas igrali Hajduk - Dinamo Zagreb, dešavanja u prestonici Grčke bila su na momente u centru pažnje na "Poljudu". Uz to, navijači splitskog kluba ne samo da su na svom stadionu bili "glavni", već i u Crnoj Gori.

No, krenimo redom.

Hrvatski mediji su, čak uz opise "Neverovatna koreografija" i "Jedna od najboljih u istoriji!" izveštavali o onome što su navijači Hajduka uradili pred derbi sa Dinamom - na dve susedne tribine su "ispisali" reči "Sto 'iljada", jer prvi put u svojoj istoriji splitski klub ima 100.000 članova.

Taj podatak koji jeste za ponos - nije oduševio samo lokalne pristalice Hajduka, već i one koji žive u Crnoj Gori.

Tako je na obali u Tivtu priređena velika bakljda u čast "sto 'iljada", a izveli su je lokalni ljubitelji "bilih" iz Crne Gore:

 

Što se tiče Zagrepčana, oni su mislima bili - u Atini:

"Bed blu bojsi" su se posvetili podršci uhapšenim drugovima.

Imali su veliki transparent "Sever uz odsutne", što je stajalo duž cele ograde "kaveza" za gostujuće navijače na jugu Poljuda, dok su na tribini podigli poruku "Ne vesele mene bez vas utakmice nedeljom".

A nije "Bojse" veselio ni konačan rezultat - Hajduk je pobedio sa 1:0.

Strelac je bio Emir Sahiti, momak rođen 29. novembra 1998. u Zemunu.

Kao mladić albanskog porekla, počeo je da se bavi fudbalom u Prištini, potom igrao za Trepču, pa Rabotnički, a onda za Splićane. Iako je najpre nastupao za podmlatke albanske reprezentacije, od 2022. rešio je da igra za selekciju tzv. države "Kosovo", za koju igra i njegov brat Suad. Roditelji su im, inače, poreklom iz Medveđe.


Posle devet kola hrvatskog fudbalskog prvenstva, Hajduk vodi sa 21 bodom, dva manje je sakupila Rijeka, dok je Dinamo, koji je odigrao osam utakmica, posle ovog poraza ostao na 16.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!