IZ PRAŠINE DO ZVEZDA: Filmska priča skupocenog Kaiseda - deseto dete u porodici, pozajmljivao patike da igra fudbal, a sada ušao u istoriju

Đ. S.

14. 08. 2023. u 20:36

PRE samo tri godine, Moizes Kaisedo je bio još jedan u nizu perpsepkitvnih vezista iz Južne Amerike, o kojem su ponešto znali samo najzagriženiji ljubitelji fudbala. Danas, Kaisedo je najskuplje pojačanje u istoriji Premijer lige i peti najvredniji fudbaler svih vremena.

ИЗ ПРАШИНЕ ДО ЗВЕЗДА: Филмска прича скупоценог Каиседа - десето дете у породици, позајмљивао патике да игра фудбал, а сада ушао у историју

Foto: EPA

Filmska priča momka iz Santo Dominga, danas je dobila najlepše poglavlje, budući da se Čelsi posle višemesečne licitacije na kraju dogovorio da Brajtonu plati oko 133 miliona evra za slobodu Kaiseda koji je sa "plavcima" potpisao ugovor na osam godina, uz opciju produženja na još jednu sezonu.

Momak koji je kao najmlađi od desetoro braća i sestara, sanjao da će jednog dana od fudbala izdržavati porodicu, konačno će ispuniti taj san. Kao dečak, morao je da pozajmljuje patike kako bi davao golove na prašnjavom terenu gde su stative glumile dve kamenice. Sada će moći da čitavoj porodici obezbedi sve što požele.

Otkrio ga je lokalni trener Ivan Guera, vodao ga po raznim klubovima pre nego što je prošao probu koju mu je sredio jedan od braće u Idepediente Dela Valeu, klubu iz predgrađa Kuita, prestonice Ekvadora. Indepediente će od Kaisedovog transfera zaraditi rekordnih 27 miliona evra, budući da su prilikom prodaje u Brajton (pet miliona) ubacili klauzulu da im od narednog prelaska Moizesa sleduje 20 odsto od ukupne cifre narednog transfera.

Ipak, ni početak Kaisedove evropske avanture nije bio kao iz snova. Prvih nekoliko meseci, igrao je za u20 ekipu Brajtona, da bi se poslednjeg dana prelaznog letnjeg prelaznog roka 2021. preselio na pozajmicu u Beršot.

Iako je klub ispao iz elitnog ranga Belgije, Kaisedo je pokazao naznake da u njemu čuči ozbiljan igrač. To je i potvrdio sa povratkom u Brajton gde je dobio ozbiljniju minutažu. Čelsi je imao nameru da ga dovede i na zimu, ali je Brajton uporno odbijao ponude dok nije dobio svotu koju su želeli. Iako se u jednom trenutku u čitavu priča umešao i Liverupl, Kaisedo je bio izričit i želeo je samo Čelsi. Želja mu se ispunila, sada preostaje da nastavi meteorski uspon i opravda još jednu basnoslovnu cifru isplaćenu iz kase na "Stamford Bridžu".

Tri roka - 952 miliona evra

OTKAKO je Tod Boli preuzeo Čelsi, prošla su tri prelazna roka. Jedan letnji, jedan zimski, dok je akutleni još u toku. U pomenuta tri roka, "plavci" su na 24 igrača, potrošili basnoslovnih 952 miliona evra. U "šoping ludilu" kluba iz Londona, najvrednije akvizije su Moizes Kaisedo i Enco Fernandez.

Deset najskupljih

Nejmar (Barselona - PSŽ) 220

K. Mbape (Monako - PSŽ) 180

F. Kutinjo (Liverupl - Barselona) 135

U. Dembele (Borusija D. - Barselona) 135

M. Kaisedo (Brajton - Čelsi) 133,4

Ž. Feliks (Benfika - Atletiko) 127,2

E. Fernandez (Benfika - Čelsi) 121

A. Grizman (Atletiko - Barselona) 120

Dž. Griliš (A. Vila - M. siti) 117,5

K. Ronaldo (Real Madrid - Juventus) 117

*Prema "Transfermarktu", u milionima evra.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti