SRPSKI AJAKS PO UGLEDU NA SLAVNI AJAKS: Čak 96 fudbalera iz Srbije karijeru nastavljalo u holandskom šampionatu

S. Bajić

28. 07. 2023. u 18:52

HOLANDIJA je bila i ostala najveća Meka za fudbalere iz Srbije. To ističe Svetozar Čiča (66), osnivač Srpskog Ajaksa 1996. godine, uz podršku legendarnog, pokojnog Velibora Vasovića, jedine fudbalske škole u Srbiji, koja je, kako ističe, prerasla u fudbalski klub.

СРПСКИ АЈАКС ПО УГЛЕДУ НА СЛАВНИ АЈАКС: Чак 96 фудбалера из Србије каријеру настављало у холандском шампионату

FOTO: Privatna arhiva

- To potvrđuje i činjenica da je od 1966. kada je Vasović otvorio vrata "kopljanika", sve do Dušana Tadića, koji je do pre neki dan predvodio čuveni klub iz Amsterdama, u Holandiji nastupalo čak 96 registrovanih naših igrača, a taj broj će uskoro biti trocifren - kaže Čiča. - Sve to zahvaljujući multikulturalnosti Ajaksa, koji je, recimo Vasovića imenovao za kapitena 1971. kada je predvodio ekipu sa desetoricom Holanđana u čuvenom finalu na "Vembliju" 2. juna, a među njima i Johana Krojfa, najboljeg igrača 20. veka. Vasović je za pet godina u Ajaksu osvojio sedam trofeja, nezabeleženo u istoriji, a Tadić za pet godina osvojio šest trofeja i nije propustio nijednu prvenstvenu utakmicu. Vasović je najbolji strani igrač Ajaksa 20. veka, a Dušan najbolji fudbaler Srbije i Ajaksa u 21. veku.

ISTORIJA Dušan Tadić i Čiča/FOTO: Privatna arhiva

Srpski Ajaks Čiča je osnovao, uz Velibora Vasovića, 2. juna 1996. na Petrovaradinskoj tvrđavi, odakle je holandski klub 30. maja 1973. krenuo u Beograd na finale KEŠ i pobedu nad Juventusom, za treći uzastopni trofej.

- Kroz Srpski Ajaks prošlo je za 27 godina više od 1.000 fudbalera, organizvali smo i 12 memorijalnih turnira u znak sećanja na Velibora Vasovića, a imamo igrače po celom svetu, čak i u SAD. Po želji Vasovića, iz Novog Sada smo prešli u Beograd, koji simbolizuje treću uzastopnu titulu Holanđana. Takmičili smo se u Novosadskoj ligi, u Beogradu u Međuopštinskoj od 1999. do 2020. a klub je u vreme pandemije privremeno prekinuo sa radom, koji ćemo nastaviti dogodine, za sezonu 2024-2025. - ističe Čiča.

Igrači ponikli u Srpskom Ajaksu, koji su branili boje tog kluba, kako Čiča ističe, raspoređeni su u drugim sredinama, a među njima su Marko Ilić, Ivan Rogač, Đorđe Šušnjar, Strahinja Krsteski, Radovan Pankov, Uglješa Radinović, Bojan Kovačević...

- Srpski Ajaks trenutno živi kroz njihove sadašnje igre. Naš klub se u najtežim uslovima pokazao kao reproduktivan klub igrača saveznog ranga, ali i kao vaspitna ustanova, što je potvrdio i FSS. Naš rad, naravno, pomno prate u Amsterdamu. Tražimo adekvatan prostor da valorizujemo naše pređašnje uspehe i da stvaramo nove, a podršku nam je nagovestio FSS. Nadamo se da će Srpski Ajaks ponovo raširiti svoja krila i stvarati nove fudbalske bisere - kaže najveći ajaksovac na Balkanu.

Naši u Holandiji

U HOLANDSKOM fudbalu, između ostalih, igrali su: Lazar Radović, Pavle Kiš, Rajko Kovačević, Petar Ađanski, Dragoljub Samardžić, Željko Petrović, Radoslav Samardžić, Ivica Kralj, Dejan Govedarica, Milko Đurovski, Mitar Mrkela, Mateja Kežman, Nenad Grozdić, Dragoslav Jevrić, Danko Lazović, Ivica Vukov, Marko Perović, Filip Kostić, Slobodan Rajković, Nemanja Matić, Miralem Sulejmani, Filip Đuričić, Marko Pantelić (na slici), Vladimir Stojković, Igor Đurić, Dejan Meleg, Nebojša Gudelj, Ivan Ilić...

Marko Pantelić/FOTO: Tanjug/AP

Igrač, trener, kolumnista...

ČIČA je nekadašnji centarfor Crvenke, Novog Sada, Leotara, Veleža, tuzlanske Slobode, Maribora... a kasnije trener Novog Sada, Cementa, Žablja, Topličanina, Proletera... sada fudbalski analitičar i kolumnista.

BONUS VIDEO: AKCIJA I REAKCIJA: Ovako je Luka Jović reagovao na povike "delija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)