SAŠA ALEKS, ČOVEK KOJI JE OTPEVAO HIMNU VELIKANA IZ HUMSKE: LJubav, sreća, tuga, pa i neko razočaranje, sve je to meni moj voljeni Partizan

Milan Blažić

26. 01. 2023. u 20:08

I NA MESECU da igraš čak i tu ću poći ja. Stihovi jedne od navijačkih pesama Partizana možda i najbolje oslikavaju život čoveka koji je sada već davne 1974. otpevao himnu crno-belih - Saše Aleksa.

САША АЛЕКС, ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ОТПЕВАО ХИМНУ ВЕЛИКАНА ИЗ ХУМСКЕ: Љубав, срећа, туга, па и неко разочарање, све је то мени мој вољени Партизан

FOTO: M. Blažić

Na insistiranje Kornelija Bate Kovača, neko ko je trebalo i da "peva i da se dere", bio je Saša Aleks, potom je usledilo i ono čuveno "Dok Partizan bitke bije, hej, hej, hej..".

Njegova uzvišena ljubav prema voljenom klubu, ne jenjava i dan-danas kada je napunio 70 godina.

- Ljubav, sreća, tuga, pa i neko razočaranje, sve što nosi jedan život, to su meni crno-beli. Više od 60 godina sam uz Partizan, uz sve njegove sportiste, fudbalere, košarkaše, vaterpoliste, rukometaše. Jednostavno, to je moj život, nešto čemu sam predan do maksimuma, neka vrsta ljubavi koja predstavlja sociološki fenomen - počeo je neobičnu navijačko-emotivnu priču za "Novosti" Saša Aleks.

Interesantan je način na koji se rodila emocija između Saše i Partizana.

- U kući u kojoj je radio moj otac, na jednom ručku zatekli smo četvoricu drugova. Bili su to Bobek, Boba Mihajlović, Čajkovski i Zebec. Otac je već navijao za Partizan, a ja sam tada kao mali gledao u njih kao u sličice. Došlo je do određene tenzije koja je brzo primirena, pa sam kući otišao srećan i od tog trenutka sam bukvalno ceo svoj život posvetio Partizanu.

Kruna ljubavi prema Partizanu bilo je pevanje klupske himne 1974, koja je godi- nu dana kasnije puštena u javnost.

- Zvali su me jer im je bio potreban glas koji će da se dere, ali i da peva. Kornelije Kovač mi je ukazao ogromnu čast. Bili su tu Bora Čorba, Gorica Popović, grupe "Zajedno", "Rani mraz", nema ko nije bio u tom horu. Zezam Boru i dan-danas zato što je pevao himnu Partizana. Mogao je da kaže neću, ja recimo Zvezdinu ne bih nikada pevao. J

aka emocija prema Partizanu, prema njegovim rečima, ne podrazumeva i mržnju prema najvećem rivalu.

- Ne gledam Zvezdu nikada. Obožavam Partizan, sve moje je krenulo od te himne. Milione ljudi sam upoznao, trebalo bi lopte da im nosim u svim sportovima. Za mene Zvezda kao da ne postoji, apsolutno me ne interesuje. Da ste živi i zdravi, ali mene ne interesujete. Samo kod nas ih gledam, komšije ne mrzim već ih poštujem.

Kao dokaz te tvrdnje su retke posete našem najvećem stadionu.

- Tri puta sam bio kod njih, jednom je to bila utakmica Jugoslavija - Engleska, treći put Francuska - Srbija. A druga je antologijska priča. Bio sam na turneji u Rusiji, imao sam koncert u Novosibirsku, pa sledeći u Ukrajini. Iz Novosibirska za Moskvu, pa za Budimpeštu i odatle taksijem. Stigao sam ujutro u Beograd, i otišao na utakmicu Partizan - Dinamo na Zvezdinom stadionu, gde je bila premeštena zbog sleta. Vratio sam se odatle istim putem i otpevao koncert.

Posle toliko godina pevačke i "navijačke" karijere gotovo da nema zemlje u kojoj Saša Aleks nije bio, ali nešto kao njegov Partizan nije sreo.

- Upoznao sam Pelea, Džordana, Senu, Mensela, Hila i mnoge druge sportiste. Svaka im čast, ali meni je Partizan uvek bio i ostao iznad svega. Kada sam već pomenuo te brojne svetske sportske asove, moram da kažem da su nekako Pele i Džordan na mene ostavili najjači utisak kao prijatni i jednostavni ljudi, uprkos tome što slava ume pogrešno da usmeri pojedine ljude.

Od brojnih asova iz Partizanove porodice posebno mu je ostalo upečatljivo upoznavanje sa Veliborom Vasovićem.

- Na tim pripremama, mislim da je bila zima 1971. došao je za trenera Velibor Vasović. Sneg do stomaka na stadionu, znam sve igrače ponaosob. Bio sam na istoku, do ograde. Naređenje - za početak 50 krugova. I posle 5,6,10, kreće umiranje, hvatanje za stomak. Kako ko odustane ide pozajmica ili prodaja u Mladi radnik, Vardar... Ostadoše 16 od 40 igrača, od toga četiri golmana. Sećam se da ga je Slavko Ivanović pitao na hodniku: "Šta bi Vaske?". Uzvratio je kontrapitanjem: "Baviš li se ti treningom i timom ili tim tvojim mastiljanjem?".

Za kraj i Sašin izbor najboljih fudbalera Partizana svih vremena.

- Najveći po meni je Dragan Ćirić koji nije napravio više zbog te svoje ležernosti. On više ne zna da šutne loptu, ne interesuje ga to više. Peđa Mijatović, pa Čava su takođe među mojim omiljenim fudbalerima Partizana kroz istoriju. I Saša Ilić takođe. Od starijih sam voleo half liniju Pavlović-Paunović-Holcer - zaključio je svoju priču o Partizanu čovek čiji glas decenijama pokreće navijače kluba iz Humske.

SA PELEOM U ALEKSANDROVCU

KROZ Aleksov život, za koji bi i knjiga ili film bili malo, prošao je i slavni brazilski fudbaler Pele, kojeg je upoznao u Aleksandrovcu.

- Moj prijatelj Dragiša Popović bio je urednik "Sporta i sveta", zatim i dopisnik iz Brazila. Bio je najzaslužniji što je 1969. godine Santos gostovao u Beogradu, potom u Kragujevcu, tada je uspeo da Pelea dovede kod svoje tašte u Aleksandrovac. Slavni Brazilac, kralj fudbala, nijednog momenta nije izigravao veličinu kada smo bili zajedno - kaže Saša.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (1)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja