KAKAV DERBI DELA MADONINA! Inter slavi, nokautirani Milan odavno nije bio ovako očajan

Novosti online

05. 02. 2023. u 22:40 >> 22:42

Čak 178. put gradski derbi u prvenstvu igrali su Inter i Milan, a domaćin je pobedio sa 1:0, što je moglo da bude i daleko ubedljivije imajući u vidu brojne šanse nerazura, te podatak da gostujući roso-neri nijednom nisu uputili udarac u okvir gola.

КАКАВ ДЕРБИ ДЕЛА МАДОНИНА! Интер слави, нокаутирани Милан одавно није био овако очајан

FOTO: Tanjug/AP

Čak 114 godina otkako je odigran prvi "Derbi dela madonina" (10. januara 1909, kada je Milan trijumfovao sa 3:2), Inter je gospodario terenom i pokazao zašto je bio smatran velikim favoritom, iako je njegov suparnik u meč ušao kao peti na tabeli.

Inter, koji je "morao" da pobedi, da ne bi više kao drugoplasirani tim Serije A zaostajao čak 16 bodova za vodećim Napolijem (koji je preslišao i Speciju, i to u gostima (0:3)), od prvog minuta je pretio.

Ređale su se šanse, bilo je pritom više nepreciznih šuteva nego odbrana Tatarušanua, ali ni on nije imao rešenja za udarac glavom najboljeg igrača Itnera, Lautara Martineza, u 34. minutu. Tada je Argentinac nadmudrio svog čuvara, Kjaera, prilikom kornera koji je izveo Čalhanoglu i doneo prednost roso-nerima (VIDEO).

Ekipa Stefana Piolija je bila u potpuno podređenoj poziciji sve do pola sata pred kraj meča, kada je trener Milana na teren poslao svog najboljeg igrača, Leaa. Tri izmene za kojima je Simone Inzagi potom posegao, a ušli su Lukaku umesto Džeka, te u veznom reddu Gosens i Brozović, malo su poremetile dotad tečnu igru domaćih, pa je u prilično rastrzanom meču Milan počeo češće da boravi na suparničkoj polovini terena.

Ipak, ni iznenadne prilike za promenu rezultata, poput kontre 3 na 3 u kojoj se Žiru spetljao kao početnik, a ne vicešampion sveta, ni uvođenje napadača (Rebića) umesto defanzivca (Kjera) nije pomoglo gostima. Roso-neri su skupo platili previše opreznu igru, a takvu i formaciju (3-5-2) posle devet primljenih golova u prethodne dve utakmice, a kada se na to nadovezao i prilično slab nastup protiv nadahnutog Intera, drugačiji ishod kao da i nije bio moguć.

KRAJ! Inter - Milan 1:0

90'+5 - Lukaku se izborio za šut, a golman Milana je uspeo da odbrani to i biće korner za nerazure, koji uopšte ne žure da ga izvedu. U toku je poslednji minut sudijske nadoknade vremena.

90' - VAR potvrda je stigla: bio je ofsajd, ostaje 1:0.

89' - Lautaro Martinez daje gol, ali brzo mu sudije kvare slavlje, pokazan je ofsajd.

86' - Ofanzivni Ante Rebić menja defanzivca Kjera. Trener Milana Stefano Pioli sve karte baca na napad.

84' - Davide Masa opravdava onaj pomenuti opis da deli najviše žutih kartona u Seriji A. Šest mu je prosek, a toliko je i danas pokazao, jer je Žirua opomenuo zbog korišćenja ruke u jednom fizičkom duelu sa čuvarom.

83' - Lukaku šalje loptu u gol Milana, ali je prethodno napravio prekršaj nad rezervistom gostiju, Tijaoom, kog je zgrabio za dres i "uneo" nekih 5-6 koraka dublje u kazneni prostor suparnika pre nego što je u padu poslao loptu u mrežu.

78' - Slobodan udarac za Milan, koji se probudio otkako je u igru ušao Rafael Leao. Žiru je oštro, vrlo jako šutirao preko živog zida, a za malo promašio metu.

76' - Rastrzana igra na obe strane. Škrnijar je odglumio faul nakon što je sam sebi zakomplikovao život pred šesnaestercem Milana, a potom je u kontri - tim rosonerih propustio najbolju priliku za pogodak. Iako nije ni šutnuo. Naime, u kontri 3-na-3, izvrsno je proigran Žiru na desnoj strani napada, ali je usledio njegov očajan prijem lopte i odbrana nerazura je intervenisala.

75' - Dijaz, "desetka" Milana, izborio se za šut sa oko 20 metara, a Onana ukrotio loptu koja je, čini se, išla pokraj gola, no golman Intera ju je za svaki slučaj uhvatio.

70' - Trostruka izmena u Interu. Gosens menja Dimarka, Lukaku ulazi umesto Džeka, a Brozović umesto Mkhitarijana. Tijao je zamenio Gabiju u odbrani Milana.

68' - Teo Ernandez je očajno izveo slobodnjak, lopta je otišla daleko iznad prečke. Milan i dalje bez šuta u okvir gola.

65' - Opomenut je i Mkhtarijan, nije mu se svidela jedna sudijska odluka. Inter u golovima vodi sa 1:0, a na 1:3 smanjio je "prednost" Milana u žutim kartonima. A odmah potom je i 2:3, jer je i Aćerbi dobio žuti karton, pošto je posle greške Interovih defanzivaca nesportski zaustavio opasnu kontru rivala.

62' - "Pala je i krv" na derbiju. Rafael Leao, koji je nedavno ušao u igru, udario je rukom Barelu po licu i raskrvario mu nos, i to nehotice, kada je neoprezno gradio poziciju. Uz taj ofanzivni prekršaj, desio se i žuti karton za najopasnijeg igrača Milana.

58' - I, posle 58 minuta igre, Milan je uputio prvi šut ka golu rivala. Žiru nije bio precizan, prebacio je loptu preko prečke, nakon Ernadnezovog dodavanja.

56' - Novi šut Lautara Martineza, nova odbrana Tatarušanua. Milan, sa druge starne, posle skoro sat vremena igra - i dalje ima tačno nijedan šut ka golu Intera.

55' - Rafael Leao konačno ulazi u igru, u pitanju je najbolji igrač Milana i strelac dva gola protiv Intera u prethodnoj pobedi nerazura nad najvećim rivalom. Uz Leaa na terenu je i Salemakers, a izašli su Origi i Kalabrija. 

53'  - Martinez je atraktivno, slanjem lopte preko glave, proigrao iza sebe Dimarka na levom krilu, no šut "iz prve" nije bio precizan, igrač Intera je pogodio spoljnu stranu mreže gola.

46' - Počelo je drugo poluvreme, i nedugo zatim Gabija nesmotreno gura strelca jedinog pogotka, Lautara Martineza, te dobija žuti karton. I njegov kolega suprotne, desne strane odbrane Milana, Kalulu, takođe je javno opomenut na ovom meču.

Lautaro Martinez slavi gol za vođstvo Intera protiv Milana u "derbiju dela madonina" / FOTO: Tanjug/AP

Kraj poluvremena. Inter vodi sa 1:0, protiv vrlo, vrlo neubedljivog Milana koji je em prešao na formaciju 3-5-2, em igra bez svog najopasnijeg fudbalera, Leaa, koji je ostavljen na klupi, em je imao tačno nula šuteva u gradskom derbiju. Inter ih je imao devet, od toga svega dva u metu, ali - dovoljno da se povede.

41' - Nastavlja se inicijativa nerazura, ali bez novih prilika

35' - Čalhanoglu je idealno izveo korner s leve strane, a svoj sedmi gol protiv Milana Argentinac Lataro Martinez je postigao glavom (VIDEO).

34' - Gooool! Inter vodi! Lautaro Martinez je strelac

26' - Umalo da Dimarko iz kornera postigne gol, na jedvite jade je rumunski golman Milana sprečio rivala da povede sa 1:0.

25' - Još jedan pokušaj nerazura da povedu. Barela je šutirao iskosa s desne strane, izblokiran je, biće korner za domaćine. 

21' - Potpuna dominacija Intera se nastavlja. Milan ne samo da nije pripretio suparničkom golmanu, već nije uspeo da duže od minut tokom jedne akcije provede na polovini terena koja pripada Milanu.

14' - Bune se igrači Intera što obaranje Džeka u suparničkom kaznenom prostoru nije okarakterisano kao prekršaj, čime bi dobili priliku da povedu iz jedanaesterca. Ali, ni glavni sudija, ni VAR se nisu oglasili...

10' - Nova, četvrta šansa Intera. Treća u kojoj je bio Martinez, ovoga puta utrčavši u "srce" kaznenog prostora i skrenuvši centaršut s desne strane ka meti, no lopta je prohujala pokraj spoljne ivice stative.

8' - Koliko nesigurno deluje Milan... Možda i ne čudi, posle pomenute "crne serije" u kojoj se nalazi, ali - Inter zaista lako dolazi do prilika za šut. Čalhanoglu je sada oprobao udarac iz velike udaljenosti, no za promenu rezultata potrebna je i veća preciznost.

6' - Nova šansa za Inter, novi udarac Martineza, i to sa desetak metara, nakon što je umaka odbrani, ali je spektakularnom odbranom Rumun Tatarušanu sprečio pogodak domaćina, koji će imati korner.

Stefano Pioli, trener Milana, tokom derbija dela madonina protiv Intera / FOTO: Tanjug/AP

2' - Prvi šut na meču uputio je kapiten nerazura, pomenuti Lautaro, koji je oprobao udarac s distance. Nije bio precizan koliko je želeo.

1' - Utakmica je počela, s centra su krenuli fudbaleri Intera.

20.40 - Lautaro Martinez je danas kapiten Intera, a ne Škrinijar, za kog je izvršni direktor kluba Đuzepe Marota rekao "On više neće nositi našu kapitensku traku, jer bismo morali da imamo isti pogled na to šta su vrednosti". Podsetimo, pre nedelju dana Škrinijar je potpisao predugovor sa PSŽ-om, čiji će igrač postati od leta.

Evo i sastava timova za koje su se opredelili treneri Inzagi i Pioli.

Inter: Onana - Škrinijar, Aćerbi, Bastoni - Darmijan, Barela, Čalhanoglu, Mkhitarijan, Dimarko - Lautaro, Džeko

Milan: Tatarusanu - Kalulu, Kjaer, Gabija - Kalabrija, Mesias, Tonali, Krunić, Ernandez - Žiru, Oriđi

Uoči meča

Kad god se ovi rivali sastaju, to bude "više od igre", a sastaju se duže od jednog veka jer je prvi "Derbi dela madonina" odigran 10. januara 1909, kada je Milan trijumfovao sa 3:2. Ovoga puta je domaćin ekipa nerazura, i to u meču od velike važnosti i za jedne i za druge.

Što se domaćeg Intera tiče, ako snovi o tituli i dalje postoje u tom klubu, a postoje, jer je ekipi ostalo još 18 utakmica do kraja prvenstva, onda je pravo vreme da se pobedi Milan. Razlog? "Nerazuri" su drugi na tabeli, ali u derbi ulaze sa 16 bodova zaostatka za vodećim Napolijem, koji je preslišao i Speciju, i to u gostima (0:3).

Inter, dakle, ne sme sebi da dozvoli da izgubi, a izgubio je tek 54 od 178. "derbija dela madonina" (uz 67 pobeda i 56 remijna). Uz to, ekipa Simonea Inzagija je već dobila Milan u nedavno otpočetoj 2023. godini, jer je u januaru u Superkupu Italije trijumfovala sa 3:0 i tako se revanširala za poraz iz prvog dela sezone od 3:2. Istina, Superkup pobeda se desila na Bliskom istoku, ali Inter je dobar i "kod kuće", gde je ove sezone drugi "najneljubazniji domaćin", iza Napolija, sa 24 osvojena boda.

Detalj sa Superkup meča Inter - Milan / FOTO: Tanjug/AP

Milan je peti na tabeli, sa istim brojem bodova kao četvrtoplasirani Lacio, koji je trenutno na poslednjoj poziciji koja vodi u Ligu šampiona, ali... Roso-neri su doživeli dva uzastopna prvenstvena poraza, i to kakva. Prvo ih je sa 4:0 nokautirao Lacio, a onda su kao domaćini doživeli debakl od Sasuola, 2:5.

Kaa se posmatraju sva takmičenja, ekipa trenera Stefana Piolija nije dobila nijedan od šest poslednjih mečeva (dva remija, četiri poraza), a pritom je po nju vrlo opasno prvo poluvreme, jer su samo Salernitana, Sampdorija i Kremoneze ove sezone primili tada više golova od Milanovih 15.
Naravno, ni ovaj meč neće proteći bez zvezda gradskog derbija, pa će se na jednoj strani naći svetski šampion, Lautaro Martinez, Argentinac koji je Milanu već dao šest golova i protiv njega ima šest pobeda, a na drugoj strani će biti Milanovo krilo Rafael Leao, koji je u ovosezonskoj pobedi nad Interom dao dva gola i imao asistenciju.
Posebnu pažnju akteri derbija će morati da obrate na svoje ponašanje, jer sudija Davide Masa daje najviše žutih kartona u Seriji A, maltene šest njih na svakoj utakmici na kojoj deli pravdu (tačnije, 5,89).

BONUS VIDEO: MILIONI NA ULICAMA: Pogledajte slavlje Argentinaca u Buenos Ajresu na dočeku svetskih šampiona

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)