ZLATNA LOPTA (1): "ČUVAJ MAJKU I OSVOJI FA KUP" - Englez Stenli Metjuz, prvi 1956. godine osvojio prestižno priznanje "Frans fudbala" (FOTO)

M. BLAŽIĆ

12. 01. 2023. u 14:44

BIO je prvi i po nečemu ostao jedini i nedostižan. Po parametru, koji ga i danas drži na vrhu, posle punih 66 godina od prve "Zlatne lopte", koja je te 1956. postala njegovo vlasništvo, i teško će ikada i biti nadmašen.

ЗЛАТНА ЛОПТА (1): ЧУВАЈ МАЈКУ И  ОСВОЈИ ФА КУП - Енглез Стенли Метјуз, први 1956. године освојио престижно признање Франс фудбала (ФОТО)

Foto: Profimedia

Ser Stenli Metjuz (1915-2000), legendarni engleski igrač se u anale evropskog fudbala upisao kao prvi vlasnik ovog laskavog priznanja, i to kada je imao 41 godinu i deset meseci.

O značaju podviga govori i podatak da su najstariji dobitnici nagrade koju je ustanovio novinar "Frans fudbala" Gabrijel Ano posle Metjuza bili Lav Jašin, Lionel Mesi i Karim Benzema, koji su manje ili više zašli u 35. godinu života. Mnoga ostvarenja koja su krasila karijeru dugu 33 godine za eru modernog fudbala su potpuno nezamisliva. Metjuz je tokom više od tri decenije igrao za samo dva kluba. U Stouku je proveo prvih 15 i poslednje četiri godine karijere, dok je u međuvremenu posle Drugog svetskog rata 14 godina bio uzdanica Blekpula.

Igrajući na poziciji desnog krila predstavljao je noćnu moru za defanzivce, o čemu su mnogo kasnije pričali znameniti asovi, čak i oni koji nisu bili njegovi savremenici.

- Imao je igračke kvalitete, brzinu i tehniku da bukvalno niko nije mogao da se nosi sa njim u igri jedan na jedan - govorio je svojevremeno jedan od najboljih svetskih defanzivaca, Nemac Franc Bekenbauer.

Sam Metjuz je kao najvažniji cilj apostrofirao osvajanje FA kupa, pošto mu je otac na samrti 1945. u amanet ostavio da vodi računa o majci i da bar jednom u karijeri podigne ovaj trofej. Uspeo je 1953, kada je imao punih 38 godina, savladavši sa Blekpulom Bolton u finalu.

Mnogi to finale smatraju najspektakularnijim ikada u kolevci fudbala, s obzirom na to da je Bolton do 65. minuta vodio 3:1. Usledile su dve lopte sa "očima" ka Mortensenu za 3:3, a u poslednjem minutu je posle dar-mara upisao još jednu asistenciju za konačnih 4:3.

To je bio i jedini trofej koji je Metjuz uspeo da osvoji.

- Stouk me se šest godina pre toga odrekao kad sam bio povređen, proglasili su me za starca. To me je naljutilo i odlučio sam da odem u Blekpul. U tom finalu protiv Boltona sam osetio trenutak, upotrebio sam sve svoje trikove. Odbrana protivnika nije imala ni snage, ni moći da me zadrži - govorio je Metjuz.

Za reprezentaciju Engleske je odigrao 54 utakmice (11 golova), a poslednji put je u dresu Gordog Albiona tresao mrežu kada je imao 41 godinu i 248 dana protiv Severne Irske. Po završetku karijere je uglavnom prenosio bogato fudbalsko znanje u Africi, odigrao je jednu utakmicu za veterane Engleske sa punih 70 godina, a životnu scenu je napustio 23. februara 2000.

U DOMU LORDOVA OD 1961

SER Stenli Metjuz je prvi fudbaler kojem je pripala čast da ga tadašnja engleska kraljica Elizabeta Druga odlikuje, a zatim i svrsta u Dom lordova. Slavni fudbaler je tako postao vitez britanske imperije 1957, a četiri godine kasnije, 1961, ulazi u Dom lordova i tako je postao prvi fudbaler u istoriji Engleske koji je dobio titulu "ser". Zanimljivo, Metjuz je poslednju utakmicu u bogatoj karijeri odigrao kada je imao 50 godina i 5 dana.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri